ti guarda dal Grande Inquisitor

Tosca in Luik [terug]

Opmerkingen ...

7

van Karl <karl_stas@...> op dinsdag 27 november 2007 om 9:36

De defederalisering - of liever bicommunautarisering - van De Munt zou het einde betekenen van deze instelling als operahuis van internationaal niveau. Hoe kan je zoiets toejuichen als echte operaliefhebber? Dat Anciaux zich zou gaan bemoeien met De Munt, dat is wel het laatste wat we willen! De Munt heeft zeker geen nood aan politieke bemoeienissen of getouwtrek tussen de gemeenschappen!

Karl

6

van Stefan <bstefan@...> op maandag 26 november 2007 om 21:16

@Ricci: Ik ben benieuwd hoe dit zal aflopen. Het Muntorkest is een schitterend orkest, maar niet altijd zo loyaal. Het zijn uiteindelijk ook gewoon werknemers van de Munt die zich moeten schikken naar de directie/raad van bestuur. Het zou nogal absurd zijn moest elk van de 5 zuilen/departementen van de Munt bij ieder probleem of punt van twist met de directie een opinie schrijven in een krant. Je moet ook weten dat met de komst van PDC de bestuursstijl (en ook de structuur, maar dat is een heel ander verhaal) van de Munt radicaal veranderd is. Foccroulle leidde het huis eerder op een losse, laat ons stellen "Waalse" manier. Terwijl PDC (feitelijk zijn het drie mensen: PDC, Longchamp, Kleinitz) naar mijn eerste bevindingen iets straker het huis leidt. Ik denk dat de Munt aan die verandering nood had. Er moet op vele terreinen orde op zaken gesteld worden.
Wat de defederalisering van de Munt betreft.... Anciaux heeft vorige week op de opening van Vlos fenomenale nonsens de wereld in gestuurd. Hij is nog niet eens in staat de noodzakelijke kapitaalinjectie te geven aan de Vlos, hoe zou hij zich dan willen bemoeien met de Munt. Hij heeft voortdurend zijn mond vol van "participatie", terwijl juist in de Vlos hier geen ruimte voor is. Daarentegen doet de Munt (waar er gelukkig quasi geen politieke inmenging is) heel veel op het gebied van participatie!

5

van Ricci <riccifrederic@...> op maandag 26 november 2007 om 20:13

@Maarten: mijn 'geruchten' zijn meestal wel steeds op goeie bronnen gebaseerd anders zou ik ze niet de wereld ingooien
@Stefan, het is perse niet dom van het orkest om zo iets te doen via de krant daar PDC geen oren heeft naar de grieven van zijn orkest en liever rmachiavelliaans te werk gaat en bovendien nu een snoepreisje doet/deed naar Dresden terwijl hij in het huis zou moeten zijn om de problemen op te lossen die hijzelf gecreerd heeft. Projecten zijn minder gemakkelijk te realiseren op drijfzand.
Over Wiggie kan ik trouwens nog veel meer vertellen maar iedereen die een beetje zijn carriere gecheckt heeft, weet dat dit op een fiasco zou kunnen uitdraaien. Heb trouwens via (onbevestigd gerucht deze keer) gehoord dat Amsterdam maar al te lbij is met het vertrek aldaar van onze 'projectleider' of ze beter af zijn met datgene wat ze daar hebben binnengehaald is nog een andere vraag. Want over dat heerschap kan ik hier ook veel (bevestigd) neerschrijven, maar ik hou me maar eventjes bij de Munt. Veel zal afhangen van de confrontatie Muntorkest en PDC en uiteraard van het contract van Wiggie maar misschien bestaat de munt binnenkort niet meer en wordt het huis gefederaliseerd, iets wat ik persoonlijk zelf zou toejuichen, drie huizen is te veel voor dit land.

4

van Stefan <bstefan@...> op maandag 26 november 2007 om 13:31

Het is dom van het orkest om zo'n zaken in de pers te schrijven en dan te klagen over de uitstraling van het huis. Het is toch normaal dat Ono niet in de Munt kan blijven. Hij begint nu echt zijn carrière als topdirigent (Met, Aix-en-Provence,Scala, Bastille,...) en dat is nu eenmaal niet te verzoenen met de functie van muziekdirecteur van een groot operahuis (hoe hij dat in Lyon zal doen, dat begrijp ik niet echt).

3

van Margo <margo@...> op maandag 26 november 2007 om 12:49

Dit stond inderdaad afgelopen weekend in De Morgen:

"(...) Ik kan u hierbij melden dat er onlangs een stemming binnen het orkest is geweest over Wigglesworth. Daaruit bleek dat 93 procent van het orkest niet meer wil voortwerken met de heer Wigglesworth. Ondertussen zijn wij wel onze muzikale directeur kwijt en gaan de geplande tournees naar Japan niet door, wat een slechte zaak is voor de internationale uitstraling van ons operahuis." (Mario Maes, hoofdafgevaardigde ACV-Transcom)

2

van Maarten <maartendebaer@...> op maandag 26 november 2007 om 11:51

De geruchten op deze site over de gang van zakzen in de Munt blijken waar te zijn. In een lezersbrief aan de krant De Morgen van zaterdag weet een syndicaal afgevaardigde te melden dat 93 % van het orkest tégen een verdere samenwerking met Mark Wigglesworth heeft gestemd. Tevens wordt het vertrek van Kazushi Ono ten zeerste betreurd.

1

van ricci <riccifrederic@...> op vrijdag 23 november 2007 om 13:25

Heb net de clips gehoord van mcdonald; gezonde stem soms een beetje onzeker (vooral laagte) en in het hogere register en in de pinao passages klinkt ze bijna zoals Jacqueline van Quaille in haar gloriedagen. Van quaille had echte rmeer gevoel voor fraseringen en een veel persoonlijker timbre.