ti guarda dal Grande Inquisitor

Vlaamse Opera 2007-2008 [terug]

Opmerkingen ...

5

van Gino Eeckhout <gino.eeckhout@...> op vrijdag 18 mei 2007 om 15:37

Inderdaad Margo ziet er veel beter uit dan vorig seizoen, maar had liever het laatste deel vd Ring volgend seizoen gezien.
Zo was de mogelijkheid aanwezig om een barokopera te geven, en een concertante minder.
Maar van een kutseizoen kun je niet spreken:)

4

van Margo <margo@...> op donderdag 17 mei 2007 om 17:09

Ricci, mijn opmerking over de Herbergprinses was zeker niet naïef bedoeld, maar eerder "tongue in cheek" zoals ze in Engeland zeggen.

Maar ik zou voor die 100e verjaardag inderdaad ook al iets meer verwacht hebben. Het feit dat ze in de seizoensbrochure schrijven dat het programma later bekend gemaakt gaat worden, geeft zo'n ad-hoc indruk. Het lijkt wel alsof ze die verjaardag bijna uit het oog verloren waren... terwijl operahuizen die eeuwfeesten vieren toch niet zo vaak voorkomen.

Maar misschien verrassen ze ons nog voor dat feestweekend, wie weet... met boeken, tentoonstellingen, concerten, open-deur-dagen, interviews, ... de mogelijkheden zijn legio.

3

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 17 mei 2007 om 15:27

Een ervaring van enkele jaren grasduinen in de Vlaamse muziek uit het 'verleden' heeft mij geleerd dat onder de Vlaamse muziek van de 19de eeuw en de 20ste zonder meer echt veel meesterwerken bestaan. Ik noem maar willekeurig het celloconcerto van De Vocht, de oratoria van Benoit maar evengoed zijn geniaal fluitconcerto of zijn hoogmis. De geniale religieuze muziek van Ryelandt of het betoverende pianoconcerto middeleeuwse sproke van Durlet.

Ach, er is zoveel moois dat gelukkig op CD-opnamen bewaard blijft maar bitter pover vertegenwoordigd in het concert-leven. Waarschijnlijk omdat veel van die componisten vooral het rijkdom van het Katholieke geloof bezingen. Moest het nu nog de islam zijn... Nee, alle gekheid op een stokje (alhoewel...). We mogen best trots zijn op dat geniaal muzikaal verleden!

2

van geraard wouters <gw@...> op donderdag 17 mei 2007 om 15:00

Er schijnt hier een lichte anti-hedendaagse-muziek sfeer te hangen. Mag ik u er allen op attent maken dat elke muziek per definitie ooit hedendaags was. Dat er van de duizende creaties slechts enkele meesterwerken het oordeel des tijds doorstaan is niet nieuw. Dat er op een operaseizoen slechts één creatie is (in de 18de en 19de eeuw werd quasi enkel nieuw werk werd opgevoerd), is al bitter weinig. Gun ons af en toe iets nieuws! Het zal het oude enkel ten goede komen...

1

van ricci <riccifrederic@...> op donderdag 17 mei 2007 om 12:31

Margo,
wel een beetje naief van je die opmerking i.v.m. de Herbergprinses. als er nu één ding is waarin die lui van de vlos en de munt NIET in geinteresseerd zijn is het wel het verleden. Want historisch onderzoek en besef zou onmiddellijk duidelijk maken dat het gras vroeger inderdaad vEEL groener was. Een zichzelf respecterend operahuis had voor zijn "centenary" al lang een gelegenheidsboek met chronologie gepubliceerd (zie Deutsche opera am Rhein) met een begeleiden cd'tje.
En ja 30 min muziek uit de Herbergprinses bevat meer muziek dan al de creaties van het clemeur tijdperk samen. Er bestaan excerpten op radiobanden en 78-toerenplaten.
Trouwens ik vraag me af wat er met de akoestiek gebeurd is van de goeie oude KVO.