ti guarda dal Grande Inquisitor

Das Rheingold in Kinepolis [terug]

Opmerkingen ...

6

van Heinrich <hdegroote@...> op donderdag 21 oktober 2010 om 18:48

Inderdaad, MET en hoogstandjes, ze kunnen het niet laten en deze keer was het storend !
Ik herinner me eind mei 2010, na het genieten van de Scala-versie van Das Rheingold in Utopolis Mechelen, me luidop te hebben afgevraagd of de MET zou kunnen tippen aan het toen "zalvend rond geheel".
Nee dus, het decor/set mag dan overweldigend ingenieus zijn, het blijft storend aanwezig. Zeker als ze in een voorbeschouwing laten zien hoe de Rijndochters er bubbels bij geprojecteerd krijgen om ze daarna in de live-opvoering een meter naast hun bubbels te hangen ! Voor de rest van voorstelling zit je dan op het technische gefocused en is het muzikale genot tot 2de rangs gedegradeerd.
Geef mij maar de finesse van een Scala, waarmee ik niet wil zeggen dat ik de rest van de MET voorstellingen ga passen.

5

van Margo <margo@...> op maandag 11 oktober 2010 om 17:52

Ik denk dat dezelfde commentaren van toepassing zijn als bij de RING in Parijs...

Deze Met-RING wordt verondersteld jaren mee te gaan en over pakweg 20 jaar nog altijd verkoopbaar en bespeelbaar te zijn. Zeker met een productie waarvan de kost geschat wordt op een slordige 16 miljoen dollar, moet die investering renderen.

Zie ook dit artikel in de NY Times:
http://www.nytimes.com/2010/09/19/arts/music/19ring.html

Het is dan misschien niet geheel onverwacht dat het vooral een productie moet zijn die voor de gemiddelde Met-bezoeker niet tegen de haren instrijkt en vooral een zangersvehikel moet zijn. Persoonlijk heb ik daar geen al te grote problemen mee... er zijn al genoeg RINGen van het andere soort.

4

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op maandag 11 oktober 2010 om 13:48

Volledig met u eens Dirk.

3

van JvdBee <JvdBee@...> op maandag 11 oktober 2010 om 12:41

Ik kan niet wachten op die Walkure, gelukkig heb ik voor twee voorstellingen nog goede kaarten kunnen vinden. Een bezetting om van te watertanden (Westbroek, Kaufmann, Konig, Blythe, Terfel en Voight), wie maalt er dan nog om de productie?

2

van Dirk Vermassen <dirk.vermassen@...> op zondag 10 oktober 2010 om 21:21

Mijn eerste Live-uit-de-Met ervaring: kwaliteit van klank en beeld zeer goed. Idem voor de zangers. De enscenering is een ander paar mouwen: een inderdaad spectaculair, maar niet altijd even beeldend of efficiënt decor, kitscherige Walt-Disneykostuums en een zo goed als onbestaande personenregie. De Ring verdient beter dan deze dure, maar lege prestigeproductie.

1

van Marianne Koopman <mezzocanto@...> op zondag 10 oktober 2010 om 15:12

Ik heb gekeken in Amsterdam-Tuschinski. Geweldige avond gehad. Absolute uitblinkster voor mij: Stephanie Blythe. Wat heeft ze toch een waanzinnig mooie stem! Prachtige Fricka, erg mooi en warm en stralend vertolkt. Maar laat de volgende regisseur die met haar werkt, alsjeblieft een beetje meer lef hebben. Ze kan qua spel écht veel meer dan alleen maar een beetje heen en weer lopen en lijdzaam toekijken. Ik verheug me nu al op haar als Fricka in "Die Walküre". Dan móet ze los mogen gaan!