ti guarda dal Grande Inquisitor

Magdalena Kozena en Dorothea Röschmann in de Munt [terug]

Opmerkingen ...

2

van Margo <margo@...> op maandag 5 mei 2008 om 19:20

Voor wie meer wil weten over zwangere operazangeressen, staat er vandaag een interessant artikel in de Berliner Morgenpost naar aanleiding van de zwangere Kozena en Netrebko:

http://www.morgenpost.de/content/2008/05/05/feuilleton/960679.html

1

van Karl <karl_stas@...> op maandag 5 mei 2008 om 18:44

Ik zou iets minder streng zijn voor Röschmann, maar in grote lijnen ben ik het met je eens. Röschmann zou inderdaad haar stem meer moeten doseren en de grote vocale uithalen moeten houden voor de momenten waar het zin heeft. Ik vond haar een erg vermoeiende zangeres om naar te luisteren. Ze heeft op zich een mooie, heldere stem en stemprojectie is duidelijk geen probleem, maar ze gebruikt dat materiaal niet oordeelkundig. Soms gaat ze zelfs scherp en onaangenaam klinken. In de Mörike-Lieder was ze totaal miscast, want dat zijn net kleine melodrama's die een rijk geschakeerde interpretatie vergen. En laat een gebrek aan nuances nu juist Röschmanns grootste probleem zijn... Ik vond ook dat ze blijk gaf van een gebrek aan gevoel voor de natuurlijke prosodie van de teksten, zelfs in haar moedertaal.

Het contrast met Kozena kon dan ook moeilijk groter zijn, want zij is iemand die als geen ander verschillende kleuren en emoties in haar stem kan leggen (zoals ze in de herfst al bewees met haar Händel-programma). Ik vermoed dat het in haar toestand moeilijk is om de stem goed te projecteren, maar dat was in haar solostukken absoluut geen probleem. In de duo's werd ze helaas haast voortdurend overstemd door Röschmann. Ik had de hele tijd zin om Röschmanns imaginaire volumeknop een stukje lager te draaien. Dat zou ideaal geweest zijn, want op zich combineerden de twee stemmen (helder/zilverig vs. warm/fluwelig) wel goed.