ti guarda dal Grande Inquisitor

Natalie Dessay in het PSK [terug]

Opmerkingen ...

9

van Roeland Gerritsen <burovasco@...> op vrijdag 25 mei 2007 om 10:57

Wel, ik denk dat het dikwijls vantevoren niet gemeld wordt omdat het publiek dan a.h.w. gaat zitten wachten tot de solist in de fout gaat. En de solist zelf hoopt dat het tijdens het recital goed komt wanneer de stem op temperatuur is gekomen.

Roeland

8

van deeefie <deeefie@...> op maandag 14 mei 2007 om 11:46

Beste Sven,voor een tenor is het meestal zelfs moeilijker om boven een verkoudheid uit te zingen omdat de tenorstem fysisch-biologisch gezien het hoogste in de tessituur ligt met de meeste zangliteratuur midden in het moeilijkste punt van de stem, de passage. Beweren dat het voor een bepaald stemtype makkelijker of moeilijker is, is sowieso generaliseren-ik ken coloratuursopranen die opstaan en een hoge F''' zingen, en ik ken bassen die bij de minste verkoudheid concerten afzeggen.. Ik denk dat Dessay met al wat haar stembanden hebben meegemaakt, gewoon erg bang is om nog eens dergelijke problemen te krijgen, wat waarschijnlijk haar houding tijdens het concert verklaart.

7

van Geert <vancanegem@...> op donderdag 10 mei 2007 om 16:37

Bij Villazon was er ook geen mededeling. Hij heeft er pas iets van gezegd toen hij de mist inging bij zijn aria uit Carmen. Misschien wachten de zangers zo lang mogelijk om die mededeling te doen ... en soms wachten ze iets te lang. Laten we hopen dat Dessay snel terugkomt, maar dan wel in betere conditie.

Groeten
Geert

6

van gino eeckhout <gino.eeckhout@...> op donderdag 10 mei 2007 om 10:57

Volledig met Tristan eens, als er een probleem is met een solist komt men meestal op voorhand de buhne op om dit te melden, nu blijven er alleen maar vragen.

5

van Tristan <tristanfaes@...> op donderdag 10 mei 2007 om 9:45

Waarom is het volgens jou voor een tenor makkelijker om met een mindere stem om te springen? Ik denk dat het voor elke zanger lastig is. Het verschil lag hem inderdaad in de manier waarop beiden ermee omsprongen. Wat mij betreft had er toch minstens een kleine aankondiging mogen komen, ipv alleen de kuchjes en het hand op haar voorhoofd.
Groet,

4

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op woensdag 9 mei 2007 om 22:24

Met dat verschil dat Villazon meesterlijk met zijn stemprobleem omsprong en de zaal op zijn hand kreeg.

Voor een tenor is het ook nog altijd makkelijker om een wat mindere stem te omzeilen. Een sopraan gaat ongenadig op haar bek, zeker als ze dan nog bekend is om haar vocale virtuositeit. Goed dat ik er dan toch niet naartoe geweest ben.

3

van Stefan <stefan.burke@...> op woensdag 9 mei 2007 om 13:09

Ik vond het eerste deel heel zwak, zeker die liederen van Strauss. Het tweede deel vond ik daarentegen overtuigend, zeker die Manon. Maar het was heel duidelijk dat ze problemen had. Op het diner achteraf zat ze met een grote sjaal rond haar nek en ze bleek echt niet in goede doen te zijn. Toen ze daar ook felicitaties kreeg, voelde ze zich zo een beetje gegeneerd. In elk geval: in 2011 brengt ze voor de eerste keer een Traviata in Aix (dixit BF). Hopelijk zonder stemproblemen. Het zou me ook niet verwonderen dat ze binnenkort nog eens naar de Munt komt, maar dat is nog een roddel.

Stefan

2

van Gino Eeckhout <gino.eeckhout@...> op woensdag 9 mei 2007 om 8:41

Was flauwe bedoening inderdaad, na Villazon weer een ontgoocheling rijker.

1

van Tristan <tristanfaes@...> op woensdag 9 mei 2007 om 0:32

Ook ik was erg ontgoocheld over het concert, maar waar ik zat (6de rij) kwam de "Sempre Libera" als enige van de avond wl overtuigend over. Misschien dus omdat ik zo dicht zat...
Hopen dat ze snel herstelt, want de vorige keren dat ik haar live hoorde was ze indrukwekkend!
Groetjes,

Tristan