ti guarda dal Grande Inquisitor

Die Walküre in Parijs [terug]

Opmerkingen ...

5

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op zondag 4 juli 2010 om 8:08

Lieve mensen,

En wat te denken over een échte Wagnerzanger van bij ons ? Wijlen Marcel Vercammen ! Parsifal, Lohengrin,......
Ken een beetje onze Belgische en Vlaamse operageschiedenis.
Zie daarom ook de site "Dutch Divas" (Joop Lindeijer): o.m. de rubriek: Belgische zangers.....
De moeite waard !

4

van ricci <riccifrederic@...> op zaterdag 3 juli 2010 om 0:30

@Tristan:
je zegt het wel degelijk : WAS
Heb'm inderdaad gehoord en als Lohengrin was ie heerlijk, maar om van hem dan een echte Wagner tenor te maken is nog wat anders voor Siegmund en Tristan e.d. kwam Winbergh wel wat te kort.

3

van Tristan <tristanfaes@...> op woensdag 30 juni 2010 om 11:41

Ricci, ik weet niet of je in de jaren '90 Gösta Winbergh zaliger hebt gehoord als Lohengrin? Wel, volgens mij was hij een échte Wagner-tenor. Een krachtige, gezonde stem met stralende hoogte, en daarbovenop een legato waar K. F. Vogt of R. D. Smith m.i. een puntje aan kunnen zuigen...

2

van Ricci <riccifrederic@...> op zondag 27 juni 2010 om 23:05

ik heb zijn wagner cd ooit 2de hands gekocht en zelfs aan die goedkope prijs was dit een miskoop van formaat. In de jaren van voor 1970 zou hij goed genoeg zijn voor ruiz, er zijn geen echte wagner tenoren meer....Geef mij maar de legendarische 1ste akte onder bruno walter met melchior en lehman wat een feest van gezonde stemmen en wonderwel orkest. Als je dat ooit gehoord hebt waarom zou je dan nog je kot willen uitkomen? Zeker met dit weer?

1

van Dirk Vandepitte <dirkvandepitte@...> op zondag 27 juni 2010 om 11:12

Ik heb Robert Dean Smith in Bayreuth als Siegmund gezien, toen met Violeta Urmana als Sieglinde. Dat was toen een geweldige belevenis, en het eerste bedrijf Walküre was toen het hoogtepunt van de hele Ring. Dat was in 2001, inmiddels 9 jaar geleden. Ik herinner me dat zijn "Wälse, Wälse" toen 12 seconden duurde.
Een mooie herinnering aan die opvoering was ook dat we op weg naar het Festspielhaus toen een dame hebben opgepikt die in de grote warmte te voet op stap was naar het theater (Bayreuth-gangers zijn nu eenmaal herkenbaar ...). Die dame bleek de echtgenote van Robert Dean Smith te zijn.

Dirk