ti guarda dal Grande Inquisitor

Walter Felsenstein Edition [terug]

Opmerkingen ...

3

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op maandag 25 januari 2010 om 12:03

@J.v.d.Bee,
Mijn dank voor deze intressante informatie.
Groeten,
Marc

2

van J. v.d. Bee <JvdBee@...> op maandag 25 januari 2010 om 10:52

Blue ray heeft pas echt zin als alles klopt. D.w.z. beeldweergever, geluidsapparatuur en heel belangrijk, de beeld en geluidbron zelf.

Om met dat laatste te beginnen, veel opera is 1080i en geen 1080p. Dit scheelt al en is voor mij in ieder geval waarneembaar in sommige gevallen. Dit heeft te maken met het feit dat veel opera op blue ray HD televisieuitzendingen betreft waarvoor de standaard 1080i is. Die 5 keer zal waarschijnlijk wel uitgaan van 1080p. Een echte 1080p blue ray is die Walkure onder leiding van Simon Rattle met Westbroek of La Boheme met Villazon en Netrebko. Echter bijvoorbeeld de Manon uit Berlijn op 1080i is ook erg fraai.

Als beeldbron is het noodzakelijk om een TV te nemen die echt 1080p kan waargeven. Ik heb thuis een LCD die 1080p is en een plasma die 720p doet. Dit verschil is echt te zien. Daarbij is ook de diameter van het scherm van belang en de kijkafstand. Ik vind het pas de moeite waard bij een diameter van 40 inch of meer van het scherm en een daarbij passende kijkafstand (ik kijk op ongeveer 2 meter van een 40 inch scherm). Een kleiner scherm of een grotere kijkafstand geeft niet de echte voordelen van HD.

Het meerkanaals HD geluid wordt digitaal alleen over een HDMI kabel uitgestuurd. Dat betekent dat je een vrij nieuwe versterker moet hebben die het digitale HD geluid kan omzetten. Sommige spelers hebben ook een analoge uitgang die aangesloten kan worden op de analoge ingang van de versterker voor het weergeven van het meerkanaals HS geluid. Als je de speler op de gewone wijze digitaal aansluit (coax of optisch) geeft de speler een gecomprimeerd meerkanaals geluid door. Het verschil tussen het gecomprimeerde meerkanaals geluid en het full range geluid is m.i. redelijk groot. Overigens heb je alleen wat aan het kunnen weergeven van full range HD geluid als je apparatuur (speakers met name) van kwaliteit zijn en je op een redelijk geluidsnivo afspeelt.

Is alles op orde om het maar zo te zeggen is het echt genieten van blue ray en is het resultaat m.i. spectaculair. Het zorgt bij mij voor meer betrokken kijken en meer het gevoel te hebben er bij te zijn. Dit hangt overigens ook erg af van de beeldregie.

Overigens is het verschil bij opera tussen blue ray en DVD wel erg groot omdat het meeste op DVD is opgenomen voor televisie. Bij speelfilms ligt dit anders.

1

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op zondag 24 januari 2010 om 15:17

Ik heb onlangs me een blue ray speler aangeschaft, men zegt dat deze toestellen 5 maal een beter beeld geven dan de dvd speler, ook de kwaliteit vh geluid zou stukken beter zijn.
Ik heb ondertussen al wat opera's op blue ray bekeken en ik vind dat men overdrijft.
Wat het beeld betreft, het is duidelijk beter en scherper maar 5 maal? Bijlange niet.
Over de geluidskwaliteit ben ik meer tevreden, de sound is pakken beter dan de dvd.
Ik heb voor het toestel 259 Euro betaald,voor muziekliefhebbers is dit het geld waard, maar voor de filmliefhebbers???
Waarschijnlijk zijn er bloggers die ook al een blue ray in hun bezit hebben, graag zou ik hun gedachten wel willen weten.Mijn dank.