ti guarda dal Grande Inquisitor

Les Troyens in Parijs [terug]

Opmerkingen ...

4

van Volpone <nickcuyvers@...> op zaterdag 11 november 2006 om 10:43

Laten we nu even eerlijk zijn: los van alle nationale trots is het zeer bedenkelijk wat Mortier in Parijs nu uitstookt. Zeker na een paar uitstekende seizoenen onder Gall. Het Parijse publiek ken ik een pak beter dan het Vlaamse, en ja, ze zijn kritisch. Maar ik heb ze nog nooit betrapt op onredelijkheid. De Parijzenaars zitten hoofdzakelijk in Châtelet tegenwoordig. Daar werd dan ook enkele seizoenen geleden een Troyens neergezet die bij mij en velen anderen in de herinnering zal blijven als één van de meest gelukkige avonden in een operahuis ooit. Moesten ze mij vlak erop dit misbaksel serveren, ik zou zelfs niet wachten tot de gelegenheid om het weg te roepen.
Voor lol in Parijs: probeer eens Châtelet, Lyrique of de schaarse ensceneringen in CE. Ik kijk alvast uit naar Minkowski's Carmen, Thaïs en Mélisande in 2007.
PS: En ik ben echt geen Mortier-hater, de man laat me volledig koud. Ik heb ooit "les" van hem gehad, gemerkt dat hij of weinig kent van opera, of gewoon de geschiedenis geweld aandoet voor zijn eigen gelijk, en verder besloten dat zijn opinie voor mij persoonlijk geen sikkepit waard is. Natuurlijk heeft hij zijn belang gehad.

3

van Sven De Boeck <dextera-domini@...> op donderdag 19 oktober 2006 om 20:23

Berlioz ... nog altijd één van de geniaalste en meest vernieuwde componisten aller tijden, maar zo nog veel te weinig bekend en gepropageerd.

Ja, Parijs blijft wel houden van de eerder traditionele enscenering. Bij de traditionele Bohème vorig jaar (met een schitterende -als altijd- Villazon) werd de zaal praktisch afgebroken.

2

van Sven De Boeck <dextera-domini@...> op donderdag 19 oktober 2006 om 12:42

Naef zong Dido ook in Amsterdam toen in de Troyens van Pierre Audi, en zij was toen toch zeker indrukwekkend (zeker in combinatie met de Cassandra van Petra Lang).

Enée is echt een killer-rol waar je al iemand als Ben Heppner of zo moet engageren om het goed te doen klinken.

Recentelijk had mijn eerste goede Cambreling-ervaring met een opname van Louise uit de Munt destijds. Maar voor de rest is de man (zeker in Mozart) een echte ramp soms (saai, saai ..). Ik kan begrijpen dat velen sceptisch staan tegenover hem.

1

van Stefan <stefan.burke@...> op woensdag 18 oktober 2006 om 22:06

Ik heb deze productie zondag gezien. De regie vond ik grandioos (in vergelijking met de zwakke regie van Salome, die muzikaal wel zeer goed was), er zaten enkele vernieuwde elementen in ten opzichte van de Salzburg-editie. Zeker de Chasse royale, Nuits d'extase en de scène met Andromaque & Aeneas waren indrukwekkend. De stemmen waren over het algemeen beter dan verwacht. Polaski vond ik vrij goed, Villars iets minder. Het orkest speelde uitstekend! Maar de grote ster van de dag was -naast Wernicke- natuurlijk ook Berlioz met zijn fantastische muziek.
Het Parijse publiek maakt er echt een sport van dat boegeroep, ik begrijp er niets van. Er staat in de ligne8 (magazine van Opera de Paris) trouwens een interessant artikel van Mortier, waarin hij zich verdedigt voor enkele vernieuwende producties.

Stefan