ti guarda dal Grande Inquisitor

Il viaggio a Reims in De Munt (2/2) [terug]

Opmerkingen ...

5

van Ricci <riccifrederic@...> op zondag 27 november 2005 om 10:41

Margo,
je hebt natuurlijk overmaat van gelijk met je opmerking ivm met Pratico's Frans. Zelfs Pappano had het in de tijd steevast over de 'Monnaie' en hij is niet de enige. Dat in de Munt het Nederlands zou overheersen is je reinste onzin. Dat is sinds het Foccroulle bewind enorm verslechterd.

4

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 10 november 2005 om 13:17

Toch even opmerken dat het vroeger inderdaad zo was, dat de zangers op het speelvlak zo veel mogelijk in het midden bleven staan.

Dat is meteen de reden waarom veel oudere theaters zo zijn, dat - als je te veel in de loge's opzij zit bv. - je inderdaad bepaalde acties niet kan zien, omdat men in de moderne regie's van hier naar daar loopt.

Ook waren de decors vroeger beperkt tot de geschilderde achterwanden. Nu plaatst men decorstukken in de hoogte bv. waar men soms vanaf het 2de balkon ze al niet meer ziet hangen of staan.

Het gevolg is dat men haast enkel op parterre of eerste balkon moet zitten om alles gezien te hebben.

En, nee, dit is geen oproep voor aartsconservatieve ensceneringen, maar een regisseur mag met 60% van het publiek wel eens rekening houden, vind ik.
En om maar meteen een recent voorbeeld aan te halen : de Ring in Luik. Als men daar - zoals mezelfe - op het vierde balkon zat, heeft men niet veel gezien, want de zangers liepen vaak op de dichtgelegde orkestbak die men dus niet kon zien vanaf het4de balkon.

Beste groeten,

Sven

3

van Karl <karl_stas@...> op woensdag 9 november 2005 om 23:16

Ik vond de Folleville eigenlijk niet slecht... maar ben niet zeker dat het Rancatore was die avond (bij de vestiaire hingen er papiertjes met iets in de trant van "rol x wordt vanavond gezongen door y"). Het kan ook zijn dat ze eens een mindere avond had.

Van de akoestische problemen met de loopbrug heb ik niets gemerkt, maar ik zat dan ook op de parterre. Als het de betrachting moet zijn van de regisseur om ervoor te zorgen dat alles voor iedereen even goed zichtbaar en hoorbaar is, dan zouden de zangers de hele tijd in het midden en vooraan op het podium moeten staan. Dat is natuurlijk een te grote beperking. Jammer genoeg is de architectuur van de Munt niet zo "democratisch" als die van de Amsterdamse opera bijvoorbeeld - maar daartegenover staat dat "ons" theater veel meer charme heeft...

Trouwens, wie kan er nu lachen met grapjes in het Duits? ;-)

2

van Margo <margo@...> op woensdag 9 november 2005 om 17:12

Ja, Mark, je hebt absoluut gelijk en al je argumenten kloppen en die had ik uiteraard ook bedacht... maar af en toe eens een provocerende opmerking tussendoor kan geen kwaad... er is altijd wel iemand die "bijt". ;-{)

1

van Mark <fluffy82@...> op woensdag 9 november 2005 om 17:01

"Om een of andere reden doet hij dat in het Frans... als het in het Duits was geweest had ik het nog kunnen begrijpen, ofwel verkeert hij in de waan dat de Munt een Frans operahuis is."

mag ik u er op wijzen dat, niettegenstaande de bijna perfecte tweetaligheid (en zelfs lichte Vlaamse overmacht), De Munt gefundeerd is op Franstalige roots, en dat de voertaal van dit huis nog steeds het Frans is?
Is het ook in u opgekomen dat Bruno Pratic̣ als Italiaan nu eenmaal beter Frans spreekt dan Duits? Dat een overgrote meerderheid van het publiek (zowel Vlamingen, Franstaligen als anderstaligen) ook beter Frans dan Duits verstaat?

Dit gezegd zijnde ga ik wel volledig akkoord met de rst van uw betoog :o)

Met vriendelijke groeten,

Mark