ti guarda dal Grande Inquisitor

Lucrezia Borgia in Luik [terug]

Opmerkingen ...

3

van Hugo <hugo.delava@...> op dinsdag 23 juni 2009 om 0:03

Het is me al vaker opgevallen dat de manier waarop een voorstelling ervaren wodrt sterk afhankelijk is van de plaats waar men zit. In weinig zalen is de akoestiek overal gelijk, en ook omgevingsfactoren zoals zicht of gekuch spelen mee.

Ik ben zelf een grote fan van Devia, en hoorde haar al vaker, oa in Marin Faliero, Il Pirata, Zelmira en nog een paar andere opera's. Helaas vind ik haar vaak weinig dramatisch, vooral in de Pirata kwam dit pijnlijk tot uiting. En de laatste jaren lijkt ze meer en meer last te hebben van wat ik het "Zoetemelk-syndroom" placht te noemen. Gedurende het grootste deel van de voorstelling steekt ze zich wat weg achter haar collega's, om dan fris als een hoentje haar slotaria te zingen, en met het grootste succes aan de haal te gaan. Dit zijn nu net de twee redenen waarom ik Gruberova verkies boven Devia.

Overigens vind je mijn indrukken over de Lucrezia Borgia in Luik hier: http://users.skynet.be/operagazet/artikels/be/liege2.htm#lucrezia_borgia
En Anna Bolena: http://users.skynet.be/operagazet/artikels/de/dortmund.htm#anna_bolena

Gtz,

Hugo

2

van Margo <margo@...> op zondag 21 juni 2009 om 10:55

Ik heb absoluut geen probleem met belcanto, maar het is het soort muziek dat onverbiddelijk is. Een zwakke uitvoering valt al snel op haar gezicht. Een bijkomend probleem is misschien ook de zaal. Het orkest lijkt in een schoendoos te zitten, waar het geluid nauwelijks uitgeraakt (tenminste toch op de plaats waar ik zat).

Die ANNA BOLENA had ik ook graag gezien, maar in het midden van de week naar Dortmund rijden was deze keer geen optie. Ik hoop in alle geval dat Mariella Devia toch ooit eens in BelgiŽ te horen zal zijn. Alles wat ik van hoor, is voor mij een bewijs dat zij dť belcanto-zangeres van het moment is (als je haar bv. op YouTube hoort, val je van de ene verbazing in de andere). Spijtig dat de Munt haar niet geŽngageerd heeft om Norma te zingen...

Hier is ze bv. te horen met "Casta diva" tijdens het jongste Nieuwjaarsconcert van La Fenice:

http://www.youtube.com/watch?v=vERcfWncJ_0

1

van Hugo <Hugo.delava@...> op zaterdag 20 juni 2009 om 12:55

Hallo Margo,

Je bent wel erg kritisch voor deze "Lucrezia Borgia". Behalve dat het om een werk gaat dat je maar zelden te zien/horen krijgt, zijn de solisten in deze productie stuk voor stuk mensen die elders ruimschoots en succesvol hun sporen verdienden. Is het probleem niet eerder dat je niet van deze muziek houdt ?

Wat de rol van Alfonso betreft, die is toch niet voor een echte bas ? Op de Decca-opname met Sutherland wordt de rol gezongen door Wixell, en recent waren oa Dean (Londen), Pertusi (Scala) en Vassallo (Munchen) te horen als Alfonso. En dat zijn toch ook geen mensen die uitblinken in de laagste regionen ?

Overigens ben ik het wel 100% met jee eens wat de "I due Foscari" in Dortmund betreft. Jammer dat er zo veel lege plaatsen waren. Dat zelfde geldt trouwens ook voor de "Anna Bolena" met Devia en Tro Santafť drie dagen eerder.

Ik ga morgen naar Luik voor "Lucrezia Borgia" en ben benieuwd hoe Anderson de vergelijking met Gruberova (enkele maanden geleden gehoord in Munchen) zal doorstaan.

Groetjes,

Hugo