ti guarda dal Grande Inquisitor

Tristan und Isolde - Antonio Pappano [terug]

Opmerkingen ...

4

van Karl Stas <karl_stas@...> op donderdag 1 september 2005 om 0:56

Zelfs The Economist heeft een artikel aan deze opname gewijd. Uiteraard met een economische invalshoek. De ondertitel is alvast niet erg bemoedigend: "A new Tristan und Isolde may be the last ever studio recording of a major opera". Dergelijke studio-opnames kosten namelijk onwaarschijnlijk veel geld. In dit geval meer dan een half miljoen pond. En nee, het is niet de gage van superster Domingo die de grootste hap uit de koek neemt, maar de vergoeding voor de orkestmusici en de huur van de studio's. Het is duidelijk dat zo'n projecten nooit rendabel kunnen zijn. Zeggen dat EMI "op de verkoop gemikt heeft" lijkt mij misplaatst, als je weet dat ze waarschijnlijk over vijftig jaar hun investering nog altijd niet terugverdiend zullen hebben. Laten we Domingo dus maar dankbaar zijn dat zijn prestige dit mogelijk gemaakt heeft.

Alleen de twee grootste labels - Universal en EMI - zouden nog studio-opnames willen doen, maar dan enkel nog van kleinschaliger werken. Voor de rest krijgen we dus enkel nog live-opnames. Er is ook een shift bezig van CD naar DVD. Toekomstige opera-opnames zullen dus vooral spinoffs zijn van producties in de grote operahuizen.

Tot slot nog een woordje over Domingo. Deze opname heb ik nog niet beluisterd, maar ik heb Domingo wel al in live-uitzendingen vanuit Bayreuth gehoord, en vond hem toen best wel overtuigend. Het blijft een schitterende stem en een intelligente musicus. Maar het is waar dat je op een opname niets minder dan perfecte dictie mag verwachten. Bij herhaalde beluistering gaat dat soort dingen inderdaad storen.

Ciao,

Karl

3

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 11 augustus 2005 om 16:28

Ik wou toch nog even vermelden dat ik de akoestische effecten en het klankbeeld juist heel echt vind in deze opname. Trouwens, EMI overclasst hier al langer alle andere labels. Ook de La Bohème, Tosca en de Triticco olv Pappano hebben hetzelfde schitterende klankbeeld (soms is de dynamiek wel wat overdreven).

De jachthoorns klinken bv. uit de verte maar zijn toch sterk aangeblazen aanwezig. Ik hoorde het net zo live in Parijs.
Een opname moet voor mij zo perfect mogelijk het klankbeeld van een live-uitvoering benaderen. Daarom vind ik ook geen plezier aan oude opnamen, laat staan aan zogenaamde historische opnamen uit de jaren 50' of vroeger. Mensenlief, wat een kwelling moet dat niet zijn, om 4 uur lang naar zo'n ééndimensionaal en vervormd klankbeeld te moeten luisteren? Kan je evengoed de opera beluisteren met piano-begeleiding.

Ik vind de monoloog van Marke eerder een moment 'om de vuilbak buiten te zetten' , Margo.
De koortsachtige visioenen van Tristan daarintegen zijn fantastisch verweven in het drama. Marke krijgt die monoloog natuurlijk omdat hij het gegeven en de hoofdpersonages en hun reden tot handeling verder uitdiept, doch ik vind het muzikaal het minst boeiende deel van de opera. Wat niet wegneemt dat het fantastisch gezongen wordt door René Pape.

We moeten toch toegeven dat Domingo in het verleden toch een paar goede Wagner-rollen heeft vertolkt. En deze Tristan komt misschien net iets te laat in zijn carrière, maar toch.
Ik kan zijn prestatie hier - met de beste wil van de wereld - niet als negatief bestempelen. Wel integendeel.

groetjes,

Sven.

2

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op donderdag 11 augustus 2005 om 13:22

Ja Margo,EMI heeft naar de verkoop gemikt,jammer voor Ninna Stemme.
Of toch niet? Velen gaan deze zangeres nu pas ontdekken(Ze zingt Domingo vh podium!)goed voor haar carriere.

Groeten,
Marc.

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 11 augustus 2005 om 9:18

Leuk, Margo, die laatste opmerking. Stel je voor : een karaoke-avond met Tristan und Isolde !

Wegens zulke opmerkingen lezen zelfs je grootste vijanden je recensies,
denk ik.

Spijtig dat je niets zegt over de fantastische aanpak van Antonio Pappano. HIj benadert op zijn minst de groten zoals Böhm of Kleiber, en voeg daar dan nog de superieure geluidskwaliteit bij en de haast perfecte stem/orkest verhouding, en dat alleen is al de moeite om deze opname aan te schaffen.

Maar ik weet dat je een man van de stem bent, natuurlijk. Doch bij Wagner is het orkest toch minstens even belangrijk, vind ik. Zij is de belangrijkste vertolker van het leidmotieven-systeem en - wat mij betreft - de grote 'emotie-katalysator' in een Wagner-opera. Wat zou Tristan zijn zonder de laatste orkest-maten van de Liebestod bv. als Isolde gestopt heeft met zingen ?

Domingo's duits is nooit ideaal geweest, ik wist dat je daarover wel ging vallen. Ik vind het ondanks dat toch een enorme prestatie en - behoudens enkele momenten - een juist geïnterpreteerde Tristan. Komt er ooit nog een tenor als Domingo ? (Villazon misschien?)

groetjes,

Sven.