ti guarda dal Grande Inquisitor

La traviata in Alden-Biesen [terug]

Opmerkingen ...

5

van Eeckhout Gino <gino.eeckhout@...> op zaterdag 11 juni 2005 om 13:52

Margo,

Het is daar wel beter dan bv het kasteel van Ooidonck,maar toen had ik voor La Traviata vip kaarten gewonnen.
De receptie was formidabel,over de opera gesproken,halfweg begon het te regenen,wat deed men?stoppen tot het over was, en daarna voort spelen.
Het orkest zat achter een raam die voor de helft was geopend.
Voor mensen die dit jaar gaan,pak de receptie mee,ga naar huis en steek een goede uitvoering vd opera in je speler.

Fijn weekend,

Gr,
G.

4

van Margo <margo@...> op donderdag 9 juni 2005 om 19:38

Er wordt geen versterking gebruikt in Alden-Biezen. Die binnenkoer is klein genoeg, zodat versterking niet nodig is (ik denk dat er 400 Ó 500 plaatsen zijn). En aangezien ze volledig ommuurd is door het kasteel, "vliegt" de muziek ook niet weg. Ik zat op pakweg 10 meter van de zangers en het orkest zit tegen de muur, achter het speelvlak. Ik denk dat ze al moeite moeten doen om niet gehoord te worden.

Maar het weer kan inderdaad een probleem zijn... na de pauze heb je echt wel een dikke trui en/of sjaal nodig (of een van de dekens die ter beschikking gesteld worden). De regen zou ook geen probleem meer mogen zijn, sinds ze gigantische tulpvormige paraplu's ge´nstalleerd hebben (zie de foto op hun website). Ik kan wel niet zeggen wat het akoestisch effect is van regen op die parpaplu's.

3

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 9 juni 2005 om 11:52

Ja, in ons Vlaamse landje is zo'n openlucht-evenement echt niet dat.

In Rome met Tosca was het toen putje zomer, volop zon en geen zuchtje wind. Dan gaat dat wel (ondanks dat het niet akoestisch was), maar bij ons. En dan regent het nog niet...

Anderzijds is er een ander probleem aan de laatste (zomer)maanden van het opera-seizoen.
Namelijk dat het bij een warme dag echt bloedheet kan zijn in zo'n goedgevuld opera-huis.
Ik herinner mij jaren geleden nog een Don Carlo (Verdi) in de Vlos ergens begin juli. Mensenlief, zelfs ik die zo'n fan ben van dit werk, had echt wel zin de voostelling vroeger te verlaten. Dat was echt onhoudbaar.

De vocale kwaliteit blijkt in Alden Biezen toch wel mee te vallen - als we Margo mogen geloven (en hij is streng, laat ons wel wezen).

Alleen spijtig dat ze niet meer moeite doen om de voostellingen meer te concentreren op de zater-en de zondagavond. Dan hebben de meeste mensen toch iets meer bewegingsvrijheid dan in de week.

groetjes,

Sven.

2

van Eeckhout Gino <gino.eeckhout@...> op donderdag 9 juni 2005 om 11:16

Hallo Sven,

Beter dat je zulke evenementen vermijd,eenmaal geweest, mij zien ze daar niet meer.
Veel geld en een slechte uitvoering dat niet,maar al het mooie vliegt letterlijk en figuurlijk mee met de wind.
Niks beter dan een goed operahuis.

Gr,
G

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 9 juni 2005 om 8:31

Wat ik even wou vragen, Margo.
Valt de electronische versterking van de muziek mee in Alden Biezen? Ik ver moedt toch dat ze de muziek versterken, mits het in open lucht is.

Ik heb in Rome in een voetbalstation ooit eens Tosca gezien, en aangezien de titelrol gezongen werd door Aprile Millo en de decors gigantisch en sompteus waren, was het de moeite. Maar aangezien de muziek eigenlijk niet akoestisch is, kun je ook niet echt oordelen over bepaalde aspecten van de zangers (dosering, stemomvang enz ...).

groetjes,

Sven.