ti guarda dal Grande Inquisitor

IMKEB 2008 - Halve finale [terug]

Opmerkingen ...

13

van Paul Brussel <paulbrussel@...> op maandag 19 mei 2008 om 18:22

Gewoon even ter aanvulling: vanaf dit jaar zal de zangwedstrijd elke drie jaar plaats vinden.

12

van Tristan <tristanfaes@...> op woensdag 14 mei 2008 om 16:55

Uit de praktijk...
Wij hebben in Gent aan het conservatorium 45 minuten met begeleider en 30 minuten zuiver technisch. Daarbovenop (alhoewel hij dit eigenlijk niet moét doen volgens het uurschema vh conservatorium) geeft Gidon 2 groepslessen per week. Zodra hij met de studenten intensiever wil werken aan bvb operaprojecten ofzo komt er tegenwind van de hogere regionen: "we blijven tenslotte een school"...
En wat die uitspraak over wedstrijden voor paarden betreft: het blijft een leuke, maar ze is dacht ik oorspronkelijk van Bartok afkomstig.
Grtz

Tristan

11

van Margo <margo@...> op woensdag 14 mei 2008 om 10:13

Dag Karl, het reglement is dit jaar wel veranderd. Vroeger moesten alle kandidaten uitblinken in opera, lied en oratorium. Vanaf dit jaar, zijn ze niet meer verplicht om dit allemaal te zingen. Oratorium is zelfs helemaal niet meer verplicht, en ze hoeven bv. maar twee liederen op hun repertoirelijst te zetten en kunnen de rest aanvullen met opera als dat hen beter ligt.

Ik geloof niet echt in de fysieke wijzigingen bij zangers op een termijn van eeuw. Ik zou zelfs eerder geloven dat, als er echt iets gewijzigd zou zijn aan longen, conditie, stembanden, ... dat het eerder in de positieve richting gewijzigd is.

Maar je hebt wel een punt met de zangopleiding. Daar waar vroeger zangers pakweg drie uur of meer zangles per dag hadden... mogen de huidige zangstudenten waarschijnlijk al blij zijn als ze een paar uur per week krijgen. De rest van de tijd wordt nuttig opgevuld met literatuur, muziekgeschiedenis, harmonie, 'lichamelijk en ruimtelijk bewustzijn', psychologie, enz. Als je de programma's van de (Belgische) conservatoria er op naslaat vraag ik me af wanneer ze nog tijd vinden om effectief te zingen.

10

van Karl <karl_stas@...> op dinsdag 13 mei 2008 om 20:38

Er is maar om de vier jaar een concours zang en bovendien moet je een zeer ruim en gevarieerd repertoire beheersen om te kunnen meedoen. Dat lijken mij op zich al goede redenen om de leeftijdsgrens niet te laag te leggen.

9

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op dinsdag 13 mei 2008 om 0:03

Als 'Lim Changhan'niet bij de laatste 12 is eet ik mijn grote teen op,wat een stem en perfomance op deze eerste halve finaledag.
Ook de Sri Lankese'Kishani Yayasinghe' was zeer goed het opgelegde werk'Canzone XXXV' bracht ze schitterend.
Deze twee waren voor mij de uitschieters van deze eerste dag.
Margo,ik vond het opgelegde werk goed,graag zou ik morgen je ongezouten mening lezen over dit nieuw lied?

8

van ricci <riccifrederic@...> op maandag 12 mei 2008 om 14:34

@ Margo : bingo!!!
Denk maar efkens aan de 'helige' Maria die zong toch al tosca of Santuzza voor haar 20-ste.
Bovendien wordt deze wedstrijd meer en meer een meisjescompetitie, allez afgaande op de leeftijd een damescompetitie......

7

van Karl <karl_stas@...> op maandag 12 mei 2008 om 12:58

Uiteraard kan je een stem maar goed beoordelen in de zaal.

En ja, Malibran is bijvoorbeeld niet ouder geworden dan 28... Maar gaat de vergelijking met vroeger wel op? Zowel de levensomstandigheden als het muziekonderwijs zijn enorm veranderd. Ook fysiek is de huidige generatie anders dan die van de jaren 1950.

6

van Margo <margo@...> op maandag 12 mei 2008 om 12:26

Ik wil wel even waarschuwen voor die mp3-tjes. Die hebben slechts een bitrate van 128 kbps, wat redelijk is (en handelbaar voor internet), maar ze geven niet altijd een accuraat beeld.

