ti guarda dal Grande Inquisitor

Der fliegende Holländer in De Munt (1/2) [terug]

Opmerkingen ...

6

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op zaterdag 24 december 2005 om 22:16

Voor deze regie zijn er duidelijk voor-en tegenstanders. Ik vond vooral de hele zaak muzikaal zo superieur dat de rest me weinig kon schelen.
En , ja, ook Torsten Kerl vond ik goed. Geen italianata-Erik, maar duidelijk een zanger met een stem.

Maar het moet gezegd. Cassiers heeft iets begrepen van de Holländer-inhoud, en hij laat tenminste de zangers hun ding doen, in tegenstelling tot vele andere moderne regisseurs. Een mooie avond in de Munt in ieder geval. De Vlos heeft mij al meer teleurgesteld.

groetjes en een Zalig Kerstfeest aan iedereen toegewenst.

Sven

5

van Dries <dries.vaneeckhoutte@...> op dinsdag 20 december 2005 om 18:37

Fijn om te horen dat sommigen van deze regie genoten hebben.

Ik vond het gewoon een heel "lelijke" regie. Al die moderne technieken en snufjes om zo iets lelijks te produceren?! Mij ontging overigens de zin van al wat er op de scène te zien was. Was overigens iemand vergeten de regisseur te vertellen dat zangers geen acteurs zijn. De laatste kan je misschien laten improsiveren, die eersten laat je daarentegen beter niet aan hun lot over: der Fliegende is daar het sprekende bewijs van...

Zoals Tristan zegt: muzikaal daarentegen...

4

van Tristan Faes <tristanfaes@...> op maandag 19 december 2005 om 12:31

Volgens mij valt er weinig aan te begrijpen, omdat er nu eenmaal geen regie is. De productie liet bij mij hetzelfde gevoel achter als Fabres Tannhauser: veeel tamtam, maar uiteindelijk niks te zien. Muzikaal daarentegen (afgezien van Kerl en V. Quaille)

3

van Karl <karl_stas@...> op zondag 18 december 2005 om 12:33

Als je een productie meermaals moet zien voor je begrijpt wat de regisseur (misschien) bedoeld heeft, dan is er toch iets mis, vind ik. Ik heb een hekel aan al die vergezochte symboliek.

De regie moet in de eerste plaats ten dienste staan van het dramatisch effect, en dat lukt natuurlijk niet als je de zangers aan hun lot overlaat. De personenregie was inderdaad onbestaande. Niet meteen wat je van een theaterregisseur verwacht.

Ik denk dat Cassiers gewoon niet begrepen heeft dat een operaregie heel andere wetmatigheden volgt dan een theaterregie, en dat zangers geen acteurs zijn. De dialogen Holländer/Senta en Erik/Senta waren grotendeels saai, terwijl daar dramatisch zoveel potentieel in zit.

En over de koorregie (en -choreografie) is iedereen het eens denk ik: die werkt vooral op de lachspieren.

Wat mij betreft hoeft Cassiers geen tweede kans te krijgen.

Karl

2

van Dirk Vandepitte <dirk.vandepitte@...> op zaterdag 17 december 2005 om 14:11

Margo,

Ik vind de productie van de Hollander ook zeer goed. In tegenstelling tot wat de pers heeft geschreven is de regie doordacht, mooi en erg origineel.
Zoals ge zelf uitvoerig hebt beschreven bouwt de regie op, en past alles goed in elkaar. Het is voorwaar geen eenvoudige opgave om 2u20 te vullen waarin weinig of geen echte handelingen zijn. De dans van de matrozen doet inderdaad een beetje boers aan, maar de orkestmuziek is op dat ogenblik ook niet veel meer dan een hoempapa-restant uit Rienzi, en het zou niet passen om daar een verfijnd ballet bij uit te voeren.
De regie en decorzetting zijn ook mooi in die zin dat ze vele mooie beelden opleveren, die bovendien gevarieerd zijn, hoewel er slechts 2 weliswaar grote decorelementen gebruikt worden, aangevuld met de koperen deur/plaat, en op het einde ook de felle lichtbundels achteraan de scene. Overigens deed de koperen plaat waar Senta lange tijd in vervoering mee bezig is me denken aan het portret van de Hollander ...
De regie is ook vernieuwend, met het uitvoerig gebruik van videobeelden. Ik verkies dit helemaal boven het goedkope bloot van Fabre in Tannhauser of de erg flauwe grapjes in Rinaldo.
De stemmen waren erg goed. Vooral Kampe bezorgde me kippenvel.
Ik kijk ernaar uit om de opvoering nog eens op TV te zien op la Deux komende dinsdag.

groeten,

Dirk

1

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op vrijdag 16 december 2005 om 11:14

Mooie verwoording Margo,ik heb hier niets meer aan toe te voegen, de voorstelling loont de moeite om naar Brussel af te zakken.
Hoop nu dat'Semele' as Zondag in de VLOS ook zo goed is, dan kunnen we nog spreken over een mooi eindejaarseinde.
Even tussen door Marc Clemeur wil de VLOS verlaten in 2008, voor Luik.
'Het water staat aan onze lippen'liet hij weten.
Flauw van onze intendant, want op een zinkend schip moet de kapitein als laatste van boord gaan, en moet hij ondertussen alles in het werk stellen om het schip te REDDEN!
Moest dit even kwijt.
Groeten en een fijn weekend.
Marc.