ti guarda dal Grande Inquisitor

Magdalena Kozena in het PSK [terug]

Opmerkingen ...

1

van Karl <karl_stas@...> op zondag 11 november 2007 om 11:49

Inderdaad een concert van een zeldzaam hoog niveau. La Kozena maakt haar sterrenstatus helemaal waar. Ze heeft het dan ook allemaal: een prachtig warm timbre, een feilloze techniek, grote inleving in de tekst en een mooie présence.

Het is dan ook jammer dat ze van Haendel alleen Giulio Cesare integraal heeft opgenomen en dat we het verder moeten doen met een compilatie-cd. Dit is trouwens een algemene tendens: voor de platenfirma's is het duidelijk lucratiever om compilaties van 50 à 60 minuten op de markt te brengen, waarbij de ster centraal staat eerder dan de muziek, in plaats van dure en niet zo hapklare integrales. Zo'n compilatie-cd kan vervolgens gepromoot worden met een concerttournee. Tijdens de pauze en de signeersessie nadien gaan de cd'tjes als zoete broodjes over de toonbank, ook al kosten ze iets meer dan in de winkel... Commercieel allemaal zeer slim bekeken, dat wel, maar vaart de muziek daar wel bij? Klassiek wordt in feite aan de man gebracht volgens dezelfde marketingformules als popmuziek. Alles draait rond "sterren" en "hits". Over dertig jaar hebben we van de huidige generatie topzangers alleen een collectie 'greatest hits' en amper een handvol integrales... Hetzelfde fenomeen doet zich overigens voor bij de violisten en de pianisten. Mag ik dit een verarming vinden?

Ook jammer dat dit voor het overige ideale concert verstoord werd door het tv-circus eromheen. Ik vind het positief dat concerten op tv gebracht worden, zodat ze een groter publiek kunnen bereiken, maar zijn daar echt 8+ camera's en een enorme batterij spots voor nodig? Het comfort van het publiek in de zaal werd duidelijk opgeofferd aan de mooie beeldjes.

Karl