ti guarda dal Grande Inquisitor

IMKEB 2008 - Halve finale, dag 3 [terug]

Opmerkingen ...

9

van Paul Brussel <paulbrussel@...> op maandag 19 mei 2008 om 17:06

Parotte was ook in de master class bepaald niet indrukwekkend: hij heeft nog héél erg veel te leren.

Het ergste is dat Kronthaler niet in de finale zit; zij zette een schitterende prestatie neer.

Maar de favoriet voor mij blijft toch na eerste ronde en halve finale de Canadese Michèle Losier.

8

van Karen <nerakanin@...> op vrijdag 16 mei 2008 om 19:22

De masterclasses zijn interessant; Vandaag was Fassbaender aan de beurt die oa. Parotte en Yayasinghe onder handen nam.... knap, het resultaat ook trouwens. Vooral Yayasinghe was een verbluffend goeie pupil!

7

van Margo <margo@...> op vrijdag 16 mei 2008 om 8:51

Maar ik denk niet dat dat de bedoeling van de wedstrijd is... op de website van het concours staat te lezen:

"De Koningin Elisabethwedstrijd richt zich tot vergevorderde musici, die zich grondig hebben voorbereid op een ontluikende carrière met internationale dimensie."

http://www.imkeb.be/nl/p/2/sessies.html

Of ze die doelstelling (in het geval van zang) halen, is een andere vraag...

6

van Ricci <riccifrederic@...> op vrijdag 16 mei 2008 om 8:43

Hangt er van af Margo. Vindt men dat een zangwedstrijd gewoon dient als auditie (cfr. Cardiff) dan heb je een punt, vindt men echter -zoals ik- dat het meer dient om echte JONG getalenteerden een kans te geven èn de financiele steun om zich verder te ontwikkelen dan had die Verviersenaar erbij moeten zijn....

5

van Margo <margo@...> op vrijdag 16 mei 2008 om 8:34

Maar dat is het hem net, Ricci, hij moest helemaal die Schubert niet zingen. Hij was volledig vrij in het kiezen van zijn programma. Er moest wel één lied bij zijn, maar dan had hij beter iets anders kunnen kiezen... een van de balladen van Loewe of zo zou hem misschien beter afgegaan zijn.

Ik vind overigens niet dat de kandidaten in een zangwedstrijd beoordeeld moeten worden op hun potentieel en wat ze ooit zouden kunnen worden... want dan zijn we nóg verder van huis.

Dat die Koreanen in de finale zitten, is geen argument, want die horen daar volgens mij ook niet thuis... zeker die sopraan niet, die bariton zou ik misschien eventueel met heel veel goede wil nog kunnen aanvaarden.

Maar zoals je terecht opmerkt, is de spoeling veel te dun. Er zijn gewoon niet genoeg goede kandidaten om een finale met 12 zangers te bevolken. Een handvol zangers (Isabelle Druet, Bernadetta Grabias, Anna Kasyan, Theresa Kronthaler, ...) is volgens mij goed genoeg om in de finale te zitten, de rest is opvulling om aan 12 te geraken.

4

van ricci <riccifrederic@...> op donderdag 15 mei 2008 om 23:28

God, ja die Schubert, had ie gewoon niet moeten zingen. Maar stel even dat Corelli Schubert op een wedstrijd had moeten zingen....(vergelijking is 'licthjes' overdreven maar je begrijpt waar ik naar toe wil) Neen daarop mag je'm niet afmaken vind ik, je moet'm beoordelen op zijn potentieel en wat er toekomstgericht in zit vooral als je dan bedenkt dat die koreanen er ook bijmochten zijn...
Hij moet wel DRINGEND een andere zangleraar aannemen, Alaimo zou niet slecht zijn of Bill Schumann.

3

van Margo <margo@...> op donderdag 15 mei 2008 om 21:26

Parotte heeft inderdaad veel potentieel, maar momenteel wendt hij dat nog niet aan om zijn deelname aan een zangwedstrijd te verantwoorden. Iemand die op zo'n manier Schubert verkracht, heeft in mijn ogen geen recht op een finaleplaats. Maar hij is nog maar 24... binnen drie jaar kan hij misschien nog eens proberen.

Mocht trouwens iemand toevallig de ten onrechte uitgeschakelde Canadese Hélène Couture willen horen, ze geeft dinsdag een recital in St-Lambrechts-Woluwe:

http://blogrtbf.typepad.com/musiq3/2008/05/rcital-dhlne-co.html

2

van ricci <riccifrederic@...> op donderdag 15 mei 2008 om 20:28

hmmm, heb gekeken en geluisterd via de TV (niet echt ideaal om te beoordelen hoe een stem klinkt maar soit) en vind dit de editie met het MINST niveau (Sutherland gaat gek worden als ze dit allemaal moet aanhoren) sinds de oprichting van de wedstrijd. Begrijp ook de jury haar keuzes niet en ik vind dat Kronthaler er ABSOLUUT had bij moeten zijn (weet niet hoe ze klinkt in de zaal) al was het maar vanwege het Stolznummer. Ze zingt wel voor een deel verkeerd repertoire (ik verwijs naar de Berlioz) maar haar klank (Varady invloed) en heerlijk ouderwets vibrato spraken me erg aan. De winnares wordt de Russische-althans gebaseerd om dat ene stukje da tik van haar hoorde (heb dus niet alles gehoord), Druet is goed maar de stem komt te kort in sommige passages en Grabian is ook goed en mag de tweede plaats hebben.
Die Hongaarse tenor zou in de jaren vijftig net genoeg geweest zijn voor het operette-spiel tenorvak en die gaat nu Africaine (!!) en McDuff zingen-ja watte. De Rus heeft meer kwaliteiten maar is ook geen echte hoogvlieger. Luypaerts verdiende de finale niet, het klonk allemaal wat wit en dun en te conservatorium-achtig en als je dat vergelijkt met wat en hoe de toen jonge De Callatay (en vlug versleten) zong..Wel vind ik dat Sebastien Parutte -in tegenstelling tot Margo- de beste Belg was en met de meeste vokale kwaliteiten. Die jongen heeft een ENORM vokaal potentieel maar zingt totaal verkeerd, hij moet dringend naar een goeie Italiaan om te leren zingen. Verdiende wel een finaleplaats -afgaande op zijn talent en zijn leeftijd....de rest is just sort of professional mediocracy but mediocracy nevertheless. Renee Auphan zal nog heel wat kauwgom moetne kopen, Arroyo nog heel wat dutjes moeten doen en PDC nog heel wat met zijn haren moeten zwaaien. En waarom daar uberhaupt ENGELS moet gesproken worden, mag joost weten...een schande wat mij betreft.

1

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op donderdag 15 mei 2008 om 11:49

Het doek is gevallen, de finalisten zijn bekend.
Zeker weten dat we volgende week weer andere meningen zullen hebben over sommige solisten, want dan is het met het orkest vd Munt olv Ono.
Ook de jury wordt met 4 personen aangevuld,deze kunnen hun stempel drukken in bepalen vd uitslag.
Maw, het wordt een totaal andere wedstijd.
Ik heb voorlopig 2 favorieten voor de hoofdprijs,namelijk'Trenogina'en 'Druèt'
Ook vind ik het leuk dat ik mijn grote teen niet op de barbeque moet leggen:-)