ti guarda dal Grande Inquisitor

Vlaamse Opera 2008-2009 [terug]

Opmerkingen ...

12

van wim <wim.verdonck@...> op vrijdag 2 mei 2008 om 10:07

Ricci,

je moet aviel niet onmiddellijk afschieten. dat ook hij over een “artikstiek project” spreekt, wil niet zeggen dat het seizoen bij voorbaat gedoemd is te mislukken. het is natuurlijk zever in pakskes om de geprogrammeerde opera’s en concerten onder de noemer “utopie” of “de grote visies van de mensheid” te verkopen en om de “uitdagingen uit verleden, heden en toekomst te behandelen” door er een pseudo-intellectuele uitleg aan te laten geven door de nieuwe chef dramaturge (ongetwijfeld een goeie vriendin die nog ergens een postje moest hebben om gelanceerd te geraken). maar ja, hij moet toch laten zien dat hij over de programmering nagedacht heeft en dat het allemaal niet zo makkelijk is om 4 opera’s te kiezen…

als dat waar is dat we elk jaar naar de stadsschouwburg verbannen worden, is dat ronduit schandalig! dan kunnen ze evengoed besparen op hun orkest en zangers en daar een CD'tje opzetten en laten playbacken! awoe voor diegene die dat beheerscontract ondertekend heeft!

11

van Margo <margo@...> op woensdag 30 april 2008 om 13:41

Marc Clemeur is nu nog intendant, Aviel Cahn wordt de intendant vanaf 1 augustus. Het is dus niet zo dat er volgend seizoen twee intendanten voor elkaars voeten lopen. Maar Clemeur heeft nog wel de programmering van het eerste deel van het seizoen voor zijn rekening genomen.

Ik merk dat de meningen verdeeld zijn over het volgend seizoen... alsof ik iets anders verwacht had :-{)

Ik vind dat het er best wel goed uit ziet. Er zijn wel een hoop nieuwe namen bij de regisseurs en de dirigenten. Het zal dus wat googlen worden om proberen te weten te komen wat we van die regisseurs kunnen verwachten.

Ik ben zeker blij met Mazeppa. Die Cosi hoefde voor mij niet echt, maar ik heb er ook niets op tegen. En van Falstaff kan ik gewoon geen genoeg krijgen.

10

van Stefan <bstefan@...> op woensdag 30 april 2008 om 13:28

Het is zo dat in de beheersoverkeenkomst van de stad Antwerpen met de Vlos staat dat ze elk jaar één "populaire" opera moeten brengen in de stadsschouwburg. In ruil daarvoor heeft de stad extra geïnvesteerd in de Vlos (oa. geld voor de verbouwing). Het seizoen ziet er al bij al veelbelovend uit, zeker in vergelijking met de vorige. Het is duidelijk dat de Vlos weer geld heeft. Wat wel opvalt: er zijn volgend jaar bijna geen concertante opera's. Noch de Munt (afgezien van 2 opera's uit de BOZAR-programmering), noch de Vlos programmeren er één. Dit is jammer want zo missen we grote stemmen als Massis op onze podia

9

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op woensdag 30 april 2008 om 13:15

Als Gentenaar vind ik de kritiek vd Antwerpenaars terecht. Waarom moeten deze mensen naar de Stadschouwburg voor 'Turandot'als hun operahuis klaar is,of zou dat nog niet het geval zijn?
Mr Clemeur nog Intendant dit jaar, graag een woordje uitleg toch,of misschien kan Margo wel de reden achterhalen.

8

van Nico Deloddere <nico.deloddere@...> op woensdag 30 april 2008 om 12:29

Jullie vergeten dat er in Gent is ook een prachtig operagebouw is waar ze Turandot spelen, je hoeft helemaal niet naar de Stadsschouwburg van A'pen!
Als je vergelijkt met de Munt en Luik, dan heeft de Vlaamse opera toch verreweg de origineelste programmatie. Rekening houdend met de bescheiden middelen is het wat mij betreft zelfs fenomenaal te noemen.
Kijk eens naar de namen bij Mazeppa: Putilin en Aleksashkin bvb. hebben vele opnames met Gergiev gemaakt. Authentieker Russisch kan niet, en hoeveel keer zien we dat in België?
Mij zullen ze zeker veel zien, in Gent dan.

