ti guarda dal Grande Inquisitor

John Mark Ainsley in Flagey [terug]

Opmerkingen ...

3

van Dirk Vermassen <dirk.vermassen@...> op dinsdag 16 december 2008 om 23:36

Ja, Bruno, ge hebt gelijk: ik had het moeten weten. Maar het aanbod kwam onverwacht, de dag zelf, zodat ik geen tijd had om het werk op voorhand te beluisteren. Met tweederangs bedoel ik overigens niet echt slecht: maar een opera scenisch opvoeren vraagt zulke investeringen van tijd, geld en energie dat het werk dat toch wel waard moet zijn. Dat was hier niet het geval, vond ik.

2

van Bruno <bruno.vanneste@...> op dinsdag 16 december 2008 om 15:00

Wat ik niet begrijp is dat veeleisende muziekliefhebbers toch nog naar tweederangsmuziek gaan luisteren: zoiets weet je toch op voorhand?? Voor alle duidelijkheid: ik ben wel een liefhebber van de muziek van Rusalka, ik ga zelfs nog tweemaal gaan genieten!

Over de enscenering ben ik het eens met de commentaren...

1

van Dirk Vermassen <dirk.vermassen@...> op zondag 7 december 2008 om 22:38

Volledig akkoord met Margo: drie uitvoerders van topklasse en een sterk, geŽngageerd programma. De combinatie muziek en poŽzie is niet evident, maar deze avond was ongewoon gaaf en aangrijpend. Het was trouwens ook in het Flageygebouw dat we vorige week misschien wel het concert van het jaar mochten bijwonen: de Vingt regards sur l'Enfant Jťsus van Messiaen door pianist Pierre-Laurent Aimard. Zelden zulke monumentale muziek op zo'n serene en doorleefde manier horen uitvoeren. In een muisstille zaal nota bene: een publiek dat alleen kwam om te luisteren.

Een immens contrast met de Rusalka vanmiddag in de Munt: tweederangsmuziek in een enscenering die niet slecht begint, maar zich ten lange leste verliest in nodeloze effecten die de leegte niet kunnen vullen. En dan te bedenken dat Janacek omstreeks dezelfde tijd zijn Jenufa componeerde: dat is wel andere koek.