ti guarda dal Grande Inquisitor

De Nederlandse Opera 2009-2010 [terug]

Opmerkingen ...

9

van Stefan <bstefan@...> op zaterdag 21 februari 2009 om 12:19

En je vergeet dan nog het "weekend" supplement van de DNO. Door de crisis zullen we waarschijnljk niet minder, maar meer moeten gaan betalen voor een luxeproduct als opera.

Ik vind het seizoen van de DNO weer wat te groot, al zitten er een aantal interessante zaken in. De reprises van La Juive & Troyens trekken me aan, alsook die nieuwe Hollander met Haenchen. Wel jammer dat Schicoff Eléazar niet zingt, maar al goed dat het geen Merrit is! Ik heb hem gelukkig in Parijs kunnen vermijden.

8

van Margo <margo@...> op zaterdag 21 februari 2009 om 10:07

Marc, de prijzen zijn in de hogere categorieën verhoogd:

1e: 90 -> 95
2e: 70 -> 75
3e: 50 -> 55
4e: 35 -> 35
5e: 27 -> 30
6e: 25 -> 25
7e: 15 -> 15
studenten: 15 -> 15

7

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op zaterdag 21 februari 2009 om 7:19

Margo,
De crisis begint men overal te voelen en zou ook wel eens gevolgen kunnen hebben voor sommige operahuizen.
Hierbij een vraag,heeft men in Amsterdam de ticketprijzen aangepast of blijven de prijzen stabiel?

6

van Margo <margo@...> op vrijdag 20 februari 2009 om 8:48

Ik verwachtte al dat er wat reactie zou komen van de Puccini-fans... ;-{)

Van FANCIULLA vind ik enkel het tweede bedrijf (en de afscheidsaria van Dick Johnson in het derde) de moeite... maar dat hele eerste bedrijf met dat gedoe van die cowboys vind ik een afknapper.

Een indicatie voor mij hoe "goed" -- toegegeven, dat is een 100% subjectieve beoordeling -- ik een werk (uit het ijzeren repertoire) vind, is het feit of ik speciaal voor een voorstelling van dat werk naar Parijs of London of Keulen of ik-weet-niet-waar wil reizen. En bij Puccini kan ik eigenlijk maar één werk bedenken waarvoor dat het geval is, en dat is IL TRITTICO... eventueel TOSCA. Dat betekent niet dat ik de andere Puccini-opera's vermijd als ze toevallig mijn pad zouden kruisen, maar ik ga er niet naar op zoek.

Als je bekijkt welke opera's ik in het buitenland opzoek, krijg je een redelijk idee van waar mijn voorkeuren liggen (mochten die nog niet duidelijk zijn): Verdi, Mozart, Franse opera (met Pelléas als uitschieter), sommige Wagner, operette, onbekende of nieuwe werken, ... en natuurlijk allerlei liedrecitals.

5

van Nico Deloddere <nico.deloddere@...> op donderdag 19 februari 2009 om 16:40

Sedert de Carsenproductie vind ik Fanciulla een meesterwerk dat ik verkies boven Bohème, Tosca en Butterfly. De opname met Tebaldi en del Monaco is voor mij van het beste van Puccini op CD. Zo zie je maar hoe smaken kunnen verschillen ...

4

van wim <wim.verdonck@...> op donderdag 19 februari 2009 om 12:58

margo,

dat ook de GROOOTE puccini soms al wel eens een mindere dag had (in het geval van fanciulla misschien wel meerdere dagen na elkaar) moet ook ik toegeven. maar dat zijn zaken die je met de mantel der liefde en bewondering toedekt, en die je toch niet publiekelijk te grabbel gooit op je blog! trouwens, wat turandot betreft, sla je de bal helemaal mis: dat is wél een meesterwerk!! dat moest me toch even van het hart.

w.

ps. jammer dat je volgende week in parijs bent...

3

van Hugo <hugo.delava@...> op donderdag 19 februari 2009 om 10:13

Wat in Parijs mis ging weet ik natuurlijk niet, maar ik hoorde Merritt als Eléazar in Stuttgart in (een 99% complete) "La Juive" en was erg onder de indruk, zowel van zijn vocale als zijn scènische prestatie. En gezien de grote ovatie aan het einde, was de rest van het publiek het met me eens.

Gtz,
Hugo

2

van Margo <margo@...> op woensdag 18 februari 2009 om 18:32

Wie wil nu FANCIULLA tout-court horen ? Samen met Turandot en Manon Lescaut mogen ze die gerust 30 jaar begraven...

Het is lang geleden dat ik Dennis O'Neill nog gehoord heb... ik denk dat hij ooit eens een "liedrecital" gegeven heeft in de Munt, meer dan 10 jaar geleden. Hij kan volgens mij moeilijk slechter zijn dan Chris Merritt die in Parijs de boel om zeep geholpen heeft.

Ik verwacht dat Marcus Haddock nog zo slecht niet zal zijn als Enée... zolang ze Bonnema (cfr. zijn Enée in Düsseldorf) maar weghouden van het podium ben ik al content.

1

van ricci <riccifrederic@...> op dinsdag 17 februari 2009 om 22:51

Op papier ziet het er erg mooi uit met enkele top-favorieten van me MAAR wil ik nu echt Fanciulla horen met todorovich? Marcus haddock -NOG erger- als Enee en Dennis o'Neill als eleazar? Neen dus......En die Elisire was ok met terfel rond wie de produktie eigenlijk gemaakt was maar met deze zangers? Heb de nozze gezien op tv en vond die niet zo slecht trouwens.