ti guarda dal Grande Inquisitor

Parsifal in Parijs [terug]

Opmerkingen ...

7

van Tristan <tristanfaes@...> op woensdag 26 maart 2008 om 23:43

Jonge mensen? Ik herinner mij een concert tijdens Laus Polyphonae jaren geleden, tijdens het welke het aanhankelijk gedoe van toch niet zo jonge schrijver Jef Geraerts en zijn echtgenote op de rij voor mij mijn zicht op het concert DANIG verstoorde...
Sindsdien heb ik overigens nooit een boek van de man willen vastnemen :-)

6

van Karl <karl_stas@...> op woensdag 26 maart 2008 om 21:50

Er is toch een verschil tussen boeroepen achteraf, als de regisseur het publiek komt groeten, en luidop de voorstelling zelf verstoren. Dat is onbeschoft, ongeacht of er een goede reden is om ontevreden te zijn. Je moet namelijk respect hebben voor de artiesten en vooral voor de andere toeschouwers, die misschien wel willen meegaan in wat de regisseur probeert te vertellen.

En wat mijn "historisch besef" betreft... Ik denk niet dat we de vergelijking moeten maken met de tijd van Haendel of Mozart, of zelfs met de negentiende eeuw toen de heren van de Jockey Club alleen naar het Palais Garnier waren om danseresjes op te pikken. Tien jaar geleden hadden we alvast geen last van rinkelende gsm's. Het groeiende gebrek aan manieren komt ook tot uiting aan de vestiaire bijvoorbeeld, waar voorsteken de normaalste zaak is geworden. Jonge mensen kennen blijkbaar het verschil niet tussen een concertzaal een een bioscoopzaal, en zitten ongegeneerd te vrijen of te fluisteren, terwijl er bij het oudere deel van het publiek blijkbaar veel terminale teringlijders zitten.

5

van ricci <riccifrederic@...> op woensdag 26 maart 2008 om 18:56

uiteraard hoort 'boe-roepen' een reden te hebben, wat die man deed was infantiel en inderdaad hoort niet. Maar als er een goeie reden voor is, mag het, kan het en soms 'moet' het....Trouwens ik heb ooit ook twee vrouwen krijsend horen boe roepen in de ORW, dus het is ook niet geslachtsgebonden:)

4

van Margo <margo@...> op woensdag 26 maart 2008 om 16:32

In theorie heb ik niets tegen boeroepen... maar dan moet er wel een goede reden voor zijn.

Als voorbeeldje, iets wat zondag na de voorstelling gebeurd is...

Er kwam een vrouw naar mij die vroeg waarom ik de voorstelling niet goed vond omdat ze dacht dat ik ook boe geroepen had. Ik zei dat ik die voorstelling helemaal niet slecht vond, maar dat de boeroeper degene in de rij voor mij was. Ik heb hem aangewezen, waarna ze hem aanklampte. Hij zei inderdaad dat hij boe geroepen had, maar hij kon niet zeggen waarom. Hij kon enkel zijn schouders ophalen.

Dat vind ik dus geen "normale" manier van boe roepen.

3

van Ricci <riccifrederic@...> op woensdag 26 maart 2008 om 15:43

Karl heeft maar een beperkt historisch inzicht en kijk op de dingen. Het is trouwens maar de vraag wat onbeschoft gedrag is: boe roepen of miljoenenbelastingsgeld er door draaien zoals mortier zonder gene heeft gedaan in de munt destijds....En dat 'onbeschoft' gedrag (lees 'boeroepen') is van alle tijden.

2

van Karl <karl_stas@...> op maandag 24 maart 2008 om 23:08

Dat was blijkbaar tijdens een repetitie, het betalend publiek kan Mortier natuurlijk niet vragen op te krassen. Ik durf toch hopen dat het een minderheid is die zich zo gedraagt. Wellicht gaat het om een clubje Mortier-haters?

Germania Anno Zero is trouwens een zeer aangrijpende film, een meesterwerk van een van de grootste cineasten ooit. A voir absolument! (Of het iets bijdraagt aan een voorstelling van Parsifal is een andere zaak, maar het is in elk geval geen reden om zo te reageren. Het is een spijtige vaststelling dat zelfs in onze cultuurtempels onbeschoft gedrag steeds meer voorkomt.)

1

van Stefan Burke <bstefan@...> op maandag 24 maart 2008 om 21:18

Wat mij betreft, was dit een meer dan uitstekende operanamiddag. Het beste van het seizoen tot nu toe!
Het gedrag van het Parijse operapubliek is werkelijk irritant. Moest je het nog niet gezien hebben, het filmpje op http://www.wat.tv/video/document-face-aux-sifflets-iz42_el6p_.html is een echte aanrader!
Ik ben alvast heel benieuwd wat Warlikowski zal doen met Médée in de Munt.