ti guarda dal Grande Inquisitor

Cosi fan tutte in De Munt [terug]

Opmerkingen ...

3

van Tristan <tristan.faes@...> op zaterdag 11 februari 2006 om 11:35

Ik ben gisteren nog eens gaan kijken om de studenten van de Elisabeth-kapel te horen. Hun cast was eigenlijk homogener, en op wat kleine bedenkingen na presteerden ze allemaal best wel mooi vond ik. Die verdomde natuurhoorns daarentegen...

2

van Karl <karl_stas@...> op zondag 5 februari 2006 om 22:57

Een geslaagde productie op alle vlakken, met slechts een paar kleine minpuntjes.

Om te beginnen een coherente cast van jonge zangers. Ik zou minder streng zijn voor de Fiordiligi van Tola, maar in substantie ben ik het met je eens. Technisch leek haar vertolking mij in orde, maar haar stem miste sensualiteit en expressief schoot ze tekort. Wat haar overigens niet belet heeft om heel wat bravo's te oogsten (sommige mensen schijnen alleen acht te slaan op de hoge noten...) De Dorabella van Montiel klonk inderdaad veel bevalliger. De mannen allebei schitterend: Breslik liet een heerlijke "aura amorosa" horen, Degout een karaktervolle "a tanti".

Comparato was een pittige en hyperkinetische Despina. Haar stem lijkt mij wel geen typische soubrette, volgens mij zou ze ook wel meer lyrische rollen aankunnen. Concetti gaf met zijn kernachtige stem overtuigend gestalte aan de cynicus Don Alfonso. Alle zangers waren ook scenisch zeer overtuigend.

Van De Marchi was ik minder onder de indruk, de ouverture bv. had niet genoeg pit en was hier en tempi leken mij niet altijd even stabiel. Wel mooi werk van de houtblazers. Persoonlijk ben ik ook niet gewonnen voor het gebruik van natuurhoorns, tenzij op opnames. Hetzelfde geldt voor veel authentieke instrumenten, die te gemakkelijk ontstemd raken oiv de temperatuur en de vochtigheid.

De regie vond ik over 't algemeen overtuigend, maar sommige gags (zoals de crash door de serredeuren) waren er toch wat over. Op bepaalde momenten overstemden de scenegeluiden bijna het orkest... In het tweede deel had ik soms de indruk dat de inspiratie van de regisseur wat op was, maar misschien was dat gewoon omdat de climax te vroeg gekomen was. Hij had beter zijn kruit wat gespaard voor het eind.

Karl

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op vrijdag 3 februari 2006 om 12:55

Ja, Margo,
natuurhoorns klinken bij oude muziek inderdaad veel beter dan moderne hoorns!

Vreselijk, dat log ondefiniŽerbaar geluid van een moderne hoorn. Alhoewel, vaak worden ze ook gewoon log bespeeld of slecht opgenomen. Geef mij in ieder geval maar de natuurhoorns met desnoods een beetje 'valsheid'. Dat geeft aan de gepolijste muziek van Mozart tenminste wat meer karakter.

Net de Nozze van Renť Jacobs gekocht, vandaar... Eindelijk eens een Nozze met wat vaart en karakter!

groetjes,

Sven.