ti guarda dal Grande Inquisitor

Götterdämmerung in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

7

van Ricci <riccifrederic@...> op zaterdag 28 juni 2008 om 13:09

Heeft Erna M. dat puntje nog wel nodig op d´r leeftijd? Maar ja zoals ze ooit eens zei in de Standaard-afscheidsinterview toen ze werd buitengekeeperd om plaats te maken voor het blaasorakel Bruls- "alleen is maar alleen"

6

van S D <seisui@...> op donderdag 26 juni 2008 om 9:40

Ik hoop dat ze de productie van deze ring voor veel geld kunnen verkopen, en daarmee terug een Parsifal traditie beginnen ... en ja, het zou een goed idee zijn om de ganse ring in een week te brengen.

Dirk, veel plezier in Beyreuth, ik ben heel jaloers, maar ga binnekort ook werk maken om aan kaarten te geraken om ergens in de loop van de komende 10 jaar erheen te kunnen.

5

van Willy Faes <willy.faes@...> op maandag 23 juni 2008 om 19:22

De mooiste scenes uit Gotterdammerung werden visueel verknald door drukke en storende regie. De schitterende uitvoering van de "Treurmars" alleen al was de moeite deze opvoering bij te wonen . Torsz deed je hier wel "op het puntje van je stoel zitten " zou Erna M. zeggen!

4

van Dirk Vandepitte <dirkvandepitte@...> op zondag 22 juni 2008 om 11:22

Het zou inderdaad normaal zijn dat een volledig opgebouwde Ring-cyclus na afwerking als één geheel binnen de voorgeschreven tijdsspanne van één week wordt opgevoerd. Dat vereist natuurlijk dat er samenhang zit in de opbouw en dat het fysisch mogelijk is om de decors op en af te bouwen op minder dan één dag. En op beide vlakken zit het met de productie van Van Hove natuurlijk mis. Een bijzonder kenmerk van Der Ring des Nibelungen is nu precies dat enkele cruciale attributen als fysische "leitmotive" doorheen heel de productie terugkeren.
Het was moedig van Van Hove om een poging te ondernemen om die zware symbolen te vertalen naar de 21e eeuw, maar reeds na Rheingold zat het er dik in dat dat falikant zou aflopen. Op enkele punten, oa. in die Walküre, was de poging verdienstelijk, maar het was ook niet nodig om per sé alles te willen transponeren naar de leefwereld van een niet eens modale 20-jarige in 2008.
Er is eigenlijk geen enkele eenheid te bespeuren in de heel deze Ring, niet in het dramatisch concept, niet in de scenische opbouw, en ook niet in de marketing rond de opvoeringen, die voor elke productie heel verschillend is aangepakt.
Verder betreur ik dat de Mortier-Wernicke Ring van 1991 nooit is hernomen.
In augustus ga ik naar Bayreuth. Dat is wel iets om naar uit te kijken !

3

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op zaterdag 21 juni 2008 om 23:22

Eigenlijk is het doodnormaal dat een opera-huis een Ring - na die seizoen na seizoen te hebben gebracht - het seizoen daarna als cyclus uitvoert, tenminste ... als je weet dat hij quasi uitverkocht zal zijn. Voor een ietwat degelijke Ring is dat geen probleem (voorbeeld : Keulen trok maar liefst 6 seizoenen lang volle zalen met de Carsen-Ring!)
Aan de beschikbaarheid van de kaarten van deze Ring te zien, behoort een cyclus niet echt tot de mogelijkheden. Het was de voorbije jaren bijna zielig te zien hoe krampachtig de Vlos moeite deed om de Ring-delen overal bekend te maken en bijna te smeken : 'koop toch een kaartje!' . Ondanks alle schuimbekkende commentaren van de gemuilkorfde pers (Bruls en consoorten), bewijst dit, dat deze Ring een ramp is in het kwadraat. Ik had blijkbaar groot gelijk om geen kaartje voor dit vervelende slot-deel te kopen.
Morgen ga ik naar La Forza. Dat zal wat anders zijn!

2

van Bruno Vanneste <Bruno.Vanneste@...> op vrijdag 20 juni 2008 om 18:10

Dan kan ik je goed nieuws brengen, Marc, deze Ring verdwijnt voorgoed in de coulissen (volgens de technici toch)! Heb deze Ring achter de schermen kunnen volgen, en het lijkt mij in alle geval technisch ondoenbaar om deze Ring in een week tijd te spelen. Men vreest zelfs dat 9 dagen voor de verhuis naar Gent nipt zullen zijn!

ps: ik ben waarschijnlijk één van de weinigen die dat jammer vindt... maar elk zijn mening, hé

1

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op vrijdag 20 juni 2008 om 10:46

Het is te hopen dat ze er definitief mee stoppen, want heb gehoord dat ze binnen enkele jaren de ganse'Ring' nog eens gaan doen binnen een tijdsbestek van 1 week.