ti guarda dal Grande Inquisitor

Il barbiere di Siviglia in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

8

van JvdB <jyvandenb@...> op woensdag 13 juli 2005 om 16:00

Volgend seizoen gaat voor de allerlaatste keer de Dario Fo productie van de barbier in Amsterdam. Een productie die zeker anders is maar m.i. van genialiteit getuigt door de zeer muzikale regie.

Guy Joosten is helaas ook in Amsterdam geland. Zijn l'Elisir vond ik toentertijd vermakelijk (mede door een geweldige Dulcamara van Bryn Terfel). In de afgelopen maanden heb ik echter de redelijk traditionele producties van Gas (Barcelona) en Schenk (Wenen) - beide met Villazon als Nemorino -gezien. Die producties benadrukken de romantische lijn tussen Nemorino en Adina. En dan valt Joosten in vergelijking door de mand. Gas en Schenk geven blijk van het feit dat ze naar Donizetti hebben geluisterd en benadrukken de kracht van deze prachtige muziek. Het karakter van alle rollen ligt in de muziek beklonken en daar tornen Gas en Schenk niet aan. De productie van Joosten kan echter elke willekeurig andere muziek als soundtrack hebben en Nemorino en Adina kunnen voor elk ander karakter worden ingewisseld in de handeling. Zijn l'Elisir is achteraf gezien een platte collage van overdonderend visueel geweld gegoten in een oninteressant concept (opera als plat entertainment in een campy setting) doordat bijna geen enkel karakter echt gezicht krijgt.
Norma heeft in april van dit jaar de Joosten behandeling gekregen. Het idee om de driehoeksrelatie tussen Norma, Adalgisa en Pollione te situeren in het operhuis met Norma als de primadonna op haar retour en Adalgisa als haar jonge concurent was n seconde interessant. Zoals bij de l'Elisir leidde het tot een productie waar hetgeen op het podium gebeurd zover van de muziek afstaat dat de elke willekeurige andere opera ook als soundtrack had kunnen dienen. Nog nooit heb ik zo'n oorverdovend boegeroep gehoord voor een regisseur als na dit fiasco.

Volgend jaar maart krijgen we het vervolg in Amsterdam met Cavalleria rusticana en Pagliacci. Ik zoek mijn vertier elders die maand. De productie uit Essen is namelijk weer heel veel Guy Joosten. Liever naar Eugene Onegin in Londen die maand met Villazon als Lensky.

7

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op maandag 11 juli 2005 om 8:28

Een hoogvlieger kon je dit niet noemen.

Over grappig zijn :
kan je zo'n werk dat je al van binnen en van buiten kent, eigenlijk nog wel grappig brengen? Misschien is dat wel de vraag.
Maar ik ben het toch oneens over Lionel Lhote : hij zong een prachtige Figaro, en deze man heeft echt wel een toekomst.
Ook de rest van de cast kon je niet echt slecht noemen, zonder natuurlijk van een echte rossiniaanse esprit te spreken. Maar waarom waren de ritme's van Trsz toch zo traag !
Dat verklaarde volgens mij ook veel.

Was het omdat hij moest inspringen voor Tilkin?

Enfin, het was de eerste keer dat ik de Barbier eens live hoorde, en het lijkt mij duizend keer moeilijker een goede opera-komedie te brengen dan een tragedie. De platvloersheid van de personages begon op den duur ook wel 'zwaar' te wegen.

groetjes,

Sven.

6

van Stefan <Verheyen.stefan@...> op zaterdag 9 juli 2005 om 13:40

Deze productie was n van de slechtste die ik al heb gezien: een vreselijke Joosten regie , waarmee ik twee keer heb gelachen. De zangers waren, buiten de Bartolo, ondermaats. Misschien dat Lhote over 10 jaar een overtuigender Figaro neerzet ...

5

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op vrijdag 8 juli 2005 om 11:52

Margo, je bent helemaal op het einde van de reeks gaan kijken, en het valt mij toch op hoeveel verschillende meningen er al bestaan over deze productie.

Ik kan zondag pas oordelen, maar ik denk dat sommigen de productie toch echt te ernstig opvatten.

Laten we wel wezen. De personages in de Barbier zijn toch nergens serieus te nemen, en de plot (en personages) geven toch blijk van n grote farce. De tekst van Sterbini heeft niets van de intelligente komedie van Beaumarchais. En het is enkel door de schitterende muziek en zijn dramatische eenheid dat deze opera een topper is.

Dit is duidelijk een lekkere zomerse opera zonder enige pretentie, vermoed ik.

Misschien dat ik nog van gedacht verander, zondag, maar ik denk het niet. Ik ga me gewoon amuseren.

groetjes,

Sven.

4

van Tristan <tristanfaes@...> op vrijdag 8 juli 2005 om 11:48

Ik ga gewoon niet kijken. Zowel financieel besparend als beschermend voor de zenuwen.

3

van Hugo <hdp@...> op vrijdag 8 juli 2005 om 11:42

Margo, Geert en Wim....gelijk hebben jullie...als ik er ook maar aan terugdenk wordt ik kwaad....en gezien mijn leeftijd moet ik een beetje opletten h...dus vergeten maar!!!!

2

van wim <wim.verdonck@...> op vrijdag 8 juli 2005 om 11:08

ja, er zaten veel storende dingen in joostens regie:

te veel "special effects" (bruitage), voor mij hoort dat niet thuis in een opera. die met de haardroger was goed gevonden, maar als je ondertussen het brommerke al zeven keer horen tuffen hebt, stoort het. de "mambo-aria" uit het radiootje stoorde me dan weer niet. best een verregaande ingreep, maar hij paste in het geheel, almaviva playbackte overtuigend en ik vergaf joosten ter plekke zijn misdaad tegen rossini.

maar joosten weet duidelijk geen blijf met het koor en laat dat de meest belachelijke dingen doen in een krampachtige poging om grappig te zijn. daar zit het verschil met carsen: die bedenkt misschien ook 10 grappen, maar hij gebruikt enkel de beste. joosten is helaas niet zo selectief, hij weet totaal niet te doseren.

zelfde probleem met rosina: er is nog een wereld van verschil tussen een warmbloedige italiaanse schone met minirok en netkousen en een cocaine snuivende latex SM-bitch. joosten volledig uit de bocht.

voor de rest vond ik de hoofdrollen regiegewijs wel goed en geloofwaardig ingevuld (behalve de maffia-zangleraar, dat was inderdaad ook belachelijk) en de cast acteerde ook voortreffelijk.

het concept van het roze kapsalon uit de jaren '70 was een hele mooie invalshoek, en voor mij werkte dat wel. (ik heb er weinig problemen mee om het libretto "vrij" te interpreteren). wel jammer dat er aan de concrete invulling heel wat schortte.

de klepper die het seizoen had moeten afsluiten, had veel potentieel, maar joosten weet helaas niet wanneer het volstaat met onnozelheden.

1

van Geert <vancanegem@...> op vrijdag 8 juli 2005 om 10:41

Hallo Margo,

Je brengt het allemaal nog redelijk ... Ik was echt kwaad tijdens de voorstelling dat de Vlaamse Opera zo een laag niveau op de planken durft te brengen. Slechter kan echt niet (al denk ik dat nu al wel een tijdje). Onvoorstelbaar hoe belachelijk het allemaal was en inderdaad, als het muzikaal aspect dan nog redelijk zou zijn ... maar ook daar was het alles behalve. Ook de directie van Trtz (die weliswaar op de laatste moment moest invallen) trok op niks. Als het niet beter kan dan dit dan mogen ze er gerust mee ophouden van mij.

Groeten,
Geert