ti guarda dal Grande Inquisitor

Macbeth in Luik [terug]

Opmerkingen ...

1

van Walter Boers <walter.boers@...> op donderdag 18 september 2008 om 2:34

De enscenering in Japanse stijl verwees volgens mij naar de beste verfilming ooit van Macbeth: "Kumonosu j˘" (de bloedige troon) van Akira Kurosawa (zie http://www.imdb.com/title/tt0050613/). Net als in de film komen de gestileerde gebaren uit de traditie van het N˘h-theater. Je kan erover discussiŰren of dit concept even goed in de opera werkt als in een film, maar ik vond het zeker een interessante invalshoek. Ik ben ook geen echte dansliefhebber, maar doordat in deze voorstelling alles zo sterk gestileerd was, konden acteren en dansen op een natuurlijke wijze in elkaar overvloeien. En dat is me veel liever dan dat de handeling wordt stilgelegd om het balletgezelschap even zijn ding te laten doen.
Vocaal was Tsymbaliuk voor mij een echte revelatie (ik ben wel naar een andere voorstelling geweest): het deed me plezier eindelijk weer eens een volle, krachtige bas te horen. Rucker vond ik in het begin weinig overtuigend, maar hij werd wel beter naar het einde toe. Cornetti vond ik over de hele lijn goed, maar niet geweldig.
Arrivabeni interpreteerde de partituur op een nogal eigenzinnige manier, met soms opvallend trage tempi.
Alles bij elkaar vond ik dit scenisch en muzikaal een bijzonder boeiende voorstelling en een goede start voor het seizoen in Luik.