ti guarda dal Grande Inquisitor

Pesaro - Otello [terug]

Opmerkingen ...

2

van Hugo Delava <hugo.delava@...> op woensdag 22 augustus 2007 om 15:36

Ook net terug van Pesaro, waar ik Otello 2X hoorde, telkens met Kunde. Ik vrees dat de mensen die, zoals Stefan, de voorstelling van 11/08 zagen, pech hadden. Von Bothmer was zielig als Otello, en Zapata had nog niet de kans gehad fatsoenlijk te repeteren.
Zowat iedereen was het er over eens dat niet Florez (die overigens een schitterende Rodrigo zong) maar Kunde dé sensatie van het festival was. Hoewel vocaal niet perfect (Kunde moet zijn stem wat kunstmatig naar beneden duwen voor de lage noten, waardoor zijn hoogte wat onzekerder werd) is zijn vertolking van de Moor onvergetelijk. In de confrontatie Otello-Rodrigo leek Florez wel een jongetje dat berispt werd door zijn vader.
Officieel heeft Merritt afgezegd om gezondheidsredenen, maar ik heb begrepen dat hij eigenlijk verzocht werd om te vertrekken. Hij werd vervangen door Zapata, die een mooi portret van Jago neerzette. Wel probeerde hij terecht alle hoge noten te mijden. In dat register is zijn stem nu een maal niet erg zeker.
Over Olga Peretyatko zijn de meningen nogal verdeeld. Op haar zang valt weinig aan te merken, muzikaal, mooie coloraturen en een stralende hoogte. Maar de rol werd geschreven voor Isabella Colbran, wiens stem zowat op de grens van sopraan en mezzo lag. En men verwacht van een Rossini festival toch wel dat men zich zo dicht mogelijk bij de intenties van de componist houdt ? Temeer ook daar Alberto Zedda voor de rol van Elena (Donna del Lago in Berlijn) en Ermione (volgend jaar in Pesaro), beide ook voor Colbran geschreven, kiest voor Sonia Ganassi, een pure mezzo.
Nog in Pesaro dit jaar: Il Turco in Italia en La Gazza Ladra, beide succesvol ondanks de afwezigheid van echte vedetten.
Groeten,

Hugo

1

van Stefan Verheyen <meneer_verheyen@...> op vrijdag 17 augustus 2007 om 21:42

Ik ben net terug van Pesaro en ik heb daar ook de Otello gezien, maar in gewijzigde bezetting: FLorez schitterde nog steeds, maar de Otello was Ferdinand von Bothmer, een zanger die met weinig kracht zong en al in de finale van het eerste bedrijf door alle anderen overstemd werd. Zijn krachteloosheid werd nog pijnlijk benadrukt doordat alle noten in zijn hoge register genepen en zelfs vals klonken. Chris Merritt had ondertussen alle voorstellingen afgezegd wegens "fysieke problemen". Hij werd vervangen door José Manuel Zapata, een jonge Spaanse tenor die wel met Rossini weet om te gaan. Hij was dan ook een waardige tegenstander van de anderen. Ik had wel graag Merritt eens live gehoord, maar met Zapata denk ik dat we een vocaal betere Iago hadden.