ti guarda dal Grande Inquisitor

IMKEB 2008 - Finale, dag 1 [terug]

Opmerkingen ...

4

van R <riccifrederic@...> op vrijdag 23 mei 2008 om 9:30

domme vraag Ricci, juryleden horen eigenlijk geen commentaar te geven en zeker niet met hetpubliek...

3

van Ricci <riccifrederic@...> op donderdag 22 mei 2008 om 22:39

er is inderdaad wat fout met de geluidsbalans althans zoals ik het te horen krijg via de digitale TV, dus via TV kan je onmogelijk een stem beoordelen. Vond de eerste ronde (met een half oog gekeken en geluisterd tenzij voor de grote ploffers) erg laag qua niveau. Zelfs de hongaarse tenor kon mij onmogelijk bekoren. Een ieder met een degelijk vocaal-historisch besef moet de Africaine aria een travestie gevonden hebben van wat het zijn. ik blijf er dus bij hij is net goed genoeg voor de spieltenor te zingen.
Kuda bijvoorbeeld was gemaakt en gekunseld, de Rus vanavond deed het heel, heel wat beter en joost mag weten waarom ie perse duits en engels wou zingen, er was een oceaan van verschil tussen dat en zijn lenski, die ik zo veel meer naturel vond dan de hongaar. De Rus heeft misschien wel niet de looks van de hongaar maar hij zong die verdomd moeilijke aria wel stukken authentieker.
losier vond ik inderdaad tot nu toe de meest verdienstelijke kandidate maar op de leeftijd van dertig, komaan zeg (hoeveel jaren had Callas nog te gaan?).......
En dan al die commentatoren: zo'n fake gedoe, zo'n hypocriete aanstelligere hype...het ergste vond ik nog de tenorencommentaar van la Clemeur, triestig, triestig..By the way heeft Petra al commentaar geleverd?

2

van Paul Brussel <paulbrussel@...> op donderdag 22 mei 2008 om 10:28

Inderdaad: ik deel eigenlijk geheel je mening over deze eerste fiinale-avond. Zwak! Van Bailey heb ik evenmin begrepen waarom ze in de finale is gekomen.

Ik ben het ook wel enigszins met Marc De Palmenaer eens: het orkest speelde te luid en was niet capabel zich flexibel aan te passen aan de kleine stemmen van met name de eerste twee zangers.

Lim vond ik minder indrukwekkend dan in de halve finale: ik vond hem interpretatief wat lauw, maar had overigens ook de indruk dat hij extreem nerveus was.

Bij Bailey vond ik haar programma zelf op zich uitnodigen tot dynamiek, maar ik vond dat zij niet in staat bleek die in te brengen in haar prestaties. Hoewel Engelstalig kon ik van de niet sprankelend gebrachte "Glitter and be gay" zo goed als niets verstaan, als je al iets van haar boven het orkest uit kon horen.

Brickner was duidelijk de beste van deze avond. Waar ik hem zowel in de eerste ronde als in de halve finale nogal vond over-acteren, viel dat deze avond mij wat minder op. Wat ik echter opnieuw hier vond, was het bij mij allemaal overkomen als 'bestudeerde' emotie: eigenlijk allemaal wat stijf en niet ge´nternaliseerd.

Waar ik voor vreesde in de halve finale, wer hier dan toch voor mij bewaarheid: het skippen van de uitvoering van een deel van de halve finale in de Bozar (zoals bij de eerdere zang-edities), wreekt zich: het valt niet goed te beoordelen of de halve-finalisten een grote zaal en een orkest wel aan kunnen. Dit was het duidelijkst merkbaar bij Bailey.
Waar ik vlak achter de jury zat in de zaal, moet ook dit de juryleden zijn opgevallen.
Na afloop heb ik het hier nog uitgebreid over gehad met een jurylid die het in deze geheel met mij eens was.

In ieder geval zal vanavond wÚl een bijzondere avond worden!

1

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op donderdag 22 mei 2008 om 9:00

Ik ga me niet uitspreken over de prestaties vd solisten.
Ik heb een digitale tv,maar daar ik deze week slechts de samenvatting kan zien die niet digitaal wordt uitgezonden kan ik onmogelijk iets zinnigs zeggen,een echte schande van de VRT en Canvas.
Wat ik wel denk is dat solisten en orkest op 1meter afstand van elkaar staan,maw stemmen komen er gewoon niet goed door en alles lijkt onverstaanbaar,het Muntorkest speelde ook veel te luid,Ono weet het en heeft meerdere malen aangemaand om stiller te spelen,zonder succes.
Misschien moet men er eens gaan aan denken om de finale in de Munt te laten doorgaan,betere akoestiek, en orkest in de bak.