ti guarda dal Grande Inquisitor

Rinaldo in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

12

van Eeckhout Gino <gino.eeckhout@...> op woensdag 8 juni 2005 om 20:03

Beste Wim,

Daar heb je een punt,het best kunnen we dus de VLOS dus steunen ipv af te breken.
Maar als het de spuigaten uitloopt mag men het ook schrijven en zeggen
Gr,
G

11

van wim <wim.verdonck@...> op woensdag 8 juni 2005 om 15:06

tja, het is allemaal een kwestie van persoonlijke smaak. als je meegaat met de regisseur, dan beleef je een amusante avond. als je je laat opjutten door sommige onnozelheden, dan zul je je enkel geërgerd hebben.
en ik denk dat de vlaamse opera zich carsen eigenlijk niet meer kan veroorloven, maar dat de brave man uit eerlijke schaamte (de vlaamse heeft hem nu eenmaal mee "gelanceerd") soms nog eens terugkomt aan halve prijs of zo. trouwens volgend seizoen doen ze 2 van de 7 opera's concertant. dat zegt genoeg over hoe leeg de kas wel niet is. "verbouwing" is, vrees ik, enkel een schaamlapje om het geheel wat in te kleden.

10

van eeckhout Gino <gino.eeckhout@...> op woensdag 8 juni 2005 om 13:38

Ik vond het een zeer goede voorstelling,met knappe solisten,over de regie kan men blijven discuseren,ben alvast met een leuk gevoel naar huis gekeerd.

Gr,
G

9

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 7 juni 2005 om 8:25

Beste Tristan,

Ik denk dat je dat moeilijk kan vergelijken. Ik vind persoonlijk dat Carsen bv. met de Puccini-cylus prachtige dingen heeft gemaakt (Butterfly of La Fancuilla), maar zijn Turandot vond ik bvb afschuwelijk lelijk en misplaatst. Dat werkte niet.

Ook zijn Orlando-enscenering was onuitputtelijk mooi (ben ik zelfs speciaal 2 maal gaan zien).
Maar Lowery heeft duidelijk gekozen voor een heel ander concept. Met kan dit betitelen als 'schooltoneel', maar dat was dan toch duidelijk Lowery's bedoeling, en daar komt hij eerlijk voor uit.
Hij heeft het lichtvoetige aan Händels opera in beeld gebracht op een hedendaagse wijze.
Je moet de originele scène-aanwijzingen maar eens lezen in het tekstboek. Dat kan toch in die tijd niet allemaal heel au serieux zijn genomen ? Hoe kon je in die tijd - in zo'n klein theatertjes, nu een hele veldslag uitbeelden op een stukje muziek van amper één minuut (de battaglia)?
Ik kan begrijpen, dat deze aanpak je niets zegt, maar Lowery's bedoeling was wel duidelijk.

groetjes,

Sven.

8

van Tristan <tristanfaes@...> op maandag 6 juni 2005 om 23:36

Beste Sven,

Als we dan toch in die vakjes denken, ik ben een 'progressieve atheïst' :-)
Ik stel mij maar één vraag: als je je een Robert Carsen kan veroorloven, die onder andere een legendarische Semele maakte, WAAROM DAN ZO'N ONZIN???

7

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op maandag 6 juni 2005 om 10:10

Dirk,

Toevallig ben ik ook zo'n ouderwetse katholiek', maar ik vind je reactie toch wat overdreven.

In de kunstwereld zien we toch ergere dingen dan dat, en ik vind dat Lowery het gegeven nog goed gerespecteerd heeft (de moskee die terug kerk werd enz ...). Maar het wordt allemaal wat lichtvoetig gehouden, wat zeker past bij een barokke opera van Händel.
Bij Verdi of Wagner zou deze aanpak - daarintegen - geheel ongepast zijn.

We kunnen ons de vraag stellen hoe je dan Händel wel moet in beeld brengen. Ik vrees dat het dan een voorstelling wordt, waar alleen de barok-fan zich zal in terugvinden. De rest is na de vierde aria al in slaap gevallen. En pas op, ik ben dan nog een Händel-fan, maar ik maak deze opmerking maar even voor de anderen, die het niet zijn.

groetjes,

Sven.

