ti guarda dal Grande Inquisitor

Hansel and Gretel in New York [terug]

Opmerkingen ...

10

van Tristan <tristanfaes@...> op vrijdag 18 januari 2008 om 22:40

Wat Gidon en de VLos betreft...Laat ons het houden op onenigheden met ene MC :-)
Voor hij in Gent woonde had hij een appartementje in Antwerpen. EIgenlijk weet ik zelf ook niet waarom hij in BElgië is blijven hangen, maar wij (zijn studenten) kunnen er maar goed mee zijn!!

9

van ricci <riccifrederic@...> op donderdag 17 januari 2008 om 21:58

Ik heb gidon zeer mooie dingen horen doen en Gent is uiteraard een van de meest aangename steden in vlaanderen om in te wonen. Hij zal zeker een goeie lesgever zijn. Maar kom ik vraag me toch echt af hoe hij in gent verzeild geraakt, temeer omdat de vlos de laatste tijd niet echt meer een beroep op he deden.

8

van Tristan <tristanfaes@...> op donderdag 17 januari 2008 om 7:17

Gidon Saks woont in Gent en geeft er les aan het conservatorium.

7

van ricci <riccifrederic@...> op woensdag 16 januari 2008 om 20:04

-Fishy-Dishy zegt dit gewoon uit pure rancune, ik was meermaals in de MET en er is totaal geen geluidsversterking. In Amsterdam dus wel en dat is meestal ook goed te horen met een volledige onnatuurlijke klank.
-@Tristan? Gidon Saks woont die dan nu in vlaanderen?

6

van Margo <margo@...> op maandag 14 januari 2008 om 23:10

Het klopt dat er nog in de "Old Met" gespeeld werd tijdens Wunderlichs carrière.

Maar als ik me goed herinner, dan zou hij in de nieuwe Met zijn debuut maken als Don Ottavio... maar zo ver is het dus net niet gekomen. En ik dacht dat FiDi het daarover had in die documentaire... 'k Zal hem nog eens moeten bekijken als ik terug thuis ben.

5

van Tristan <tristanfaes@...> op maandag 14 januari 2008 om 20:08

Ik heb vandaag eens gepolst bij mijn dierbare zangleraar (Gidon Saks) en die wist mij te vertellen dat er over de MET ook geruchten waren over versterking van Kathleen Battle en Bartoli. Gidon zei dat er ten tijde van WUnderlich nog in de oude MET gespeeld werd, waar zeker géén versterking was.

4

van Margo <margo@...> op maandag 14 januari 2008 om 13:24

Van de NYCO kan ik me dat goed voorstellen...

Als ik me niet vergis, was die zaal oorspronkelijk vooral gebouwd voor dans... en hebben ze er toen op akoestisch vlak alles aan gedaan om het gebonk van zwaarvoetige ballerina's zoveel mogelijk te dempen, zodat er zo weinig mogelijk geluid naar het publiek gaat... en bij opera wil je natuurlijk net het omgekeerde.

3

van Karl <karl_stas@...> op maandag 14 januari 2008 om 13:07

Er is wel "sound enhancement" in de NYC Opera.
http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=990DE6DD1F39F93BA2575BC0A96F958260

2

van Margo <margo@...> op maandag 14 januari 2008 om 0:16

Ik vond dat inderdaad ook een rare opmerking van Dieskau in die documentaire dat "iedereen wel wist dat daar iets aan de hand was".

Volgens mij is er zeker geen echte versterking in de Met, daarvoor klinkt het allemaal te natuurlijk. Ik heb ondertussen op drie verschillende plaatsen gezeten en overal was de akoestiek anders. Op de duurste plaats waar ik gezeten heb (dress circle, i.e. derde balkon) vond ik de akoestiek zelfs het minst goed. De twee andere voorstellingen zat ik op "family circle" en "balcony" (vergelijkbaar met respectievelijk 2de en 1ste amfitheater) en daar was de klank veel beter.

Het zou eventueel kunnen dat er geluidsondersteuning toegepast wordt, zoals in Amsterdam of in de Bastille. Maar als dat goed gedaan wordt, dan hoor je dat niet. Ik heb ook niets gezien dat daarop zou wijzen (wat bv. in Amsterdam en Parijs wel het geval is).

Volgens mij is er van dat gerucht dus niets aan, maar dan blijft wel dat raadselachtige statement van FiDi. Toen die DVD uitkwam, werd in een of ander Duits operatijdschrift (aangezien ik nog altijd in de VS zit, kan ik niet even nakijken of het Opernwelt of Opernglass was) in de recensie daar ook over geschreven en toen werd die opmerking als rancuneus omschreven, dacht ik. Die recensie was trouwens al even raadselachtig...

1

van Tristan <tristanfaes@...> op zondag 13 januari 2008 om 14:08

Hallo Margo,

Er is al meermaals gesuggereerd dat de MET een theater met zangersversterking zou zijn (oa in de Wunderlichdocu). Nu je er al 2 voorstellingen gehoord hebt: wat is jouw idee?