ti guarda dal Grande Inquisitor

Idomeneo in de Munt [terug]

Opmerkingen ...

9

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op zaterdag 3 april 2010 om 19:32

Sorry jongens, ik vond 'Idomeneo' van Van Hove subliem.
Bijna het ganse podium met videobeelden van oorlog,armoede,terrorisme werkt, ik heb mij geen minuut verveeld, voor mijn part mag hij zeker nog regiseren in de toekomst.
Ook over de solisten kan ik niet veel slecht zeggen, de vrouwen staken er inderdaad iets meer bovenuit.
PDC is goed bezig, jammer dat hij het volgend seizoen met 1miljoen Euro minder moet doen!

8

van Karl <karl_stas@...> op zaterdag 27 maart 2010 om 13:30

Eh, ik bedoel natuurlijk PDC ;)

7

van Karl <karl_stas@...> op zaterdag 27 maart 2010 om 13:30

Sommigen denken blijkbaar: die man heeft een paar prijzen gewonnen en wordt door de pers bewierookt, het zal dus wel goed zijn... Ik ken Van Hove's theaterwerk niet en misschien kan hij op dat vlak inderdaad een mooi palmares voorleggen. Maar opera heeft andere vereisten dan teksttheater, en regisseurs die niet de moeite nemen om zich daaraan aan te passen, kunnen wat mij betreft beter van het genre afblijven.

Ik ben zeker geen voorstander van oubollige regies zoals je die in de Met bv. nog kan zien. Maar tussen Van Hove en pakweg Bondy, Wernicke of de Hermanns gaapt toch wel een enorme kloof.

Deze regie is gewoon een incoherent, inspiratieloos zootje. Om de aandacht van het publiek vast te houden tijdens de aria's vindt Van Hove er niets beter op dan de zangers wat stoelen in het rond te laten gooien of close-ups van hun gezicht op een scherm te laten projecteren (nooit een goed idee bij opera). Wie zijn Ring gezien heeft zal zeker ook een groot déjà-vu gevoel krijgen bij het zien van deze productie. Dezelfde "tics" keren steeds terug.

In het verleden hebben al verschillende Vlaamse theaterregisseurs zich met gemengd succes aan operaregie gewaagd. Wat mij betreft is Van Hove veruit de slechtste van deze reeks. Hopelijk ziet ook PDW dat in, maar ik vrees ervoor.

Karl

6

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op zaterdag 27 maart 2010 om 13:26

Margo,
Ik ga morgen naar de matinee,zal dan wat meer commentaar kunnen geven.

5

van Margo <margo@...> op zaterdag 27 maart 2010 om 9:56

Marc, ik geef je 100% gelijk. "Het moderne op voorhand al veroordelen" is inderdaad geen correct uitgangspunt. Maar ik denk niet dat je Karl of mij daarvan kan beschuldigen. Ik weet niet of jij de productie gezien hebt, maar wij hebben wel de moeite gedaan om te gaan kijken.

Het omgekeerde is trouwens ook niet correct... het moderne op voorhand de hemel inprijzen omdat iemand een paar - al dan niet relevante - prijzen gewonnen heeft, getuigt ook niet van een kritische ingesteldheid. Dat zou betekenen dat we zelf geen mening mogen hebben en alles maar a priori goed moeten vinden omdat een of andere - al dan niet illustere en hopelijk onbevooroordeelde - jury iemand ooit een prijs gegeven heeft.

Het "probleem" met levende kunst is dat een kunstenaar (zij het een regisseur, zanger, choreograaf, dirigent, ...) zich elke keer opnieuw moet bewijzen en nooit op zijn lauweren mag gaan rusten.

4

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op zaterdag 27 maart 2010 om 2:32

@Karl,
Wat betreft Ivo van Hove, deze man is een topregisseur!
Misschien moet u eens wat googelen wat deze kerel al gepresteerd heeft en welke prijzen hij al heeft gewonnen.
Sommigen lopen hier 15 jaar achter wat regie's betreft ,we leven in de 21ste eeuw,opera en toneel is niet meer als 15 jaar geleden,het probleem is dat toneel en operaliefhebbers in het verleden blijven leven en het moderne op voorhand al veroordelen.

