ti guarda dal Grande Inquisitor

Peter Grimes in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

7

van Dirk Vandepitte <dirkvandepitte@...> op woensdag 7 juli 2010 om 8:31

Ik heb gisteren eindelijk de productie live gezien. Het is een scenisch geloofwaardige opvoering, al gaat het me met al de karikaturen wel wat te ver. Dit is niet de eerste keer dat we dat meemaken in dit seizoen van de Vlaamse Opera. De slotscène was inderdaad bijzonder krachtig, al werd die grondig verknald door een dame in het publiek die het blijkbaar hoognodig vond om de rol van het orkest over te nemen en heel deze scène (4-5 minuten lang) hardop te hoesten en te rochelen.

Dirk

6

van Margo <margo@...> op dinsdag 29 juni 2010 om 8:53

Dirk, het is niet ongebruikelijk dat een dichtbij opgenomen stem voor een radio-uitzending veel beter te verstaan is dan in de zaal. Ik heb dat ook al vaak gemerkt met andere radio- en tv-opnames.

Als het geluid een paar tientallen meters door de lucht gereisd heeft, is het bij sommige zangers totaal onbegrijpbaar geworden. Andere zangers kunnen dan weer wel perfect hun tekst projecteren in een zaal.

5

van Gualtier Maldé <gualtier@...> op zondag 27 juni 2010 om 23:27

Vandaag was het dan ook Yannis Pouspourikas die dirigeerde en niet de heer Segerstam. De voorstelling is dan ook consequent 20 minuten vroeger gedaan.

4

van Stefan Verheyen <meneer_verheyen@...> op zondag 27 juni 2010 om 19:41

Ik ben net terug van Antwerpen en ik heb genoten van deze voorstelling. Soms wordt het tempo traag genomen, maar in de opera valt dit niet tegen! Een gedragen voorstelling, waarbij sommige zangers niet altijd even goed zongen (de Ned Keene schreeuwde vaker dan dat hij zijn forte's zong). Wat dat marketing circus betreft: zolang de operavoorstelling kwaliteitsvol zijn (muziek + regie), dan mogen de heren intendanten wat mij betreft naakt over straat lopen om de aandacht van de pers te trekken. De kenner zou er niet van wakker mogen liggen en de leek krijgt dan toch misschien zin om naar de opera te komen.

3

van Dirk Vandepitte <dirkvandepitte@...> op zondag 27 juni 2010 om 9:35

Ik heb het gisteren ook op de radio beluisterd, en ik moet zeggen dat ik zowat elk woord van Judith Howarth goed heb begrepen, en ik heb nochtans maar een heel gewoon radiotoestel.

Het is in elk geval een mooi einde van een mooi seizoen. Enkele jaren terug (misschien al 10 jaar ...) hebben de Vrienden van de Munt een bevraging gehouden over van alles en nog wat, met onder meer de voor de hand liggende vraag naar de 3 "beste" opera's. Ik had toen Elektra op 1 staan en Peter Grimes op 3, en die hebben we beide live kunnen meemaken in één seizoen in ons kleine Vlaanderen. Van een geslaagd seizoen gesproken !

Dirk

2

van ricci <riccifrederic@...> op zaterdag 26 juni 2010 om 22:21

hmm mag ik weer de 'valse' :) noot zijn, ik vond het allemaal zooooo traag?!? Heb afgehaakt na 20 minuten (radio)..Howard heeft nooit verstaanbaar engels gezongen en vokaal ging ik niet plat op de buik van de hoofdrol, maar ja ik heb het dan nog van beefy Vickers gehoord in de covent jaren terug. In de zaal had ik misschien anders gereageerd. Marketing clownerie van Cahn, tsja toegegeven die is bijna zo erg als die van PDC wiens macbeth productie de hemel werd ingeprezen door 'ons kent ons' maar letterlijk uitgespuugd door het publiek.

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op vrijdag 25 juni 2010 om 20:53

Ik vond het ook super. Het is altijd wachten op die slotmonoloog en hoe overtuigd deed Silvasti dat ! Ook qua dirigenten lijkt het Vlos-orkest uit een dal te zijn gekropen: ongelofelijk wat een klank en finesse ! Onder Törsz leek het een tweederangsorkest en nu... Ook Jurowski heeft zijn troepen goed in de hand, mochten we vastellen bij Eugen Onegin: dat beloofd voor kleurrijke partituren zoals Hérodiade en Aïda. De marketing-clownerie van Cahn trekt op niks, maar op de scène heeft hij toch al overtuigd, vind ik.