ti guarda dal Grande Inquisitor

Januari 2009 [terug]

Opmerkingen ...

11

van ricci <riccifrederic@...> op zondag 11 januari 2009 om 12:18

nog maar eens d'n hollander, nog maar eens rake's progress, nog maar eens elektra., maar liefst TWEE glucks...projecten om weer maar eens bij in 't slaap te vallen en denken dat het opera-repertoire zo rijk is aan werken die we nooit meer zullen horen vanwege mensen met projecten of utopie-en.....het zullen weer maar eens cd's of dvd's worden.

10

van Stefan <bstefan@...> op zaterdag 10 januari 2009 om 19:01

Inderdaad Lott zal Hélène zingen, dat heeft PDC trouwens zelf aangekondigd op het gala van de Vrienden. Wie weet met Minkowski in de orkestbak... Het worden drie interessante (opeenvolgende) producties na elkaar die iets met verhalencyclus rond de trojaanse oorlog te maken hebben. Het seizoen 09-10 zal voor mij stukken aantrekkelijker dan dit seizoen. Wat betreft Hugenots dacht ik ergens ook aan Richards...maar het zou me nooit verwonderen moest dit concertant gebracht zal worden ofwel in de verre toekomst. Rake's is iets dat ook al regelmatig wordt geciteerd. Altijd interessant om de DVD-versie eens te promoten. Ik wist dat Lohengrin met afgeschaft was, maar Hollander is totaal nieuw voor mij. Het lijkt mij dat Hänchen de vaste gastdirigent wordt.

9

van Margo <margo@...> op zaterdag 10 januari 2009 om 14:14

De Iphégenie ("en Tauride") van Nadja Michael is ook al bekend buiten die wandelgangen... het staat op haar eigen website. En de andere Iphégenie ("en Aulide") komt er ook aan, blijkbaar met o.a. Andrew Schroeder (dixit zijn officiële bio).

"Idomeneo" en "Belle Hélène" (met Flott misschien ?) zijn, wat mij betreft, nog wandelganggeruchten...

Andere Muntproducties die wel al bevestigd zijn, zijn uiteraard die "Elektra" in de Joosten-productie uit Barcelona met Westbroek, en ook "Der fliegende Holländer" met Hartmut Haenchen, en "The rake's progress" met Rosemary Joshua.

Het nieuws van "Les Huguenots" is ook nieuw voor mij. Voor de tenor... euh... Zoran Todorovich !? (grapje, hoop ik) Iets serieuzer: Andrew Richards misschien, die Werther gezongen heeft in de Munt ?

8

van Stefan <bstefan@...> op zaterdag 10 januari 2009 om 13:15

Inderdaad, het Nederlands van Cahn is uiteraardvrij goed, ik was in mijn reactie gemist :-). Ik bedoelde "Zwitsers" Nederlands. Ik ben ook zeer benieuwd welke tenor Les Hugenots zal zingen. Ik was nog een aantal andere titels vergeten die in de wandelgangen circuleren: Idomeneo (wss die van Salzburg) vermoedelijk met Jacobs in de orkestbak, Iphigénie (met Nadja Michael) & Semele. Ik dacht dat Pelly la Belle Hélène (productie van Chatelet) zou doen en niet Quichotte, maar ik kan me vergissen.

7

van Ricci <riccifrederic@...> op vrijdag 9 januari 2009 om 23:33

Falstaff : was een Clemeur productie, dus nogmaals boe voor "la diva di strasburgo"). Bovendien vond ik Cahn zijn Nederlands niet zo slecht. Les Huguenots in de munt? Welke tenor gaan ze daar op loslaten? Guy de Mey?
@ margo, heb inderdaad over die vernoemde werken gezien, juist een grote lange geeuw en veel geld uitgespaard.....Dat de Chatelt toch nog maar eens die schitterende Veronique terug gaven of De Zanger van Mexico (maar dan wel met de juiste tenor).

6

van Margo <margo@...> op vrijdag 9 januari 2009 om 22:23

Ik bedoel het repertoire zoals het op die pagina staat:

- "Amour de loin" van Kaija <geeuw> Saariaho
- "Peter Grimes"
- "Il ritorno d'Ulisse"

en zoals iedereen ondertussen wel al weet, ben ik geen grote fan van Britten of Monteverdi.

Het nieuws over die "Don Quichote" in de Munt is trouwens al geruime tijd bekend... het zou het afscheid van José Van Dam moeten worden in een productie van Laurent Pelly.

5

van Stefan <bstefan@...> op vrijdag 9 januari 2009 om 21:39

Gisteren Falstaff in Gent gezien. Er was feitelijk geen regie te zien, enkel voor het laatste bedrijf werd een poging ondernomen en dat kon de voorstelling nog enigzins redden. Ook die videobeelden slaan nergens op. De regisseurs slaagden er zelfs niet in om het komische op toneel te zetten. De zangers waren inderdaad niets speciaals behalve een meer dan uitstekende Van Mechelen.

Het interview met (dr.) Cahn leert weinig nieuws, behalve het feit dat hij in een jaar tijd goed Zwitsers heeft geleerd.
Franse opera's zijn altijd welkom en die Saariaho kan meevallen... Ik denk dat ze Candide ook zullen spelen.

Ik las trouwens in het programmaboekje dat de Munt Fierabras van Schubert en les Hugenots van Meyerbeer zal spelen. En er komen nog meer Franse opera's met Don Quichotte en La Belle Hélène. Enkel Wagner lijkt in België plots niet meer te bestaan...

4

van ricci <riccifrederic@...> op vrijdag 9 januari 2009 om 20:15

euh....welk repertoire bedoel je dan? Heb net geluisterd en in feite zegt hij nog niet zo veel buiten de franse operas (als dat gounod en massenet zijn: eindelijk!) en de venetiaanse barok (iet sminder enthoesiast, bwaa) en belgische operas (tsja wat hij hiermee bedoelt mag joost weten...Ik ken vlaamse operas (in het nederlands) en franstalige operas. Maar quinten matsys mag van mij altijd, de bruid der zee, francesca (zeker) maar dat zijn allemaal werken die hij nog la clemeur kennen uiteraard.

3

van Margo <margo@...> op donderdag 8 januari 2009 om 12:48

Aan iedereen de beste wensen voor 2009 toegewenst !

De VRT lanceert vandaag wat nieuws over de volgende seizoenen van de Vlaamse Opera... niet echt het repertoire waarop ik zit te wachten:

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/cultuur+en+media/090108VlaamseOpera

2

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op zondag 4 januari 2009 om 22:15

Eveneens mijn beste wensen, Margo.

Ik ben ook naar Falstaff gaan kijken en vond het toch een onderhoudende voorstelling. Veel goede stemmen die een mooi ensemble vormden. De rol van Falstaff verdraagt zeker dat ietsje meer maar we zitten niet in de Met. Ook de italiaanse dirigent vond ik uitstekend. Weinig originaliteit maar veel volume in combinatie met veel kleur en schwung. Meer moet dat niet zijn (maar meer mag altijd natuurlijk !)

1

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op zondag 4 januari 2009 om 13:33

Margo,
Mijn beste wensen voor 2009,vol van blakende gezondheid,veel succes met je werk,en vele mooie concerten en opera's toegewenst,geniet van elke dag.
En bedankt voor je commentaar op de vele recitals en opera's van 2008,grote klasse.
Groeten.
Marc.