ti guarda dal Grande Inquisitor

Tosca in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

8

van Sven De Boeck <dextera-domini@...> op zondag 24 september 2006 om 22:36

Ik kan mij inderdaad wat aansluiten bij Tristan's reactie.

Alhoewel ik vond de eerste akte, qua directie weinig spankracht hebben. Ook de solisten zaten duidelijk nog niet vollop in hun rol.

Komt daarbij natuurlijk nog het bloedhete balkon van de Stadsschouwburg en de kurkdroge akoestiek en we kunnen deze productie - in Antwerpen tenminste - toch weer onder de vis-noch-vlees-producties van de Vlos catalogeren, alhoewel de knappe enscenering van Carsen er natuurlijk nog steeds staat.

Inderdaad , Marc, de Callas-Tosca uit 58 heb ik ooit eens gezien (de tweede akte tenminste) en dat is theater van de bovenste plank. Bedankt voor je aanbevelingen maar ik geef echt geen 5 Euro voor wat er vandaag de dag meestal in het theater te zien, bovendien heb ik niet echt de tijd om én concert én opera én dan nog eens gesproken theater te gaan zien.

7

van Tristan <tristan.faes@...> op zaterdag 23 september 2006 om 19:13

Net terug van Tosca. Wegens ziekte van Varviso dirigeerde zijn assistent Jef Smits, en die deed dat bijzonder goed. Wat de soli betreft: Patané zat wel in haar karakter, maar haar stem was voor mij wat hard en niet altijd gecontroleerd. Jovanovich (ik hoorde hem niet in Carmen) vond ik qua kleur ok, maar een Puccini-tenor moet zijn hoogte ook met de nodige kra cht kunnen nemen, en dat was bij hem niet het geval. De meest overtuigende vond ik Kechulius, al had hij even opwarmtidj nodig.

6

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op zaterdag 23 september 2006 om 19:06

Dag Sven,
Eerst en vooral een misverstand uit de wereld helpen ivm het 'Wagnergenootschap' ik heb zoals vroeger gemeld vele jaren lid geweest en met hen bv de Ring in Keulen gaan zien.
Ik wou wel kwijt dat ze nu niet veel meer voorstellen, Jos Hermans heeft alles gedaan om subsidies te krijgen tevergeefs, gevolg is momenteel dat het wat aan het leegbloeden is met nog een kleine 40 leden, ze hebben nog wel een website maar meermaals niet up to date, de vertoningen in het Agfa complex in Mortsel is ook een stille dood gestorven.
Pas op, ik heb een enorme bewondering voor Jos Hermans spijtig genoeg heeft het niet mogen zijn.
Wat theater betreft, ik ga nu bijna 30jaar theater kijken en heb ongeveer 1200 stukken gezien, er wordt nog op zeer hoog niveau gespeeld zowel door Belgische als Nederlandse gezelschappen, de regie is ook modern geworden,net zoals bij opera komt er soms bloot in maar waar het verantwoordt is voor mij geen enkel probleem, in die 25 jaar zijn er natuurlijk ook uitzonderingen geweest die niet door de beugel konden, net zoals sommige opera's.
Maar voor een goed beeld te vormen raad ik je aan om dit seizoen eens een dozijn voorstellingen te gaan zien, want iets afbreken zonder gezien te hebben gaat niet.
Ik hou van Carsen zijn regie's dat klopt, maar van die stoelen in deze 'Tosca' het zijn er inderdaad wat veel.
Als je eens een 'Tosca' op dvd wil zien zeer realistish moet je de dvd 'Callas Toujours' eens bekijken daar staat bijna de volledige laatste akte op in Parijs opgenomen in 1958 met Maria Callas en Titto Gobi de mooiste Tosca die ik gezien en gehoord heb.
Een opera waar de regie realistish moet blijven is 'Der Rosenkavalier' van R.Strauss daar moet men afblijven.
Ps: Nog even 'Das Rheingold' aanhalen, in het gerenomeerde vakblad 'magazine Opera' vondt men de uitvoering van dit werk goed zelfs het orkest kreeg een pluimpje.
Maw gelukkig heeft ieder een andere visie op een voorstelling, het zou hier anders nogal een saaie boel worden op dit blog.
Aan allen veel kijk en luistergenot in dit nieuwe seizoen, dat nu wel echt op gang komt.
Groetjes,
Marc.

5

van Stefan Verheyen <meneer_verheyen@...> op woensdag 20 september 2006 om 13:53

Woelke voorstelling van Tosca heb jij gezien. Ik was op de openingsavond en ik vond Kechulius de grroostse ramp op het podium. Hij had zichtbaar moeite met zijn partij in het tweede bedrijf. Ook kwam hij helemaal niet als een bedreiging over voor Tosca. Misschien dat de veel te warme zaal hem ook parten speelde.

4

van Sven De Boeck <dextera-domini@...> op woensdag 20 september 2006 om 10:52

En wat is daar mis mee? Ik ken geen componist die zo'n muziek maakt waar je zelfs geen beelden bij nodig hebt. Neem de eerste maten van La Fancuilla del West : je ziet zo de weidse vlakten van de Wilde Westen voor je ogen verschijnen !
De bohème in Parijs vorig jaar was ook zeer realistisch maar, uitermate efficiënt. Omdat ik toen ziek was heb ik 2 onkundigen op die opera afgestuurd, en ze waren er vol lof over. Een 'intellectuele' enscenering had hen waarschijnlijk minder gelegen, denk ik.

Trouwens , het kan ook tegelijk realistisch maar ook origineel : de Bohème van Baz Luhrmann voor de Australische Opera bvb. (bestaat op DVD met Cheryl Barker trouwens!)

3

van wim <wim.verdonck@...> op woensdag 20 september 2006 om 8:42

sven,

puccini kan inderdaad "realistisch" geensceneerd worden. een paar seizoenen geleden hebben ze in amsterdam zoiets gedaan met la bohème. je kent dat wel: vuurspuwers en échte beren op de scene op het einde van de eerste akte. pfff, wat is daar de meerwaarde van? en wat is realistisch? een zolderkamer een half toneel groot? geef mij dan maar carsen...

groeten,

w.

2

van Sven De Boeck <dextera-domini@...> op dinsdag 19 september 2006 om 15:10

Ik ga zaterdag kijken (en luisteren) en ben toch blij deze productie nog eens te mogen horen. Varviso moet inderdaad wel al een behoorlijke leeftijd hebben. Van Patané zijn toch wel goede dingen gehoord reeds.

Misschien is voor de de Vlaamse Opera ook wel eens de tijd gekomen om Puccini eens door iemand anders als Carsen te laten regisseren.

Carsens producties waren zeker verdienstelijk maar zeker niet alwetend en zaligmakend. Voor het versistische theater dat Puccini maakt, creëert het soms vreemde situaties op het toneel (met de idiote psychologische Turandot als dieptepunt).

Puccini kan ook gewoon realistisch gebracht worden met de kennis van zijn ongelofelijke tragiek die hij in zijn muziek wist uit te drukken. Misschien had Carsen nooit echt vertrouwen in het genie van Puccini.
Het 'regie-genie' Carsen moest erbij zijn want anders was het niets waard. Dat is uiteraard een grove misvatting.

1

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op dinsdag 19 september 2006 om 14:31

Geef mij toch maar de Muntproductie van 6 jaar geleden olv A.Pappano.
De regie was van Uwe Eric Laufenberg en in de titelrol ' Ines Salazar' als Floria Tosca.
Groeten.
Marc.