ti guarda dal Grande Inquisitor

IMKEB 2008 - Finale, dag 4 [terug]

Opmerkingen ...

9

van Margo <margo@...> op maandag 26 mei 2008 om 19:17

Vandaag verklaart Szabolcs Brickner in Le Soir: "J'ai la chance de posséder une voix de 'spinto' et je peux aborder des rôles dramatiques."

Ahum... hopelijk wacht hij daar nog pakweg 25 jaar mee.

8

van Karl <karl_stas@...> op zondag 25 mei 2008 om 12:31

Blijkbaar heeft de jury niet zwaar getild aan Brickners ongelukkige keuze voor Mahler en Britten. Zijn Lenski was inderdaad subliem, dit past perfect bij zijn stem en temperament. Voor Verdi mist zijn stem naar mijn smaak de nodige heldhaftige glans.

Volgens mij zat Druet op een haar van de overwinning, maar heeft ze het verbrod met Purcell.

Dat het bij Tregonina aan de zenuwen lag, betwijfel ik. Er schort iets aan haar techniek, haar stem mist ondersteuning.

7

van Nico Deloddere <nico.deloddere@...> op zondag 25 mei 2008 om 12:04

Vreemd dat de meeste onder jullie in Brickner geen terechte winnaar zien. Ik vond zijn optreden betoverend van begin tot einde en heb geen misplaatste noot gehoord.
Prachtige hoogte en baritonale laagte, schitterend timbre en alles doorleefd gezongen. Hoe hij die Verdi zonder orkest inzette, en dan de aria van Lenski, onvergetelijk.
Ik had direct het gevoel dat de wedstrijd de eerste dag al beslist was (zoals bij Vadim Repin in 1989).

Voor het overige zijn valse noten weer onverbiddelijk afgestraft door de jury: geen Layla Claire (valse noten bij Gounod) en Elisabeth Bailey (problemen bij Mozart) of Trenogina (de zenuwen waren in haar stem te horen) bij de eerste zes, spijtig ...

Ik vond het niveau wel hoog en heb schitterende dingen gehoord waar ik nog lang zal van genieten.
Binnen enkele jaren zien we veel van deze zangers terug op de Belgische podia, daar ben ik van overtuigd.

6

van Ricci <riccifrederic@...> op zondag 25 mei 2008 om 11:18

afgaande op wat ik via TV hoorde en zag : ja, nu gaat een spieltenor (en meer is ie niet) ,nog met de eerste prijs lopen zeg, Grabias was de stem die verdiende gewonnen te hebben afgaande op wat ze gisteren presteerde. Ja ik heb nog eens gekeken, daar die andere zangwedstrijd NOG ERGER was:) Hardzetski verdiende zeker die 5 de plaats, absoluut, zijn kuda was stukken beter dan die van de winnaar maar naar verluidt zou het maar een kleine stem zijn. En dan de commentaren......Jezus wat komt die Willem Bruls als een pedant kereltje over (met een totaal gebrek aan stemmenkennis). Waar ik dan wel van genoot waren de prima donna reacties van La Joosten op Werthen en van Mechelen hun (gelijk hadden ze) commentaren. En de allergrootste prima donna bleek uiteindelijk PDC je moet het maar durven telkens keer op keer extra lang de kandidaten te feliciteren en zodoende extra lang in beeld te blijven. Ook leuk zijn de slippertjes zoals die van Arie van Liesbeth die op een moment het muntorkest het nationaal orkest noemde, de fout onmiddellijk realiseerde en het quasi subliem kon wegmoffelen....Zoals Ono zei we zullen pas binnen tien jaar weten wie de echte winnaar is, ik vrees voor het ergste in dit geval. All in all een vrij povere wedstrijd.

5

van Margo <margo@...> op zondag 25 mei 2008 om 9:31

Bij mijn weten is Anna Kasyan geen leerlinge van José Van Dam; Philiponet en Trenogina daarentegen wel. Maar er zijn blijkbaar wel andere relaties tussen Kasyan en de jury... wat niet wegneemt dat Kasyan volgens mij zeker bij de zes laureaten thuishoort.

Anderzijds mogen leraars geen punten geven aan hun leerlingen volgens het reglement. Zij krijgen het gemiddelde van de andere juryleden toegewezen in plaats van de punten van hun leraar(s). Een leraar wordt daarbij gedefinieerd als iemand van wie ze minstens 5 lessen gekregen hebben.

Kandidaten uitsluiten omdat toevallig een van hun leraars in de jury zit, zou niet eerlijk zijn voor die kandidaten. Herinner dat de winnares van vier jaar geleden ook haar leraar in de jury had... Het zijn daarenboven vaak de leraars die hun leerlingen aanraden om mee te doen aan de wedstrijd. Dat gebeurt trouwens net zo goed bij viool en piano. Het reglement en de juryvoorzitter moeten er voor zorgen dat er geen beïnvloeding gebeurt.

Maar het zou van meer transparantie getuigen als de organisatie de punten zou vrijgeven, desnoods alleen maar de gemiddeldes van de zes laureaten, zodat de onderlinge verhoudingen ook zichtbaar worden.

4

van marc de palmenaer <marcdepalmenaer@...> op zondag 25 mei 2008 om 1:46

Nog vlug eens de dvd recorder aangezet om enkele aria's en liederen vd zes winnaars te beluisteren en bekijken.
Met de eerste prijs ben ik het niet eens met jury,Brickner is op zijn plaats als laureaat,een derde of vierde plaats zou ik persoonlijk beter kunnen mee leven.
Wie moest dan winnen? Grabias,of Druet had ik liever met de grootste eer aan de haal zien gaan.
Kasyan was goed,maar is de pupil van J.Van Dam die haar eveneens les geeft,en daar Van Dam in de jury zetelde vind ik dat dit niet kan.

3

van marc de palmenaer <marcdepalmenaer@...> op zondag 25 mei 2008 om 1:22

Wat heeft de jury bezield om'Yury Haradzetski' de vijfde plaats te geven???
Dat was de enige smet op de uitslag,voor de rest kan ik me volledig vinden, zie vorige pagina, 5 van de 6 die ik had voorspeld werden laureaat.

2

van Karl <karl_stas@...> op zondag 25 mei 2008 om 0:20

Tenoren hebben blijkbaar een streepje voor... Van Druet gaan we nog horen, daar ben ik zeker van. Dat Kasyan en Grabias erbij zouden zijn, stond ook in de sterren geschreven. Toch was het al bij al een wedstrijd zonder grote uitschieters.

1

van Margo <margo@...> op zondag 25 mei 2008 om 0:06

Ik heb deze keer de proclamatie niet afgewacht in de zaal, maar thuis via canvas gevolgd.

De jury kwam omstreeks kwart voor middernacht op het podium en juryvoorzitter Arie Van Lysebeth deelde de namen van de zes laureaten van deze editie van de Koningin Elisabethwedstrijd mee:

1. Szabolcs Brickner (tenor)
2. Isabelle Druet (mezzo)
3. Bernadetta Grabias (mezzo)
4. Anna Kasyan (sopraan)
5. Yury Haradzetski (tenor)
6. Gabrielle Philiponet (sopraan)