ti guarda dal Grande Inquisitor

Matthias Goerne in het PSK [terug]

Opmerkingen ...

2

van Gino Eeckhout <gino.eeckhout@...> op maandag 12 maart 2007 om 14:28

Goerne zijn stem was 10 jaar geleden pakken beter, luister maar eens naar zijn versie van 'Winterreise' opgenomen in 1996, aan de piano zat toen 'Graham Johnson' prachtig. Natuurlijk kun je een live concert niet vergelijken met een cd opname die 3 dagen in beslag nam.
Daarom ook moeilijk te beoordelen.

1

van Karl <karl_stas@...> op zondag 11 maart 2007 om 16:39

Over het eerste deel kan ik helaas niet veel zeggen, want ik zat in een loge opgesloten met een snipverkouden walrus. Toch had ik de indruk dat Brahms hem beter ligt dan Schumann. Persoonlijk prefereer ik een helderder stemtype voor Schumann.

Tijdens de pauze ben ik dan één van de - overigens talrijke - lege zetels op de parterre gaan innemen, zodat ik toch nog van het tweede deel heb kunnen genieten. Goerne beschikt inderdaad over een prachtig, maar toch eerder beperkt palet aan warme tonen. Alle liederen klinken een beetje hetzelfde en na een tijdje trad bij mij toch een zekere verveling in. (Enkele bejaarde leden van het publiek zijn zelfs ingedommeld, maar daar kijk ik al niet meer van op.) Lag het aan Brahms of aan de vertolker? Ik ben geneigd te denken dat het een gedeelde verantwoordelijkheid was. Iets meer contrasten in de vertolking hadden geen kwaad gekund.

Gelukkig maakten de Vier ernste Gesänge alles goed. Vermoedelijk zet hij die binnenkort op cd, dat is alvast iets om naar uit te kijken.

Karl