ti guarda dal Grande Inquisitor

Les pêcheurs de perles in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

8

van Hugo Delava <hugo.delava@...> op zondag 12 november 2006 om 10:50

Goede morgen Marc. Mijn voorbehoud tov Fournillier is dat hij naar mijn mening weinig invloed hadop het orkest tijdens de voorstelling. Het orkest speelde als mooi en als een goed geoliede machine, wat zeker de verdienste van Fournillier is, maar tijdens de voorstelling ontbrak daardoor een beetje spanning.
Doet me denken aan een anekdote (echt gebeurd - de eerste cellist van het Mariinsky is een vriend) met Gergiev. Wanneer een cellist een solostuk moet spelen, wordt nooit op voorhand bepaald door wie. Gergiev hoort wie in een goede dag is, en duidt hem of haar dan tijdens het werk aan om de solo te spelen. En dat hoeft dus niet noodzakelijk de eerste cello te zijn. Of hou je je orkest "scherp" kan houden !

7

van Ludwig Van Mechelen <klassiekcentraal@...> op zaterdag 11 november 2006 om 14:35

http://users.telenet.be/klassiekcentraal/
Dit is de link van de nieuwe Vlaamse internetkrant, gespecialiseerd in klassieke muziek. Lees er de recensies over opera, ondermeer deze over Les Pêcheurs de Perles onder volgende link: http://users.telenet.be/klassiekcentraal/rubriek/recensie.htm .

Hoe meer lezers, hoe meer muzikale vreugd.

Klassiek Centraal doet alles gratis, u ma alle kwaliteitsvolle nieuws, vooral aankondigingen toezenden naar de vemelde e-mail: klassiekcentraal@telenet.be .

6

van Margo <margo@...> op zaterdag 11 november 2006 om 11:42

"Noem één lyrische coloratuur" Hier zijn er drie: Natalie Dessay, Laura Claycomb, Patrizia Ciofi. Er zijn er waarschijnlijk nog, maar dit zijn de eerste die na je vraag in me opkwamen... alhoewel niet allemaal betaalbaar door de Vlaamse Opera, vrees ik.

En ja, het is fantastische muziek. Dit Frans repertoire wordt te veel verwaarloosd. Hopelijk komt volgend jaar eens bijvoorbeeld een Lakmé aan de beurt... desnoods concertant.

5

van Sven De Boeck <dextera-domini@...> op zaterdag 11 november 2006 om 11:32

Marc,

Waarom moet je toch altijd zo furieus reageren ?
Ik ben ook vaak niet akkoord met Margo ! Ook met deze Parelvissers. Massis was gewoonweg fantastisch! Noem één lyrische coloratuur (misschien Rancatore?) die dit specifieke franse repertoire zo kan zingen ? En Massis heeft ook een prachtige presence, zelfs concertant.
Een grote dame ... !

Laho verraste me inderdaad, ondanks de enkele slordige noten. Vooral zijn hoogte straalde... Ook Smits was toch behoorlijk ? Zijn 'hollands' frans uitgezonderd, natuurlijk ...

En dit is wel een feit, waar je aan voorbijgaat , Margo. Koor en orkest onder Fournillier waren F-A-N-T-A-S-T-I-S-C-H !! Wat een sompteuze orkestklank, en eigenlijk - laten we toegeven - wat een fantastische muziek die veel te weinig gehoord wordt.

Het was een top-avond voor de Vlaamse Opera!

4

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op vrijdag 10 november 2006 om 20:24

Hugo,
Wat voor uitleg is me dat weer?
Koor en orkest waren schitterend, maar ik had wat voorbehoud bij dirigent Fournillier?
Deze man is juist vertrouwd met Franse opera's, en dank zij hem speelde het orkest goed.
Als je a zegt moet je ook b zeggen 'voorbehoud'??????????????????
Marc.

3

van Margo <margo@...> op vrijdag 10 november 2006 om 17:48

Ja, Hugo, ik kan je suggestie voor "Matilde di Shabran" enkel maar bijtreden. Dat is inderdaad een heel opwindende uitvoering... van zowat iedereen trouwens.

De zaal leek inderdaad soms wat te groot voor Laho... maar daar speelt volgens mij Fournillier ook een rol in. Aangezien hij soms wat al te veel de zangers orkestraal overstemde. Het had waarschijnlijk beter geweest in een geënsceneerde versie (als iemand "Pecheurs" tenminste ooit nog wil ensceneren), met het orkest in de orkestbak.

2

van Hugo Delava <hugo.delava@...> op vrijdag 10 november 2006 om 17:30

Ik begrijp wel een beetje wat Margo bedoelt. Het probleem met Massis is dat alles mooi gezongen is, maar vaak koel, met weinig inleving in de rol. Eén uitzondering toch: Matilde di Shabran in Pesaro, waarvan net een CD-opname verschenen is die ik iedereeen kan aanbevelen.
Dat Geert Smits onaanvaardbaar was als Zurga zal wel iedereen beamen. En dat lag zeker niet alleen aan zijn lamentabele Franse dictie.
Marc Laho is een zanger waar ik een beetje een zwak voor heb. Ik houd veel van zijn zangstijl waarbij de kopstem een belangrijke rol speelt, een stijl die zeker bij Pêcheurs past. Ik had de indruk dat de zaal wat groot was voor zijn stem, waardoor hij soms toch wat te kort kwam. Ik kan me voorstellen dat zijn prestatie in Gent beter te genieten was.
Koor en orkest waren schitterend, maar ik had wat voorbehoud bij dirigent Fournillier.
Zaterdag ga ik zeker terug.
Groeten,
Hugo

1

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op vrijdag 10 november 2006 om 14:13

Annick Massis 'zeer mooi gezongen maar bleef op mijn honger zitten'????
Begrijpe wie kan
Marc Laho verasste mij, sorry maar in geen jaren zo een slechte tenor gehoord.
Geert Smits kan helemaal niet zingen, zeker geen Frans.
Groeten.
Marc.