ti guarda dal Grande Inquisitor

Elektra in de Munt [terug]

Opmerkingen ...

9

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op maandag 1 februari 2010 om 15:02

Inderdaad Ricci, Eva Marton was ook een geweldige Elektra.
Ik heb hier een dvd opname met een toptrio.
Eva Marton als Elektra
Brigitte Fassbaender als Klytamnestra
Cheryl Studer als Chrysothemis
De opname is al van 1989,maar heeft nog niks van kracht ingeboet,dankzij de regie ook van Harry Kupfer en in de pupitter Claudio Abbado.
Deze opname is nog steeds te verkrijgen onder het label van 'Arthaus Musik'.

8

van Eric Caers <ericcaers@...> op maandag 1 februari 2010 om 14:29

Gisteren hoorde ik de tweede cast (Secunde/Petrinsky) en was ondanks enige 'vooroordelen' jegens deze cast - niet in het minst gevoed door de geschreven pers en radio couloir - toch aangenaam verrast. Secunde was hersteld van haar dipje en hoewel ze niet 'mooi' zingt blijft ze een sterke persoonlijkheid. Trouwens, ik vind dat Birgit Nilsson ook niet 'mooi' zingt in de geprezen opnames van Decca die met de jaren toch zijn uitgegroeid tot de absolute referentie. Ik heb toch ook wijselijk besloten om een los ticket te kopen voor de voorstel van dinsdag 2/2 met Herlitzius/Soffel maar denk dat ik Soffel tijdens deze voorstelling onbewust zal blijven associëren met de rol van Jezibaba (Rusalka 2008).

Leuk om weten: Na de voorstelling trof ik Petrinsky met kennissen in The Dominican. Wat een charmante en charismatische dame! Ze lijkt qua fysionomie wat op Julia Varady vind ik. Haar boezemvriendin vertelde me dat Petrinsky in het echte leven een echte Klytämnestra is. Least said, soon is mended...

Ondanks het ongunstige economische klimaat vind ik dat de Munt het niet slecht doet en ons blijft verwennen.

7

van Margo <margo@...> op vrijdag 29 januari 2010 om 8:35

Ricci, je vergeet weer de recentere Muntgeschiedenis ! ;-)

Onder Foccroule was er in 2002 ook nog een ELEKTRA... één van de eerste optredens van Kazushi Ono, denk ik... productie van Braunschweig en met Susan Bullock/Isolde Elchlepp als Elektra.

6

van Ricci <riccifrederic@...> op donderdag 28 januari 2010 om 22:14

Kom, kom, men vergeet al eens vlug. Elektra was reeds te zien onder Mortier met een fantastische Gywneth Jones en een productie die er zijn mocht, diezelfde produktie werd dan nog eens in de Vlos opgevoerd met een even indrukwekkende Eva Marton en wat later kon je Elektra dan nog eens horen in Amsterdam, dus zo weinig wordt deze opera niet opgevoerd, integendeel...Trouwens ik heb het wel zo een beetje gehad met Joosten, en al helemaal toen ik las 'dat ons kent ons' schaamteloos het broertje even vlug benoemt tot dramaturg of zo iets in de Vlaamse opera. Hoe noemde men dat vroeger 'nepotisme'?

5

van Dirk Vandepitte <dirkvandepitte@...> op woensdag 27 januari 2010 om 22:29

Ik heb de opvoering gezien met beide bezettingen. Vorige week zag ik samen met Margo de opvoering met Secunde/Petrinsky/Persson en deze week die met Herlitzius/Soffel/Westbroek. Het verschil tussen beide bezettingen is inderdaad nogal groot.

Bij de eerste opvoering vond ik de regie goed maar niet echt fantastisch, maar bij de tweede beurt paste het bijna allemaal netjes in elkaar. De attributen die Elektra en Chrysothemis gebruikt zijn zeer treffend gekozen. Bij voorbeeld, het boekje dat Elektra aan het lezen is, is het werk van Sophocles zelf waarop de opera is gebaseerd, en wanneer ze op het eind alles op de brandstapel gooit, geeft ze het boekje eerst nog een kus, als aankondiging van haar afscheid van het hele verhaal en van haar eigen leven. Een klein ding, maar een mooie vondst. Minder enthousiast ben ik over de schatervertoning na het vertrek van Klytämnestra, waarbij alle op dat ogenblik talrijke acteurs in een schaterbui uitbarsten. Het libretto vermeldt dat Klytämnestra de lach van Elektra niet begrijpt, maar dat is nog geen reden om alle hoofdfiguren en figuranten te doen schateren. Het past hier niet, vind ik. Ook het slot waarbij Joosten suggereert dat Orestes ook Elektra heeft vermoord vind ik een beetje gezocht. Al bij al toch een degelijke en geloofwaardige regie, die de vreselijke gevoelens gemoedstoestanden van deze personnages krachtig laat uitkomen.

