ti guarda dal Grande Inquisitor

IMKEB 2008 - Finale, dag 3 [terug]

Opmerkingen ...

4

van marc de palmenaer <marcdepalmenaer@...> op zaterdag 24 mei 2008 om 23:09

Het concours is ten einde, hierbij de zes beste voor mij.

Gabrielle Philiponet.
Anna kasyan.
Tatania Trenogina
Isabelle Druet.
Szabolsc Brickner
Bernadetta Grabias.

Ik zou niet graag in de schoenen vd jury staan,want velen zijn aan elkaar gewaagd.

3

van Karl <karl_stas@...> op zaterdag 24 mei 2008 om 21:47

De gustibus non disputandum natuurlijk, maar ik vond Trenogina niet om aan te horen. Haar techniek is op zijn minst 'apart' te noemen. Ik heb nog nooit een zangeres gehoord die op die manier klank produceert en ik zou ook geen enkele zangeres aanraden om het zo te doen, want de stemcontrole was ondermaats. Dan nog liever de Koreaanse, die heeft tenminste een goede techniek en produceert een mooi geluid, ook al versta je geen woord van wat ze zingt en snapt ze zelf waarschijnlijk ook amper wat ze aan het zingen is.

Gelukkig was er nog Philiponet om de eer van de Muziekkapel te redden. Dit is ook een van de weinige kandidaten die alleen repertoire gekozen heeft dat echt bij haar stem past. Ik vind het verbijsterend hoeveel finalisten ongelukkige keuzes gemaakt hebben, blijkbaar kunnen de meeste niet aan de verleiding weerstaan om stukken te kiezen ze zelf fantastisch vinden in plaats van stukken die echt bij hun stem passen en binnen hun mogelijkheden liggen. Maar hebben ze dan geen leraars die hen daarin kunnen bijsturen?

Ik ben het er wel mee eens dat Druet enigszins teleurstelde, vooral in haar Purcell. Volgens mij was dat omdat ze nog te veel worstelt met het Engels. Opnieuw een ongelukkige repertoirekeuze dus. Ik wens haar niettemin een plaats bij de eerste zes toe, net als Kasyan en Philoponet. Layla Claire heeft een heel bevallige stem, maar vind ik voor de rest niet veel bijzonders. Bailey heeft niet veel indruk op mij gemaakt en van Brickner vond ik alleen "Kuda, kuda" goed. De rest van de kandidaten heb ik helaas niet gehoord.

2

van Nico Deloddere <nico.deloddere@...> op zaterdag 24 mei 2008 om 16:59

Druet loste ook mijn verwachtingen niet in: haar Purcell was niet in het minst ontroerend, te traag uitgevoerd en in slecht Engels. Het slotrondo van 'Cenerentola' is boven haar mogelijkheden, ik moest denken aan de Rossini van Lemieux in 2OOO en het verschil is enorm. Druet is wat mij betreft geen eerste prijs waard. Die eerste prijs hebben we misschien wel al gehoord de eerste avond: Brickner steekt er voor mij met kop en schouders bovenuit, ik zie niet in wie dat nog kan overtreffen.
Layla Claire deed me wat denken aan Mireille Delunsch, qua stem en présence. Haar Mozart en zeker haar Britten vond ik heel aangrijpend, zelfs al was alles technisch niet perfect.
Mijn favoriete vrouwenstem tot nog toe, al kan de Russische daar vanavond nog verandering in brengen.

1

van marc de palmenaer <marcdepalmenaer@...> op zaterdag 24 mei 2008 om 12:16

Deze derde avond was er een met ups en downs.
Druet, ook een van mijn favorieten voor de hoofdvogel,ze was goed bezig tot het 'Lamento'van Dido, deze werd uitgevoerd zonder emotie, mijn nekharen bleven dan ook mooi plat liggen,ook het Muntorkest ging hier in de fout,met als grote boosdoeners de strijkers die dat fluwelen geluid maar niet konden brengen,jammer,toch verwacht k haar bij de eerste zes.
Layla Claire begon zeer sterk met dat schitterende werk uit'Die schopfung'maar daarna was het nog goed,maar haar eerste 10 minuten kon ze ze niet meer evenaren. maar normaal gezien ook zeker bij de winnaars.
Over'Yoon Jung Nan' ga ik kort zijn deze dame verdiende het niet om in de finale te staan,haar stem droeg niet zwaar genoeg, de helft vd zaal zal ze bijna niet gehoord hebben, ook aan haar talen moet ze nog veel schaven.Maw hierin versta ik de jury niet, in de halve finales waren er veel beteren,maar werden jammer genoeg niet naar de finale gestuurd, ik denk hierbij aan onze Belgische kandidate.