Ik heb ze niet allemaal herbeluisterd, maar in sommige gevallen klinken ze "in het echt" toch wel anders, dat is bv. ook het geval met de gesneuvelde Hélène Couture. En in het geval van Iris Luypaers geeft de mp3 een iets geprononceerder vibrato weer dan wat ik hoor als haar stem een paar tientallen meters meer door de lucht gereisd heeft in vergelijking met de één meter voor ze opgepikt werd door de microfoon.

Die leeftijdkwestie vind ik niet zo'n probleem. Als je dat vergelijkt met historische zangers is dat al relatief "oud".

Rita Gorr zong bv. op haar 23ste Fricka in Antwerpen, Friedrich Schorr debuteerde met de Walküre-Wotan op dezelfde leeftijd, Björling had rond die leeftijd al Arnold (Guillaume Tell) en Radamès gezongen, Rosa Ponselle maakte op haar 21ste haar Met-debuut met de Forza-Leonora, Wunderlich zong Tamino voor de eerste keer op zijn 23ste.

Als je er de geschiedenisboeken op naslaat (in zoverre dat iemand dat nog doet), dan waren dat niet echt uitzonderingen. Maar de tijden zijn natuurlijk veranderd.

5

van Karl <karl_stas@...> op maandag 12 mei 2008 om 11:45

Ik was niet aanwezig tijdens de eerste ronde, maar ik schrijf dan ook uitdrukkelijk dat ik mijn oordeel alleen maar baseer op de fragmentjes die op haar MySpace-pagina staan (en die misschien niet professioneel opgenomen zijn). Ondertussen heb ik wel haar prestatie via de podcast beluisterd en daar klinkt haar stem al iets "opener". Toch wordt mijn indruk bevestigd dat haar stem nog wat moet rijpen. Nu lijkt het wel een rode wijn die veel te vroeg ontkurkt is en nog te veel tannines bevat.

Dit brengt ons bij de vraag de leeftijdslimiet voor het zangconcours niet veel te laag is. De meeste violisten en pianisten zijn al sinds hun zesde met hun instrument bezig, terwijl zangers pas na hun puberteit echt aan hun stem kunnen beginnen werken. Bovendien bereikt een stem pas tegen de leeftijd van 30 à 35 jaar de volle maturiteit. Aangezien er slechts om de 4 jaar een concours zang is, worden veel kandidaten ertoe aangezet om veel te vroeg aan de wedstrijd deel te nemen. Enkele vroegrijpe natuurtalenten niet te na gesproken, zijn de meeste zangers in hun "mid twenties" niet klaar voor een groot internationaal concours of een internationale carrière. Dit geldt a forteriori voor Belgische zangers, die zich pas na hun 18de voltijds aan de muziek kunnen wijden.

Luypaers is overigens wel al langer dan 4 jaar met zang bezig. Ze studeerde zang aan het conservatorium van Antwerpen en debuteerde op 21-jarige leeftijd in de Vlopera.

4

van Hugo <hdp@...> op maandag 12 mei 2008 om 9:05

Marc en Karl: waren jullie dan aanwezig tijdens de eerste ronde?
En Luypaers heeft tijdens een interview gezegd dat ze 4 jaar geleden de wedstrijd gevolgd heeft en dat daar het idee gegroeid is om van haar hobby haar beroep te maken...zingen dus. En hiermee rekening houdend vind ik dit een schitterende prestatie...chapeau!

3

van marc de palmenaer <marcdepalmenaer@...> op zondag 11 mei 2008 om 13:29

Grote verassing voor mij is de soliste uit Sri Lanka.

2

van Margo <margo@...> op zondag 11 mei 2008 om 11:19

Je kan haar prestatie downloaden van de Musiq3-podcast:

http://podaudio.rtbf.be/pod/M3-LIVE_Queen_Elisabeth_Competition_singing08_2483798.mp3

Of via http://www.musiq3.be/podcast/ - het is die van 10 mei om 17h10.

1

van Karl <karl_stas@...> op zondag 11 mei 2008 om 10:55

Dat we Luypaers hier niet kennen, heeft wellicht te maken met het feit dat ze de laatste jaren vooral actief was... in Canada! Afgaande op de geluidsfragmentjes op haar MySpace-pagina vind ik dat haar stem toch nog wat benepen klinkt en een beetje warmte mist.
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=149324592