ti guarda dal Grande Inquisitor

Simone Kermes in het PSK [terug]

Opmerkingen ...

3

van Margo <margo@...> op zaterdag 11 september 2010 om 16:59

Tja, naar Klara luisteren... is een eeuwig probleem voor inwoners van Brussel. Op de FM-band ben ik al blij als ik een min of meer stabiel mono-signaal vastkrijg; stereo is hopeloos. Hun DAB-signaal is in theorie 192 kbps (dacht ik), maar met een signaalsterkte die meestal ook maar 60 ā 80 % haalt.

Ik heb ook in het programmablaadje van het concert gelezen dat een paar eeuwen geleden een concertprogramma zo samengesteld werd... maar dat is geen reden waarom ik dat goed zou moeten vinden. Zeker niet als ze er dan ook nog wat onzin bijschrijven over spanningsbogen die ze daarmee denken te creëren.

Indertijd werd bv. ook lustig gebabbeld en gegeten tijdens operavoorstellingen. Liedrecitals bestonden tot voor vijftig jaar ook uit een allegaartje van stijlen. Maar dat zijn ook geen redenen waarom ik dat nu een goed idee zou moeten vinden.

2

van Pieter Bourgeois <pbourgeois@...> op zaterdag 11 september 2010 om 12:00

Ik zie niet in wat de programmaopbouw met verkleutering te maken heeft. Misschien bent u niet op de hoogte van het feit dat dergelijke programma's in Mozart's tijd altijd zo werden samengesteld? U zou beter wat meer naar Klara luisteren dan hoef ik mij alvast niet op te winden over zoveel onwetendheid...
Bovendien vond ik Simone Kermes bijzonder overtuigend in de eerste aria, veel minder in de tweede en al zeker niet in haar bisnummers.

1

van Walter Boers <walter.boers@...> op woensdag 8 september 2010 om 12:18

De hoogtepunten van de avond kwamen met de bisnummers: een hilarische bewerking van de Turkse mars van Mozart (met janitsarenmuziek) en een Händel-aria (Lascia ch'io pianga), waarin Kermes duidelijk aantoonde dat ze de rest van de avond veel beter Händel of Bach had gezongen dan Mozart. Ook Concerto Köln, dat een geweldig goed orkest is, had de hele avond nogal mat gespeeld, en dat had veel te maken met die ontbrekende spanningsboog door het in stukjes hakken van de werken. Het lijkt me overigens sowieso fout een kamerorkest in een zo grote zaal te programmeren.