ti guarda dal Grande Inquisitor

I Puritani in het PSK [terug]

Opmerkingen ...

7

van Gino Eeckhout <gino.eechout@...> op maandag 28 mei 2007 om 12:55

@Hugo,

Volledig met je eens ivm hoge verwachtingen die mensen zich stellen als ze naar een operavoorstelling gaan.
Wat doen ze?Ze zoeken op internet de beste opname die gemaakt is op een website, vervolgens beluisteren ze die driemaal voor de voorstelling.
Resultaat? Na de voorstelling zijn ze ontgoocheld, maar echte kenners laten zich daar meestal niet aan vangen.
Groeten.
Gino.

6

van Hugo <hugo.delava@...> op maandag 28 mei 2007 om 11:15

@ Ricci
Ik vrees dat de Puritani niet opgenomen werd. In elk geval zou je één kans op drie gehad hebben dat de voorstelling met Mukeria zou uitgezonden worden, want elke voorstelling werd gezongen door een andere tenor.
Vrienden die dinsdag aanwezig waren, zijn trouwens even lyrisch wat de prestatie van Mario Zeffiri als Arturo betreft.
Ik ben het overigens 100% met je eens dat een opname (adio, CD, DVD, ..) geen getrouwe weergave is van wat je hoort en voelt in de zaal. En ja, ik denk dat een mens in het theater wat minder veeleisend is dan bij een opname. Er spelen daar nog andere dingen een rol: sfeer, charisma van de zanger, ...

@ Carl
Inderdaad, Siragusa is een mooie belcanto tenor, maar ik was toch een beetje verbaasd dat hij Arturo ging zingen. Zijn sterke punt ligt nu een maal niet in de stratosferische hoogte van die rol. Maar ga volgend seizoen zeker naar hem luisteren in de Elisabetta, een rol die hij een paar jaar geleden (2003 ?) met ongeloofelijk succes zong op het Rossinifestival van Pesaro.
Grtz, Hugo

5

van ricci <riccifrederic@...> op maandag 28 mei 2007 om 1:20

@ Hugo:
Helemaal geen "enig sarcasme" gewoon pure ergernis omdat ik een tenor aan me heb laten voorbijgaan die blijkbaar meer dan de moeite was. Hopelijk volgt er nog een radio-uitzending, alhoewel dat natuurlijk geen garantie is voor een eerlijke weergave, integendeel....

4

van Karl <karl_stas@...> op zondag 27 mei 2007 om 17:39

Ik heb het geluk gehad Siragusa vorige zondag nog te horen. Blijft een schitterende belcantotenor, met zeer duidelijke dictie en prachtige frasering. Alleen had hij wat moeite met de topnoten en vlak voor het einde brak zijn stem... Hij heeft er wellicht goed aan gedaan om voor de overige opvoeringen af te zeggen.

Wat Sumi Jo betreft, ben ik het volledig met je eens. Ze kan spectaculaire dingen doen, maar ze ontroert niet en bovendien versta je geen woord van wat ze zingt. Haar stem mist ook wat (draag)kracht.

En inderdaad, het orkest speelde vaak veel te luid.

Karl

3

van Hugo <hugo.delava@...> op zondag 27 mei 2007 om 13:31

Beste Ricci,
Ik meen enig sarcasme te merken in je opmerkingen.
Helaas heb ik nog nooit het plezier gehad om de mensen die je noemt live "A te o cara" te horen zingen. Jij wel ? Maar van degenen die ik hoorde, waaronder "specialisten" in het genre zoals Blake, Florez en Merritt, is Mukeria's versie voor mij de beste.
Wat betreft zijn carrière heeft Mukeria onlangs nog met succes "La Fille du Régiment" gezongen aan de Scala en "I Puritani" met Gruberova in Wenen. Ik meen dat hij daarmee reeds een mooi visitekaartje heeft afgeven. Bovendien worden de contracten in de belangrijkste theaters gemakkelijk vijf jaar op voorhand afgesloten. Dit maakt dat een "opkomend talent" vaak enige tijd moet wachten voor hij daar verschijnt. Tenzij hij/zij op het laatste nippertje moet inspringen, zoals gisteren in Brussel. En ook, dit soort werken wordt niet zo vaak in de grote theaters opgevoerd, tenzij speciaal voor iemand met de status van JDF.
Met je laatste opmerking ben ik het wel volledig eens: dat je niet in Brussel was is iets dat je de rest van je leven moet betreuren !
Groeten, Hugo

2

van ricci <riccifrederic@...> op zondag 27 mei 2007 om 12:49

zeg jongens, als die zo goed is waarom zingt hij dan (nog) niet aan de met, de scala, covent garden e.d.?
Of gaat dat snel gebeuren, moet wel als ik jullie kritieken lees....de mooiste uitvoeringen van 'a te o cara' die ik gehoord heb zijn die van Lauri-Volpi en Corelli( plaat alleen natuurlijk), Kraus, Gedda, pavarotti en Salvatore Fisichella om er maar een paar te noemen. hopelijk komt deze uitvoering op de radio, heb nu al spijt dat ik niet gegaan ben.

1

van Hugo <hugo.delava@...> op zondag 27 mei 2007 om 11:29

Ik moet Margo over zowat de hele lijn bijtreden. Mukeria was werkelijk spectaculair. Persoonlijk vond ik zijn"A te o cara" de mooiste uitvoering die ik ooit van deze aria hoord. En de topnoten in het laatste bedrijf... My God !
Ook ik ben niet echt stapel op Sumi Jo. Haar zingen is te veel gericht op effect, erder dan op het vertolken van een personage. Daar ligt mi een enorm verschil met Gruberova. Ook Rancatore doet op dat punt beter. Maar spectaculair is het allemaal wel, en daar houdt het publiek natuurlijk wel van.
Doet me al watertandend uitkijken naar de Elisabetta volgend seizoen !