Er zijn nogal wat verschillen in de regie voor de beide bezettingen. Het verschil is het meest opvallend in de figuur van Klytëmnestra, die in het geval van Petrinsky een eerder gereserveerde koningin is, zowel in haar waardigheid als in de intensiteit van haar uitvallen tegen haar dochter, maar die door Soffel als een sterke en arrogante vorstin wordt gebracht, met een veel directere interactie met Elektra. Dit kan te maken hebben met het feit dat Soffel de rol al eerder heeft gezongen terwijl het voor Petrinsky een roldebuut betrof. De opvoering die ik zag was de première voor de tweede bezetting, en dus de allereerste keer dat Petrinsky de rol voor publiek zong. Een rol van een door en door slechte vrouw, en met een dergelijke beladenheid vergt inderdaad wel wat ervaring. Vocaal was Petrinsky bijna even goed als Soffel, maar deze laatste acteerde dus wel veel beter. De scène Herlitzius/Soffel was het beste van de beide vertoningen, op een bijzonder hoog niveau. In de vergelijking Westbroek-Persson is het wellicht geen verrassing dat de eerste er veruit het best van af brengt. Westbroek haalt helemaal het niveau dat we van haar kennen in Forza, of meer nog van haar Sieglinde in Bayreuth. In vergelijking met de rollen van haar zus en haar moeder is haar rol hier uiteraard wat minder opvallend. Ook Persson debuteert in de rol. En ... ook Herlitzius is een debutant als Elektra. Wat die vrouw presteert, en het gemak waarmee ze boven het 85-koppig orkest uitstijgt, dat is werkelijk ongelooflijk ! De mannen hebben heel wat minder te zeggen in deze opera, maar ook Grochowski zet een sterke prestatie neer.

Een bijzonder belangrijke rol komt natuurlijk toe aan het orkest, dat de spanning in deze opera vanaf de eerste noot van het Agamemnon-akkoord tot de finale de spanning constant hoog weet te houden. Strauss schrijft niet alleen prachtige, doordringende muziek, maar ook als orkestrator kent hij zijn gelijke niet.

Ik denk dat we zeer gelukkig mogen zijn (1) dat we deze opera nog eens te zien krijgen (dat is uiteraard subjectief), en (2) dat daarvoor zulk een sterke bezetting is aangetrokken. Welk operahuis doet beter ? Het valt op dat de Munt in deze 3 rollen voor niet minder dan 3 van de 6 zangeressen engageert die in de rol debuteren, en dat in een opera die toch niet bpaald de gemakkelijkste uit het repertoire is. Ik laat in het midden of dit durf is dan wel kennis van zaken, maar het eindresultaat is in elk geval een bijzonder groot succes !

Dirk

4

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op woensdag 27 januari 2010 om 16:30

Ben naar eerste bezetting gaan zien en was zwaar onder de indruk,ook de regie van Joosten vond ik geslaagd.
Allemaal blije gezichten zag ik de trappen afdalen.
Hierbij nog enkele reacties uit kranten en tijdschriften.
Uitstekende 'Elektra'in De Munt (De Morgen)
De Munt programmeerde topzangers.Geen enkel huis in de wereld kan dit verbeteren (Knack)
Een grootse geslaagde productie,onvergetelijk sterk zangeressendrietal( NRC Handelsblad)
Proficiat aan Peter de Caluwe en zijn ganse team, dit was inderdaad wereldklasse, ik zie al uit naar Idomeneo.
Ps:Hopelijk komt deze 'Elektra' uit op dvd en blue ray.

3

van Ricci <riccifrederic@...> op dinsdag 26 januari 2010 om 10:19

Mijn Engelse vriend die beide casts hoorde was:
1. niet erg onder de indruk van Joosten's regie 'but it could be worse"
2. zeer erg onder de indruk van Herlitzius
3. vond Westbroek wat tegenvallen in de rol, de stem vond ie al wat te 'zwaar' en te weinig contrasterend met die van Elektra
4. vond de 2de cast beneden maats
5. vroeg of wij in Belgie geen zangers hadden voor de 'kleinere' rollen, waarom een 85-jarige Masura inhuren die toch vokaal niks meer voorstelt? Vind ik ook, waarvoor dienen al die zangafdelingen in onze academies en conservatoria? Leveren die nu echt niks bruikbaars op?

2

van Margo <margo@...> op dinsdag 26 januari 2010 om 8:47

Ik heb Westbroek enkel in de pre-generale repetitie gehoord... en daarin vond ik ze wat tegenvallen. Het zou best kunnen dat ze zich wat inhield tijdens die repetitie. En dan zou het niet fair zijn om bv. te schrijven dat ze niet zo'n goede Chrysothemis is.

Daarom dat ik bewust niets over haar geschreven heb, in tegenstelling tot Herlitzius en Soffel die zich misschien ook wel inhielden, maar die desalniettemin toch een ongelooflijke indruk maakten.

1

van laroy jacques <nadine.roeck@...> op dinsdag 26 januari 2010 om 8:38

volkomen met u eens
maar u spreekt niet over westbroek