ti guarda dal Grande Inquisitor

Maart 2006 [terug]

Opmerkingen ...

5

van Karl <karl_stas@...> op maandag 13 maart 2006 om 14:47

Monteverdi saai? Foei! Je moet misschien wat wennen aan zijn gekunstelde retorische stijl, maar hij was een genie én natuurlijk de grondlegger van de opera. In feite is zijn werk minder gedateerd dan heel wat belcanto opera's, wat deze productie trouwens mooi aantoont.

Ik ben gisteren gaan kijken en hoewel ik niet over alles even gelukkig was, zou ik deze Poppea toch aan elke operaminnaar aanraden.

De optie om de handeling naar vandaag te verplaatsen, leidt natuurlijk wel onvermijdelijk tot een aantal ongerijmdheden. McVicar legt zwaar de nadruk op het immoralisme van Nero en de decadentie die aan zijn hof heerst, waardoor de grootmoedige beslissing van de keizer om Otone genade te verlenen moeilijk te begrijpen is. Seneca wordt voorgesteld als een typische salonintellectueel die graag aan televisietalkshows deelneemt om zijn laatste schrijfsels aan de man te brengen, wat moeilijk in overeenstemming te brengen is met de rechtlijnigheid en de moed die hem in het verhaal kenmerken. Zo kan ik wel nog een paar voorbeelden geven, maar niettemin vind ik het regieconcept als geheel wel overtuigend. McVicar weet in elk geval de aandacht tot het einde gaande te houden.

Het decor is ook zeer geslaagd en de personages zijn perfect gecast. De stemmen zijn over het algemeen goed tot zeer goed. Vooral Ernman (als androgyne Nerone met rastakapsel), Chappuis (als de gekwetste Ottavia), Allen (als drag-queen Arnalta), Lemieux (als nymfomane Nutrice) en Brahim-Djelloul (als hip-hop Valletto én als Amore) waren schitterend. Ondanks zijn beperkte vocale mogelijkheden zette Zazzo toch een overtuigende Ottone neer. Abete was een waardige Seneca, Giannatasio een vocaal onberispelijke, maar niet zo verleidelijke Poppea.

Karl

4

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 28 februari 2006 om 11:47

Ja, die regie is ondertussen al wel legendarisch, maar ik ga sowieso niet naar die voorstellingen,omdat mijn vrouw dan stillekesaan gaat bevallen.

Langs de andere kant is het gedoe toch al uitverkocht (de zichtbare plaatsen toch) omdat René Jacobs dirigeert. Moest iemand anders hebben gedirigeerd, dan waren er waarschijnlijk wel nog kaarten ...
Enfin, veel dingen die Jacobs heeft gedaan zijn serieus de moeite, maar de hype rond die kerel vind ik echt degoutant. Het merendeel van die Brusselse bourgeoisie heeft nog nooit een noot Monteverdi gehoord...

groetjes,

Sven.

3

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op dinsdag 28 februari 2006 om 10:02

Je moet je kunnen meeslepen in deze muziek van Monteverdi, mooi verhaal en als ik zo de foto zie een prachtige regie op eerste gezicht.
Persoonlijk hou ik ook niet van dit genre dat inderdaad lang duurt als het je ding niet is, maar als je u laat meegaan met muziek en verhaal en als er nog goede solisten op de planken staan is dit best te pruimen.
Verder zie ik ook uit naar'Malena Ernman' die in 'Julie' van Boesmans een prachtprestatie neerzette.

Groeten,
Marc.

2

van Tristan <tristanfaes@...> op dinsdag 28 februari 2006 om 9:55

Dag Sven,

Ik zou zeggen: probeer het eens met de opnames van Gabriel Garrido en zijn Ensemble Elyma, bij het label K617. Geniaal...

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 28 februari 2006 om 9:04

Kan mij iemand vertellen hoe ik ertoe kom om L'incoronazione di Poppea en Il ritorno ... van Monteverdi goede opera's te vinden ?

Ik vind het doodgewoon saaie langdradige werken waar geen melodie van blijft hangen (het is trouwens meestal recitatief). Zelfs Orfeo vind ik net nog te doen.

Ik heb diezelfde ervaring trouwens met de Franse barok-opera. Heb ooit eens Medée van Charpentier gekocht.
Mensenlief wat een saai gedoe (behoudens de proloog en de balletten) ! En dat vijf bedrijven lang...

Ik ben langs de andere kant zeker geen beginner op opera-gebied, maar Monteverdi-opera. Nee, niet mijn ding.

groetjes,

Sven.