ti guarda dal Grande Inquisitor

Dmitri Hvorostovsky in De Munt [terug]

Opmerkingen ...

1

van Karl <karl_stas@...> op woensdag 29 maart 2006 om 8:43

Een blunder van formaat, die programmawijziging in extremis. Twee minuten voor de lichten uitgaan nog papiertjes uitdelen met een volledig ander programma voor het eerste deel, dat zou ik als amateurisme durven bestempelen. Meteen was de concentratie weg en werden de eerste liederen verstoord door een aanhoudend geritsel van papier. Het zou nog niet zo erg geweest zijn als Hvorostovsky begonnen was met een aantal bekende liederen, maar die Sjostakovitsj-cyclus is behoorlijk weerbarstige muziek.

Al even ongelukkig was de keuze van Hvorostovsky om voor een grotendeels Franstalig publiek Duparc te komen zingen. Hij deed dat weliswaar vol overgave, maar de belabberde dictie en de talrijke prosodische en tekstuele missers waren moeilijk te negeren. De Brusselse bourgeoisie was duidelijk niet gecharmeerd, te oordelen naar het parallelle concert van gekuch, gebabbel en geritsel.

Niettemin heb ik erg genoten van Hvorostovsky's opulente, ietwat omfloerste bariton en zijn perfecte stembeheersing. De Rachmaninov was inderdaad prachtig en het Credo van Iago deed de haren ten berge rijzen...

Karl