3

van Karl <karl_stas@...> op zaterdag 27 maart 2010 om 0:05

Nog nooit zoveel flauwekul gezien in een regie als in deze productie van Idomeneo... of het zou dan in de Ring van dezelfde Ivo Van Hove moeten zijn. Laten we hopen dat de heer Van Hove nu voor de rest met zijn fikken van opera zal afblijven, of dat onze operadirecteurs nu in elk geval begrepen zullen hebben dat de man een oplichter is. Zeg nu zelf, de vernauwing van het proscenium - zonder enige aanwijsbare reden - is toch een blunder die geen enkele theaterprofessional zou mogen maken? Trouwens, als er een oscar was voor het lelijkste operadecor, dan zou deze productie zeker de grote favoriet zijn. Het veelvuldig en pointless gebruik van camera's en videoprojectie was ronduit ergerlijk, en de pogingen een verband te leggen met terrorisme volledig van de pot gerukt. Om een opera "maatschappelijk relevant" te maken voor een hedendaags publiek (voor zover dat al hoeft), volstaat het echt niet om wat beeldjes van CNN op een scherm te projecteren...

Muzikaal was het gelukkig wel genietbaar. De zangers waren geen echte toppers en Pendatchanska geraakte inderdaad amper over het orkest heen, maar globaal toch een degelijke bezetting. De piepjonge dirigent had het ook allemaal goed in de hand.

Karl

2

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op woensdag 24 maart 2010 om 10:38

@Dirk,
Beste, er is nooit een Ring geweest van Van Hove in De Munt, wel in De VLOS.

1

van Dirk Vandepitte <dirkvandepitte@...> op woensdag 24 maart 2010 om 7:44

Ik heb gisteren een andere opera gezien dan gij, Margo. De regie van Van Hove is me veel beter meegevallen dan ik had verwacht na uw bespreking. Het is bijlange na geen topper, want hij hervalt weer in enkele van de kwalen die hem zo teisterden tijdens zijn Ring-productie in de Munt : het overdadig en overbodig gebruik van de camera op scène, en van projectie tegen de achterwand en ook schermen op de scène. Maar afgezien daarvan was de regie niet overladen. Ook de personenregie werkte redelijk goed, al zie ik niet waarom 3 van de 4 hoofdrollen zo nodig elk eens liggend op hun rug een deel van een aria moest brengen. Ik had vooraf schrik van de associatie van Neptunus met terrorisme, die getoond worden met zeer grote videobeelden achter de scène. Maar bij momenten werkte dat wel, bij voorbeeld als Idomeneo verscheurd wordt door de onschuld van zijn slachtoffer, getoond met een bewaker die wordt neergeschoten. In het eerste en het derde bedrijf is het decor zelfs mooi. De opstelling in de conferentiezaal in het tweede bedrijf begreep echter ik niet. Het gooien met stoelen zou ook wat minder mogen : het werkt om dat één keer te doen, maar als verschillende personnages het in verschillende opeenvolgende scènes beginnen te doen, dan slaat het effect al heel snel om.

Ik vond dat de dames het er gisteren beter van hebben afgebracht dan de heren. Ernman was een geloofwaardige Idamante, die helemaal deed terugdenken aan de Nero van een paar jaar geleden. Haar laatste aria in het derde bedrijf was voor mij het hoogtepunt van het solowerk. Ik deel de mening van Margo over Pendatchanska niet. Haar slotaria "O smania, o furie" werd door het publiek op applaus onthaald. Gisteren zong Simona Saturova de rol van Ilia als debutant, maar ze klonk af en toe wat te licht. De beide heren waren goed in de recitatieven, maar hun arias vielen me tegen. Fuor del mar leek bij Kunde soms meer op roepen dan op zingen, en ik was blij dat de lange aria van Arbace in het derde bedrijf was gecoupeerd. Verder was er een mooie prestatie van het koor en zeker het orkest.

Al bij al was dit best een geslaagde opvoering.

Dirk