ti guarda dal Grande Inquisitor

De Munt 2008-2009 [terug]

Opmerkingen ...

7

van Hugo <hugo.delava@...> op woensdag 16 april 2008 om 13:49

Of het seizoen 2008-09 in de Munt de moeite waard is moet ieder voor zichzelf uitmaken. Persoonlijk vind ik het vooral spijtig dat de Belgische operadirecteurs zo weinig fantasie aan de dag leggen bij het opmaken van hun programma. Zo zien we in de Munt een Cenerentola, en in Luik een Barbier. Waarom heeft niemand de moed om een keer bvb La Pietra del Paragone op het programma te zetten ? Dat werk is zeker even mooi als de twee andere. Je zou hetzelfde kunnen zeggen over Verdi (Jérusalem, Oberto, ...) of Richard Strauss (Die Schweigsame Frau, Feuersnot, ...). Of over de componisten zelf: in plaats van een Rossini of Donizetti een Mercadante of een Pacini; in plaats van een Verdi een Gomes, in plaats van een Weber een Marschner, ...
Een argument tegen zou hier de ticketverkoop kunnen zijn. Maar vermits de Belgische theaters bijna volledig gevuld worden met abonnees, kan dat niet echt een probleem zijn. Dat abonnementensysteem wordt al jaren gebruikt om het publiek op te zadelen met moderne werken waar (bijna) niemand op zit te wachten. En de ORW, het enige Belgische operahuis dat een wat "gedurfder" repertoire brengt heeft, zeker niet te lijden van een tekort aan belangstelling.
Het ziet er naar uit dat we ons vermaak volgend seizoen weer buiten de grenzen zullen moeten zoeken.
Gtz,
Hugo

6

van ricci <riccifrederic@...> op zondag 13 april 2008 om 23:27

wel ik heb die opera nooit beluisterd maar wel gezien....en dat dan nog in de goeie ouwe vlaamse KVO en ondanks mijn plaatsen op de eerste, ondanks de behoorlijke produktie was dit een 'bore' van jewelste. Einmal aber doch kein zweimal. Maar voor iemand die pélleas als de enige goede franse opera beschouwd kan ik best begrijpen dat je deze Britten best te pruimen vind...
Een rotseizoen zonder weerga vind ik het en als ik zo rechts en links mijn oren te horen leg, is iedereen het met me eens en ja ik kan me hierover geweldig opwinden.

5

van Dirk Vandepitte <dirkvandepitte@...> op zaterdag 12 april 2008 om 22:46

Ik vind het komende seizoen helemaal niet zo onaantrekkelijk. De klassieke grote kanonnen zijn inderdaad afwezig, hoewel ... Bij mij staat Britten op een erg mooie plaats in de galerij. Ik ben zeer benieuwd naar Death in Venice. IK heb deze opera al vaak beluisterd, maar nooit gezien. Zoals bij Turn of the Screw en ook Peter Grimes is het een typisch intrigerend Britten-werk, zowel muzikaal als tekstueel. Ik ben ook blij met de komst van Adam Fischer naar België. Ik heb hem in 2001 in Bayreuth gehoord, toen hij is ingevallen voor Giuseppe Sinopoli die in april van dat jaar schielijk was overleden (tijdens een uitvoering van Aïda). Het orkest speelde onder Fischer toen een sterke partij, al is dat in Bayreuth meestal wel het geval. Ik zal ook met plezier de Calisto terugzien. En niet te vergeten Pelléas et Mélisande natuurlijk, naar mijn (zeer bescheiden) mening de enige goede Franse opera ...

4

van ricci <riccifrederic@...> op zaterdag 12 april 2008 om 12:23

die zie ik wel : totale incompetentie......

3

van Nico Deloddere <nico.deloddere@...> op vrijdag 11 april 2008 om 22:20

Het meest onbegrijpelijke vind ik de herneming van Loys 'Nozze'. Ik zag deze productie voor het eerst in 1998, daarna drie of vier jaar later en al vind ik dit een schitterende opera, toch begrijp ik het geniale van deze productie niet. De laatste keer dat de Munt een productie een derde keer hernam, was volgens mij Khovanshina van Stein Winge en dat was met reden. Een zelden uitgevoerde opera en een fenomenale regie. In 2000 zag ik ook een Meistersinger in de Munt uit het Mortiertijdperk die ook voor de derde keer werd gespeeld en het is één van de meest memorabele opera-avonden die ik heb meegemaakt.
Om abonnees drie keer in tien jaar te laten betalen voor hetzelfde, moet je écht wel reden hebben, en die zie ik niet.

2

van Karl <karl_stas@...> op donderdag 10 april 2008 om 16:33

Het seizoen verraadt inderdaad dat PDC nu al de riem moet aanhalen. Maar ik denk niet dat de zogezegd torenhoge ontslagpremie van Wiggy daar de reden voor is. Toen PDC zijn eerste seizoen aankondigde was ik zeker niet de enige die zich afvroeg hoe hij dat allemaal ging betalen. Hij wilde duidelijk beginnen met een luide paukenslag, ook al betekende dat dan dat het tweede seizoen heel wat minder ambitieus zou zijn. Dat ook zijn eerste seizoen gedeeltelijk in het water is gevallen door de vele afzeggingen, kon hij natuurlijk niet voorzien... Ik vrees een beetje dat het tijdperk De Caluwé minder glansrijk wordt dan de tijdperken-Mortier en Fouccroule. Ook al omdat het succes van die twee mee te danken was aan hun uitzonderlijke muziekdirecteurs.

Net als Margo snap ik totaal niet dat Wiggy nog 3 producties zal dirigeren, terwijl hij ontslagen is wegens onoverbrugbare meningsverschillen met het orkest. How is that supposed to work? De artistieke kwaliteit moet daar wel onder lijden. Maar vermoedelijk was het om juridische of praktische redenen onmogelijk om hem zomaar te vervangen. Ik heb begrepen dat ze nu verder gaan zonder vaste dirigent/muziekdirecteur?

1

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op donderdag 10 april 2008 om 11:42

Inderdaad Margo, laat ons eerst horen en zien en stuk per stuk evalueren,de recitals en concerten zien er zeker goed uit.
Wat de opera's betreft die 'Nozze' hoefde echt niet, we blijven in Brussel weer op onze honger zitten wat 'Wagner' betreft.
Soit we zien wel,ben nieuwsgierig wat de VLOS uit hun mouw gaat schudden,mijn verwachtingen liggen laag,hopelijk verassen ze me eens in positieve zin.