ti guarda dal Grande Inquisitor

Marianna Tarasova in De Munt [terug]

Opmerkingen ...

4

van Karl <karl_stas@...> op zondag 29 oktober 2006 om 14:21

Ik heb me niet vergist, dit was wel degelijk haar bisnummer. Het is inderdaad een wiegenliedje en komt uit de cyclus 'From Jewish Folk Poetry' op. 79. Wat meer is, Tarasova blijkt die cyclus ook opgenomen te hebben onder de naam 'Miranna Tarassova' (bij Delos).

Karl

3

van Margo <margo@...> op zondag 29 oktober 2006 om 12:14

Karl, bedankt voor de URL... dat lijkt inderdaad op haar bisnummer.

Waarom ik haar stem als "niet echt mooi" omschrijf is uiteraard zeer subjectief, zoals alles wat met een beoordeling van schoonheid te maken heeft. Voor mij heeft haar stem niet de mooie, ronde klank van bijvoorbeeld Borodina. Maar dat is uiteraard helemaal geen probleem.

Vaak zijn het net die niet-mooie stemmen die het interessants zijn. Een typisch voorbeeld is bijvoorbeeld Dietrich Henschel versus Matthias Goerne. De eerste heeft ook geen mooie stem, terwijl ik Goerne soms verwijt dat hij interpretatie opoffert aan het produceren van enkel mooie klanken. Luister bv. naar zijn opname van het "Hollywood Liederbuch" en vergelijk dat met de veel boeiendere vertolking van Holzmair (als die opname nog ergens te vinden is).

2

van Karl <karl_stas@...> op zaterdag 28 oktober 2006 om 21:07

O ja, het bisnummer was volgens mij dit:
http://www.recmusic.org/lieder/get_text.html?TextId=18291

Karl

1

van Karl <karl_stas@...> op zaterdag 28 oktober 2006 om 21:03

Deze zangeres is echt een ontdekking. Ik weet niet waarom je schijft dat haar stem "niet echt mooi" is, ik vond dat ze in niets moest onderdoen voor de Borodina die we een tijd geleden in De Munt mochten horen. Tarasova schiet in geen enkel register tekort en haar technische beheersing is indrukwekkend. Maar vooral: ze stelt haar vocale mogelijkheden volledig ten dienste van de expressie, zodat je de hele avond geboeid luistert, ook al versta je geen jota van de tekst! De Tsvetaeva-liedcyclus was inderdaad het interessantste deel van haar programma. Bestaat er soms een goede (liefst integrale) opname van de liederen van Shostakovitch?

Karl