ti guarda dal Grande Inquisitor

I Puritani in Essen [terug]

Opmerkingen ...

3

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op dinsdag 24 november 2009 om 11:26

Petya Ivanova even beluisterd via haar site. Meer bepaald
sterfscène Violetta Valery uit La Traviata :

GROOTS !

2

van Margo <margo@...> op dinsdag 24 november 2009 om 8:42

Ik vond Trinsinger zondag eigenlijk helemaal niet slecht... Het duet werd bijvoorbeeld wel stormachtig onthaald.

Als Svilpa in oktober in een reeks van Wotans zat, kan ik me voorstellen dat het misschien niet evident is om even een Bellini tussendoor te doen... alhoewel altijd beweerd wordt dat Wagner zoals Bellini gezongen zou moeten worden.

Fischesser is zowat de vaste bas in de Berliner Staatsoper en is daar zo ongeveer de opvolger van René Pape. Ik heb hem wel nog niet live gehoord...

1

van Hugo <hugo.delava@...> op dinsdag 24 november 2009 om 6:52

Ik was zelf eind oktober in Essen voor deze al te zelden opgevoerde opera. Hoewel ik je voor een groot deel volg in je observaties Margo, ben ik het toch niet eens met je opmerkingen over Svilpa. Ik vond hem erg on-Italiaan en absoluut geen belcanto-bas. Wel een mooie stem. En je spreekt ook (wijselijk ?) niet over de bariton Trissinger. Hun duet "Souni la tromba", normaal één van de hoogtepunten van de opera, werd terecht koel onthaald. Wat een brulpartij tussen die twee, om nog te zwijgen over de ongelijkheden. Overigens moest Svilpa de dag na Puritani de Siegfried-Wotan zingen. Of hoe je een stem snel kapot maakt !
Overigens is dit soort van misbezettingen wel vaker een probleem in repertoiretheaters. In januari ga ik Puritani zien in Wenen, en daar treden dan naast Gruberova en de schitterende Shalva Mukeria de (voor mij) nobele onbekende Fischesser en Daniel op.
Mijn indrukken over Puritani in Essen kan je hier lezen: http://www.operagazet.be/artikels09/de/essen.htm#puritani
Groetjes,

Hugo