ti guarda dal Grande Inquisitor

Lucia di Lammermoor in Brussel [terug]

Opmerkingen ...

8

van ricci <riccifrederic@...> op donderdag 30 april 2009 om 22:17

op klara, heb bewust niet willen kijken wie zong, vond de dirigent trouwens ook niet fameus...Waar hebben ze die 3rd-rater gehaald??

7

van Stefan <bstefan@...> op donderdag 30 april 2009 om 10:22

Ricci, als ik vragen mag: waar heb je de b cast gehoord? Op de klara was het toch cast A. In vergelijking met de andere voorstellingen, was Osborn die dag niet helemaal 100% naar mijn mening, maar toch nog zeer degelijk.

6

van Dirk Vermassen <dirk.vermassen@...> op woensdag 29 april 2009 om 18:53

Toegegeven, Ricci, Wagner is ook gedateerd, maar dan vooral op het gebied van taal en zegging. De dramatische structuur daarentegen, althans in de beste werken, blijkt tot op vandaag boeiend en overtuigend theater te kunnen opleveren in de meest uiteenlopende regieconcepten. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat echte theatermakers als Chéreau, Stein of Sellars zich aangetrokken zouden voelen door een werk als Lucia.

5

van ricci <riccifrederic@...> op maandag 27 april 2009 om 21:34

extreem gedateerd libretto? Euh..al eens van Wagner gehoord en zijn libretti??? nou da's pas ECHT gedateerd maar omdat het Wagner is voor velen boven alle kritiek verheven...Heb de b'cast van Lucy gehoord deze zaterdag en vond de sopraan ok, de tenor het beste en de bariton echt niet te doen, lawaai zonder enige subtiliteit, en ik hou soms wel van lawaai maar laat het dan een 'mooi' lawaai zijn, dit klonk ronduit lelijk.

4

van Stefan <bstefan@...> op zaterdag 25 april 2009 om 16:05

Dirk, ik ben het niet eens met jou. Ik vind dat het waardevol is om af en toe belcanto te ensceneren. Het libretto van Lucia is voor belcanto helemaal niet zo slecht, zeker als je het gaat vergelijken met enkele werken van Bellini. Cammarano heeft trouwens ook het libretto van Trovatore & Luisa Miller geschreven. Het is wel juist dat de aandacht soms wat versnipperd werd, maar daarom moet je net een paar keer gaan kijken :-). Ik was eerst heel negatief over het circus, maar op de duur ging ik van die setting houden. Mijn grootste probleem was de akoestiek en de versterking van het orkest. Dat geluid was afhankelijk van plaats tot plaats.

3

van Dirk Vermassen <dirk.vermassen@...> op zaterdag 25 april 2009 om 15:50

Een doordachte regie en steengoede solisten in deze Lucia, maar een draak blijft een draak, hoe vakkundig hij ook verpakt wordt. De enige aanvaardbare logica ervan zit in de muziek, en een concertante uitvoering lijkt mij dan ook veel zinvoller dan een scenische, die de inhoudelijke zwakheden van een extreem gedateerd libretto alleen maar kan benadrukken. Hoeveel meer was ik niet geboeid door de concertante Bellini's en Donizetti's die we de voorbije jaren in de Munt en de Vlaamse opera gezien hebben !

Daarbij komt dat het circus verre van ideaal is : tussen die lompe bomen is het orkest verre van present, en de solisten moeten zich in allerlei bochten wringen om zich aan iedereen te tonen. Door de grote scène en de opstelling is er misschien ook een gebrek aan echte focus: de aandacht van de kijker wordt dikwijls versnipperd.

Het was misschien het experiment waard, maar voor mij niet voor herhaling vatbaar. In tijden van besparing kunnen we een hoe dan ook dure scenische aankleding beter voorbehouden voor opera's die theatraal echt interessant zijn.

2

van Stefan <bstefan@...> op zaterdag 25 april 2009 om 14:34

Ik zag gisteren de waanzinsscène vanop 2 meter afstand en dat was toch behoorlijk spectaculaire :-)! Mosuc is misschien technisch superieur (ze doet ongelooflijke zaken), maar ik vond Machaidze toch iets overtuigender als figuur op scène. Ook Lhote vind ik stukken beter als Enrico. Castronovo had gisteren geen echte grote krak, maar hij speelde dan ook op veilig en zong alle hoge noten heel stil... Er is momenteel echt iets aan de hand met zijn stem (stemcrisis?), zeker als ik vergelijk met filmpjes op youtube. Ik kan me niet voorstellen dat hij vorige maand nog Faust heeft gezongen in Berlijn, een rol die toch nog zwaarder is. John Osborn daarentegen zong eergisteren een heerlijke Edgardo, ik had zelfs de indruk (wss gewoon maar een indruk) dat hij een paar extra hoge noten heeft toegevoegd.

1

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op vrijdag 24 april 2009 om 11:10

Deze Lucia is het beste dat ik dit seizoen heb gehoord en gezien,wat een grootse en ontroerende waanzinschene.