ti guarda dal Grande Inquisitor

Iphigénie en Aulide in de Munt [terug]

Opmerkingen ...

1

van Karl <karl_stas@...> op donderdag 10 december 2009 om 23:51

Er waren blijkbaar toch nog heel wat vrije plaatsen, zodat ik via het bespreekbureau een kaartje voor deze avond heb kunnen versieren. Ze konden mij zelfs dezelfde plaats geven, stel je voor! Ik ben in elk geval blij dat nu toch de twee opera's kan zien, en in de juiste volgorde (morgen Tauride).

Véronique Gens was inderdaad schitterend, Hellekant iets problematischer maar globaal overtuigend dank zij haar grote engagement. Ik deel wel je mening niet over de Achille van Klemberg, ik vond hem best wel goed (of "veelbelovend" om de recensent van Le Figaro te citeren ;-)). Misschien was hij vanavond gewoon in betere vorm, je mag een zanger niet altijd op één prestatie beoordelen. Ik heb me ook bedacht dat dit een ideale rol zou zijn voor JD Florez, maar ik heb nog niet nagekeken of de Peruviaan dit werk inderdaad op zijn repertoire heeft.

Wat de regie van Audi betreft... Wel, de personenregie was doorgaans wel overtuigend (al is dit misschien meer te danken aan het acteertalent van de zangers), maar het algemeen concept vond ik maar niets. Op zich vind ik het wel een goed idee om de opstelling van een klassieke Griekse tragedie over te nemen, maar de realisatie van dat idee liet sterk te wensen over. In het algemeen vond ik alle "originele vondsten" van Audi maar flauw en naast de kwestie. Ik kijk er ook niet naar uit om morgen nog eens twee uur tegen die lelijke stellingen te moeten aankijken.

Het werk zelf was een aangename verassing, al zou ik niet zeggen een openbaring. Na een uur handengewring van de diverse personages ga je toch wel verlangen naar de ontknoping! Gluck blijft voor mij toch wel vooral een overgangsfiguur tussen de barokke opera seria en de opera's van Mozart. De stijl van Aulide deed mij trouwens denken aan La Clemenza di Tito, een laat maar archaïserend werk van Mozart. Helaas ontbreekt bij Gluck de vonk van het Mozartiaanse genie.