ti guarda dal Grande Inquisitor

Samson et Dalila in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

6

van Hag Nolis <h_nolis@...> op woensdag 6 mei 2009 om 5:33

Terug naar Samson&Dalila (of was het tijdens de bachanale Samsonett&Dalilla?) daar heeft het orkest prima gespeeld (Alleen de eerste inzetten leken wel appeggio's behalve de allereerste natuurlijk) maar dat heb ik aan de spanning toegeschreven, een keer heb ik het orkest voelen schuiven maar ik moet toegeven dat ik deze partituur niet ken en ook niet bezit, maar het fenomeen van het schuiven wel, het was in een aria van Dalila, maar zeker herinner ik het me niet meer - maar jij, kan het hier even laten weten)
Maar niets is ooit perfect en in ieder geval was het orkest gewoonweg schitterend en daar zal Cahn zeker zijn verdienste in hebben maar ook de jonge kerel die jullie dirigeerde dat weet je zelf ook. Het koor van de opera was onherkenbaar, echt de moeite. Groots!Op een enkel tenor/baskoorlijn waar de intensiteit van de rest ontbrak maar dat neemt de grote prestatie niet weg van de man die dit koor op dit niveau wist te tillen op die tijd. Hoed af.

De solisten waren in orde en ik ga me niet aan het gezeur begeven van de echte operaliefhebber die het altijd over solisten heeft en voor de rest in de plaats van oren bloemkolen aan zijn hoofd heeft staan. Tot daar de beoordeling van het muzikale gedeelte.

De omkering van de rollen HebreeŽrs Filistijnen had geen enkele artistieke bedoeling maar een politiek en leverde enkel zoals ook in deze kritiek te lezen valt pure verwarring en onnozelheden op

Nu de regie: twee chirojongens die eens even de tekst wisselden en dachten dat ze geniaal waren: gevolg ťťn grote nul. Het koor had nog enige aanwijzing gekregen maar de solisten ofwel geen en anders zeer slechte. In ieder geval had de regie het niveau van een bonte avond. Licht was is orde, decor niet mijn smaak maar dat hoeft ook niet. Wie heeft de Franse uitspraak opgevolgd? Ontslaan nu!

De Opera heeft dit politiek thema aangegrepen om zich in de belangstelling te werken en op een zeer bedenkelijke manier. Het boegeroep was er wel degelijk en niet alleen aan het eind van de opera maar ook aan het eind van de opera, maar ik neem aan dat je dat van op jou plaats niet kon horen.

Conclusie muziek goed in orde, ergens heb ik gelezen dat Dalila ziek was geweest in elk geval het volume was net niet genoeg maar de prestatie was toch nog aannemelijk en ik ben ervan overtuigd dat ze het in ieder geval wel kan. Regie een dikke nul. Politiek thema ordinaire uitbuiting onder het motto slechte reklame is ook reklame met veel blabla vooraf en overal. Gevolg als je je zelf zo ophemelt op voorhand dan is gaat dat volgens het bekende spreekwoord waar het ene het andere vooraf gaat.

5

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 5 mei 2009 om 23:43

Ik ga niet kijken naar Samson et Dalilah. Ik vind het betrekken van zo'n prachtige muziek in zo'n vuile en smerige oorlog als in IsraŽl (oorlog veroorzaakt door het Westen, door IsraŽl 'kado' te geven aan de joden) laag bij de gronds en absoluut niet zielsverheffend.

En dan het omkeren van de rollen ... belachelijk ... wederom een reliek van dat soort regisseurs die geloven dat ze echt alles mogen uitvreten met een kunstwerk van iemand anders.

4

van Margo <margo@...> op dinsdag 5 mei 2009 om 15:28

Deze "Samson et Dalila" heeft zelfs de pagina's van de New York Times gehaald:

http://www.nytimes.com/2009/05/06/arts/06iht-loomis6.html?partner=rss&emc=rss

3

van Roland <roland.schenkeveld@...> op maandag 4 mei 2009 om 20:14

Ondanks het koor, het orkest en de enkele mooie plaatjes vond ik deze productie slecht en wel om 3 redenen:

Dalida kon geen Frans zingen : in het beste geval was het een melodieus gewauwel waarbij haar "a" ocharme onverstaanbaar uit haar mond geperst werd : lamentable

De regie was eenzijdig en saai : het enige wat moest naar voren komen was de onderdrukking van een volk. Spanningsveld tussen Samson en zijn volk, tussen Dalida en de hogepriester, tussen Dalida en Samson, de twijfels van Samson of van Dalida waren afgevlakt of onbestaande. Eentonig en ergerlijk.

En dan op het einde het aantrekken van een bomvest lijkt op een vergoeilijking van terrorisme en fundamentalisme. Wie legt de grens tussen deze zelfmoordaanslag en het kapen van burgervliegtuigen? de "kunstenaars", de schriftgeleerden en tekstinterpretatoren, de politici of het "intellectuele" publiek in de zaal?

Eens een andere polemiek starten ;-)

2

van Gualtier Maldť <gualtier@...> op vrijdag 1 mei 2009 om 22:43

Mensen mensen, soms lijkt het hier wel op de bond van de verzuurden, altijd is er wel iets waarover steen en been geklaagd wordt; tijdens Clemeurs dienst kreeg hij altijd de shit over zich, en nu word Cahn weer op alle mogelijke manieren de grond ingeboord, om over PDC nog maar te zwijgen... probeer het toch eens wat positiever te bekijken; hoe lang is het nog geleden dat er in de Vlopera nog een zanger van wereldniveau te beluisteren viel? En, al bij al valt die produtkie toch nog mee, enkele mooie beelden, geen al te slechte zangers en een uitmuntend koor&orkest. Ideaal zal Opera nooit zijn, maar daarvoor is het ook Opera he... :-) Keep smiling

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op vrijdag 1 mei 2009 om 22:32

Het was te denken dat dit zo zou aflopen ...

Kahn krijgt van mij - alleen al voor zijn idioot 'eigentijds' tijdschriftje' een 0 op 10.

Ik vraag mij af : staat hij tijdens de premieres daar ook in jeans-broek 'eigentijds' te wezen ?

Wat een infantiel gedoe allemaal.

We krijgen nog heimwee naar Clemeur ...