6

van Dirk Vandepitte <dirk.vandepitte@...> op zondag 5 juni 2005 om 14:11

Tegen het einde van de reeks was Rice er wel, en met groot succes !

Hetzelfde kan niet gezegd worden van de regie : ronduit onnozel, wat mij betreft. Deze productie komt in de allerlaagste categorie waar tot nu toe alleen "Le grand macabre" de oneer had te vertoeven. En bovendien misplaatst, waarom moest Goffredo zo nodig als bisschop worden opgevoerd ? (Sorry, maar ik ben nu eenmaal een ouderwetse katholiek.) Maar over de regie verschillen de meningen blijkbaar. Een dame op de rij voor mij heeft herhaaldelijk zitten schateren ...

In elk geval zeer jammer dat zo een mooie muziek moet worden misbruikt voor een clownesk gedoe.

Groeten,

Dirk

5

van Tristan <tristanfaes@...> op vrijdag 27 mei 2005 om 23:30

Ik heb het twee bedrijven volgehouden. Wat een klucht!!!

4

van Tristan <tristanfaes@...> op donderdag 26 mei 2005 om 17:35

Om even op de contratenordiscussie terug te komen: in het begin van de 'barok'-heropleving is er wel degelijk geëxperimenteerd met baritons die deze rollen zongen. Zo heeft Harnoncourt bvb. Giulio Cesare op die manier uitgevoerd en ik denk ook opgenomen.
Groetjes

3

van Margo <margo@...> op donderdag 26 mei 2005 om 14:03

Voor alle duidelijkheid... ik heb nergens geschreven dat die twee contratenoren slecht waren (persoonlijk vond ik Marchesini beter dan Jaroussky). Het is gewoon een stemtype dat me niet ligt (qua kleur, timbre, volume, beperkingen). En als ik er dan drie voorgeschoteld krijgt, dan is dat teveel van het "goede" voor mij.

2

van wim <wim.verdonck@...> op donderdag 26 mei 2005 om 12:54

allee margo, zo slecht was het toch niet? de regisseur is misschien een beetje overdadig geweest met danspasjes en special effects, maar mij stoorde dat allermist. trouwens, als er ingetogenheid moest zijn, was die er ook. en in zo’n barokopera vol da capo aria’s mag er wel iets te zien zijn, of je verveelt je dood. ok, de samenhang van alle gags en gadgets is mij ontgaan, maar ik vond het allemaal heel amusant. in händels tijd werd er tijdens opera’s rustig gegeten en gebabbeld en moest er ook theatermachinerie aan te pas komen om de mensen een beetje te verbazen en te boeien. dus deze productie was helemaal historisch correct. *grijns*. tijdens de première zong de poolse anna radiejewska. ’t is inderdaad onnatuurlijk om een “gedubte” rinaldo te horen, maar ze zong uitstekend. marchesini deed me inderdaad ook niks, maar jarrousky kon me wel bekoren.

w.

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 26 mei 2005 om 12:01

Hallo Margo,

Zoals ik uitkijk naar Rinaldo volgende week dinsdag, zo keek ik ook al uit naar jouw reactie.
Ik heb toch al heel tegenstrijdige reacties gehoord. Bepaalde mensen die zeer sceptisch waren (oa door foto's op voorhand), waren na de voorstelling zeer enthousiast.

Jij behoort duidelijk niet tot die categorie. Spijtig wel van Rice, maar volgens mijn gegevens betreft het een Poolse zangeres (ik ga mij niet aan de naam wagen...). Misschien is Rice hersteld tegen dinsdag ?

Jouw kritiek op Jarrousky vind ik wel vreemd. De laatste tijd krijgen we toch mannelijke alten die bijzonder verfijnd zingen (zoals Scholl, Jarrousky of Bejun Mehta). De tijd van de geforceerde alt-stem van René Jacobs ligt wel even achter ons.

Naar wat ik gehoord heb is de voostelling - in ieder geval -vocaal gezien echt een hoogstandje, zeker als je vergelijkt met wat de Vlos de laatste jaren heeft voorschotelt. De onnozelheid van Lowery zullen we er maar bijnemen.

groetjes,

Sven.