ti guarda dal Grande Inquisitor

Don Carlo in Oslo [terug]

Opmerkingen ...

3

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op maandag 29 september 2008 om 11:03

Volledig met je eens Dirk, als Gentenaar heb 15 jaar geleden denk ik ook eens naar concert geweest in de Sint-Baafs, een regelrechte schande, iedereen was het daar trouwens over eens,toch blijft men daar maar concerten geven met een dik prijskaartje,mij niet meer gezien.
Trouwens Gent heeft geen enkele goede grote zaal, want De Bijloke ondanks al hun inspanningen die ze daar al aan gedaan is nog niet veel soeps, alleen De Opera is goed,men had beter G.Mortier zijn muziekgebouw laten zetten, maar nee een nieuwe bib gaat er schijnt komen, terwijl dit helemaal niet nodig is, we hebben een goede.

2

van Dirk Vandepitte <dirkvandepitte@...> op zaterdag 27 september 2008 om 20:06

Ik heb donderdagavond een concert van het Festival van Vlaanderen in Gent bijgewoond, mede ter gelegenheid van de opening van de academiejaar aan de Universiteit Gent. Op het programma stonden 4 werken : het voorspel tot Parsifal, Chronochromie van Messiaen, Palimpsests van G. Benjamin, en tenslotte de treurmars en het slot van Götterdämmerung. Het orkest was de Junge Deutsche Philharmonie o.l.v. George Benjamin (ook componist van Palimpsests). Soliste was Elizabeth Connell. Het concert vond plaats in de Sint-Baafskathedraal.

Het programma voor de avond was nogal heterogeen, maar dat soort dingen komt de laatste tijd wel meer voor. Het was de eerste keer dat ik Wagner hoorde spelen in een kathedraal. Geslaagd kan ik het niet noemen. Ik zat bovendien op de vierde rij, achter de celli en contrabassen. In het voorspel tot Parsifal dat nogal traag is, viel het allemaal nogal mee (los van van mystiek-goddelijke karakter dat in de kathedraal natuurlijk wel aanwezig is), al gaf de weergalm van de kathedraal toch wel een heel vreemd effect. En vleermuizen die boven het orkest fladderen had Wagner allicht ook niet voorzien. Voorbijrijdend verkeer en de passerende tram zorgden in de akoestisch slecht geïsoleerde kerk verder ook wel voor bijgeluid. Het slot van Götterdämmerung is volledig de mist ingegaan, want al de motieven van de rijke muziek galmden en vloeiden in elkaar zodat er een brouwsel overbleef dat nauwelijks te herkennen was. Ik denk dat het orkest goed speelde, maar de omstandigheden van de concertruimte waren zonder meer slecht. Ik heb ditzelfde werk in augustus in Bayreuth gehoord, niet te vergelijken !

De 62-jarige Elizabeth Connell heeft vanaf "Starke scheite" tot het einde een vrij krachtige en redelijk goed verstaanbare Brünnhilde gezongen, met een stem die af en toe toch nogal schril klonk. Opvallend was haar houding, van bij het begin tot het eind met de kin vooruit.

Ik houd erg van Messiaen, en de Chronochromie is een mooi werk, dat ik voor het eerste live hoorde. De Palimpsests was voor mij helemaal een eerste kennismaking.

Concerten ter gelegenheid van allerlei gebeurtenissen, zoals hier de opening van het academiejaar, trekken mensen die niet gewend zijn dit soort vertoningen mee te maken. Naast mij zat een man die het nodig vond na elk van de werken zijn commentaar naar huis te SMSsen. Het is natuurlijk onbeleefd om mee te lezen, maar ik wil u toch enige zinnen niet onthouden : "Dat is hier nu nog altijd niet gedaan ...", "Polyfonie, noemen ze dat ..." (na Palimpsests ??), "... ketelmuziek ..." (wat moet ik me daarbij voorstellen, of verwijst hij naar het slagwerk bij Messiaen ?), "Lieveke, echt niet te doen !". Zo erg was het bij natuurlijk niet, maar het concert was veel beter tot zijn recht gekomen in een geschikte zaal.

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op woensdag 24 september 2008 om 21:25

Welk een fantastisch zanger Peter Mattei is, is ook zeer goed te horen in de opname van Les Troyens olv Sir Colin Davis (LSO Live) waarin hij Corèbe zingt. Ongelofelijke inleving en echt gezongen theater. Er bestaat trouwens een live Don Carlo op Naxos van de Zweedse opera met Mattei als Posa.