7

van Walter Boers <walter.boers@...> op woensdag 30 april 2008 om 11:55

Komaan zeg, ik begrijp al die negatieve reacties echt niet. Dit is toch een geweldig programma: eindelijk eens ensceneringen van Mazeppa en Samson&Dalila, nauwelijks twee hernemingen en dan nog van de sterkste voorstellingen uit de Clémeur-tijd. Turandot was voor mij het absolute hoogtepunt uit de Puccinicyclus van Carsen, maar het is wel een fikse domper op de feestvreugde dat we toch weer naar de Stadsschouwburg moeten. Cosi mogen ze van mij ieder jaar spelen en Lucretia is ook een heel mooi werk. En ik vind het ook een goede beslissing om in plaats van een zoveelste creatie waar je later niets meer van hoort, eindelijk Aquarius, het veruit beste stuk muziektheater van een Vlaamse componist van de laatste 50 jaar op de bühne te brengen.
Ik ga ook wel eens graag naar Luik, maar ik vind het bedenkelijk dat de nieuwe directeur zo'n afkeer heeft van werken uit de 20e eeuw en van originele ensceneringen. De beste voorstellingen in Luik totnogtoe waren ofwel 20e eeuws (Jenufa, Der König Kandaules, Lulu, Dantons Tod) ofwel heel verrassend geënsceneerd (Barbiere, Périchole). De minder gespeelde bel canto is een mooie aanvulling op Brussel en de Vlaamse Opera, maar in feite is de programmatie in Luik vreselijk eenzijdig aan het worden.

6

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op woensdag 30 april 2008 om 9:49

Het seizoen 08-09 van de VLOS stelt me zwaar teleur,het gaat van kwaad naar erger.
Ze hebben hun'Ring' gebracht, maar deze heeft zoveel geld gekost dat we nu met de gebakken peren zitten.
Ze zullen mij alvast niet veel zien.

5

van M Misselyn <marie_misselyn@...> op woensdag 30 april 2008 om 9:19

Ik begrijp het niet!!Turandot in de stadsschouwburg?Een woordje uitleg van de Vlaamse opera is hier wel op zijn plaats,nadat we zolang gewacht hebben op een vernieuwd OPERA gebouw.
Nog iets,ik begrijp niet waarom BAROK opera's niet vertolkt worden door gespecialiseerde barokensembles op oude instrumenten.Een groepje specialisten op moderne instrumenten uit het (overig uitmuntend) operaorkest kan nooit hetzelfde zijn.
Die beslissing valt me lelijk tegen!!

4

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op woensdag 30 april 2008 om 1:55

Waarom in hemelsnaam Turandot in de Stadsschouwburg? Een draak van een productie trouwens. De enige mislukking in het oevre van Carsen. Maar toch weer weinig boeiends op het eerste zicht: geen Wagner (als de Ring van Van Hove zo 'visionair' is meneer Clemeur, waarom wordt hij dan niet als cyclus geprogrammeerd, bang om de kaartjes niet kwijt te geraken misschien?). Of toch, Mazeppa is de moeite en Samson hopelijk. We zullen zien...

3

van Ricci <riccifrederic@...> op dinsdag 29 april 2008 om 21:05

kom er moet toch altijd een kritische noot zijn; dus wat mij betreft niks veelbelovend en aangename verrassingen : nog maar eens hernemingen, who needs acquarius? Geen recitals meer (want te duur zeker? Natuurlijk als we nog maar eens een paar honderduizenden extra aan decors kunnen besteden). en dan nog het ergste de mens denkt a la PDc in het kwadraat: projecten!!!! UTOPIE!!!! Jezus waar houden die zich nu eigenlijk toch mee bezig? Het enige huis dat nog min of meer een echt operahuis is, is....Luik.
Neen mij zullen ze d'r niet zien maar dat hadden jullie al lang begrepen. Aviel Kahn go home met je gezeik

2

van Stefan Verheyen <meneer_verheyen@...> op dinsdag 29 april 2008 om 20:51

Wat mij betreft is de uitschieter de Mazeppa! Het belooft een interessant seizoen te worden.

1

van Nico Deloddere <nico.deloddere@...> op dinsdag 29 april 2008 om 19:52

Veelbelovend en een aangename verrassing wat mij betreft!
Na 10 jaar nog eens Carsens schitterende Turandot, en de Cosi van Joosten zie ik ook graag terug.
Plus een aantal opera's die weinig worden uitgevoerd, waaronder Mazeppa en een rariteit van Britten.
Toch wel gedurfd als je weet dat het abonnementspercentage in de Vlaamse Opera heel wat lager ligt dan dat van de Munt.