ti guarda dal Grande Inquisitor

La damnation de Faust in deSingel [terug]

Opmerkingen ...

4

van Margo <margo@...> op vrijdag 10 februari 2006 om 13:12

Rudy Tambuyser in DM: "[...] Willard White als Mefistofeles en Günther Groissböck als Brander werken hun rol vocaal gezien meer dan degelijk af, maar hun gezicht weerspiegelt voortdurend hun strijd met de strot. Paul Groves, die over een fantastische maar niet al te gedisciplineerd gevoerde tenor beschikt, laat zijn Faust wel nu en dan vervoering of boosheid voelen. [...]"

Als blunder kan dat tellen...

3

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op vrijdag 10 februari 2006 om 10:42

Meen je dat nu ?

Ongelofelijk.... Abdrazakov zag er wel wat gebruind uit, maar behoort tot het zwarte ras, zou ik dat niet noemen.

Nu , ja, De Singel moet in eerste plaats haar communicatie verzorgen. Paul Groves had ik nu ook niet kunnen onderscheiden van F. Burkhard.

2

van Margo <margo@...> op vrijdag 10 februari 2006 om 9:32

En in de recensie van De Morgen staat ook dat Groves en White resp. Faust en Mefisto gezongen hebben. Wat veel zegt over het kennisniveau van de recensent... dat hij Abdrazakov kan verwarren met Willard White !

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op vrijdag 10 februari 2006 om 8:53

Ik kan me helemaal vinden in je bespreking, Margo.

Ik ben een erg grote Berlioz- en Gergiev-fan en keek dan ook al maanden uit naar dit concert, en ik had er ook net iets meer van verwacht.

Ik vond het 'partituur-kleven' van Abdrazakov wel echt van die aard, dat als je weet dat een reputeerde Méphistofeles als W. White daar had kunnen staan, je toch wel besefte dat het concert van een veel hoger niveau had kunnen zijn.

De liederen die je noemt zijn inderdaad ronduit heerlijk om te horen als ze met de nodige 'duivelse' ironie worden gezongen (Bryn Terfel op DG!). Het ritme van 'Devant la maison' was ook zo traag (speciaal gedaan voor Abdrazakov misschien?) !

Onafgezien van hun mindere dictie waren de prestaties van Burkhard en Westbroek toch erg te smaken.

Misschien toch nog even een bijkomende opermerking : het mannenkoor vond ik echt te klein voor het volumineuze orkestapparaat. Ik zal wel op 2de rij (en werd zowat doof van het slagwerk) maar de agressiviteit van de mannenkoren in de kroeg-scéne en in de hel was toch niet echt om van te gaan zweten.

In ieder geval, een mooi concert, maar het had iets meer mogen zijn.

En De Singel mag hun communicatie eens bijsturen. Op de site van de Rotterdam Philharmonic was al maanden te lezen dat Adrazakov en Burkhard in A'pen zouden zingen.
Zelfs aan het CD-standje lagen CD's met Groves en White !

groetjes,

Sven.