ti guarda dal Grande Inquisitor

Thomas Allen in De Munt [terug]

Opmerkingen ...

3

van Margo <margo@...> op vrijdag 7 april 2006 om 10:18

Akkoord ivm Martineau... samen met Wolfram Rieger en Daniel Barenboim (en Andras Schiff voor de zeldzame keren dat hij liederen uitvoert) hoort hij bij de top van de liedpianisten.

2

van Karl <karl_stas@...> op vrijdag 7 april 2006 om 10:08

Toch nog even vermelden -ere wie ere toekomt- dat Malcolm Martineau misschien nog meer dan Allen zelf de ster van de avond was. Zijn spel is één en al raffinement. Waarschijnlijk de beste liedbegeleider sinds Gerald Moore!

Karl

1

van Karl <karl_stas@...> op vrijdag 7 april 2006 om 9:54

Thomas Allen is zonder twijfel een intelligent zanger en een gedegen vakman, maar er zit helaas sleet op zijn stem. Daardoor liet zijn Dichterliebe mij toch wat op mijn honger zitten. Bepaalde hoge noten haalt hij blijkbaar niet meer en er waren ook een paar foutjes in de timing. Ik vond het ook vreemd dat hij bepaalde woorden in twee kapte, daar waar die normaal legato gezongen worden. Met Fischer-Dieskau in het achterhoofd vond ik het ook jammer dat hij sommige woorden ("klingend hauchen", "grossen Dome", "schalmei'n", "Perlentränentröpfchen" etc.) niet meer "ingekleurd" heeft. Maar aan inleving ontbrak het zeker niet en bovendien was elk woord verstaanbaar, wat op zich al heel veel waard is.

Hoogtepunt van de avond waren voor mij de liederen van Duparc, in het bijzonder "Lamento" en "Le manoir de Rosemonde". Daar kan Hvorostovsky nog veel van opsteken. Hij voelt deze liederen perfect aan en zijn uitspraak is voorbeeldig voor een Engelstalige zanger.

Karl